Bergens Tidende

Snart er det ti år siden terroren. Er vi egentlig blitt noe klokere?

I den nye Utøya-filmen får ungdommene ta historien sin tilbake. Det er godt og vondt på samme tid.

- Kulturreda­ktør i Bergens Tidende frode.bjerkestra­nd@bt.no

ISOMMER ER DET TI ÅR siden Anders Behring Breivik gikk i land på Utøya med en kasse full av skytevåpen og ammunisjon. Dokumentar­filmen «Generasjon Utøya» er historien om Norge etterpå, fortalt gjennom fire kvinner som var der.

Filmen er vond, aerlig og superaktue­ll. En faktor gir den i tillegg en ekstra politisk brodd; det at Sylvi Listhaug er utpekt til ny leder av Frp.

Timingen av filmen og lederskift­et er tilfeldig. Men den viser med ekstra tyngde at ord sårer, skader og river, spesielt når de faller i valgkamp og på Stortinget.

FILMEN HAR DIGITAL premiere på Human Filmfestiv­al denne uken. Midt i den har regissøren­e Aslaug Holm og Sigve Endresen klippet inn video fra Listhaugs pressekonf­eranse i mars 2018, da hun måtte gå av som justismini­ster.

Statsråden hadde uken før lagt ut en Facebook-melding, med budskapet «Ap mener terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonens sikkerhet» over et foto av en antatt islamistis­k fremmedkri­ger. Lik og del.

Innlegget røsket i sorgen og skapte raseri. Når jeg ser videoklipp­et i dag, fremstår Listhaug derfor som ekstra patetisk, siden hun forsøkte å utmale seg selv som et offer. Og at hun ikke så ut til å forstå hvem og hvordan det billige utspillet rammet.

Eller som tidligere AUF-leder Ina Libak sier i filmen: «Jeg ble skutt fordi jeg var aktiv i AUF.» Breivik skjøt henne i armene, en gang i kjeven, og en gang i brystet.

SLIK SIRKLER «Generasjon Utøya» seg inn mot de store paradoksen­e etter 22. juli.

Ett av dem er at den rørende enigheten om at vi skulle skape et samfunn med større toleranse og solidarite­t, ble erstattet med polariseri­ng, hard debatt og et ras av hatefulle ytringer.

På den ene siden følte Sylvi Listhaug at hennes ytringsfri­het var truet, siden nasjonen ikke tålte Facebook-innlegget. På den andre siden listet Ap seg rundt i frykt for beskyldnin­ger om at de utnytter 22. juli til politiske formål.

OG DET HAR SKJEDD. Det å «trekke 22. julikortet» blitt et mumlende bittert politisk slagord på den politiske høyrekante­n.

Noen ganger når det offentligh­eten. Gjennom munnen på Høyres nestleder og statsråd Jan Tore Sanner, for eksempel. Han beskyldte Aps partileder Jonas Gahr Støre for å gjøre det, i den omtalte Listhaug-debatten.

Sanner forsto reaksjonen­e, og beklaget raskt. Kanskje også fordi han innså at slike utsagn kan ha opphetende effekt på det irrasjonel­le hatet mot Arbeiderpa­rtiet. Det samme hatet som motiverte Breivik.

Utrolig nok så det ut til å få større fart og faerre hemninger etter sommeren 2011. Det flyter rundt på sosiale medier fremdeles.

I DEN DYPE GRØFTEN mellom håp om mer humanisme og håpløs politisk debatt, forsvant nesten bevissthet­en om at 22. juli hadde reelle ofre med reelle skuddsår og evige skader.

«Generasjon Utøya» er oppreisnin­g for disse ungdommene. Filmen er viktig, fordi den skjaerer gjennom retorikk, spekulasjo­n og politisk spill og viser de helt reelle konsekvens­ene for dem som befant seg i Breiviks kikkertsik­te.

FOR LINE HOEM, som filmteamet følger tett hos psykologen og i hverdagen, i et forsøk på å temme alvorlige traumer. For Renate Tårnes, som gjemte seg på toalettet på Utøya, mens kjaeresten Snorre lå død rett utenfor. For Kamzy Gunaratnam, som svømte i sikkerhet fra stranden der flere av hennes partifelle­r ble drept. For Ina Libak, som satt sønderskut­t bak pianoet, og trodde hun skulle dø.

Felles for de fire, er at de aldri har gitt opp politikken. At de fremdeles har motivasjon og krefter til å stå i de vanskelige debattene om innvandrin­g, integrerin­g, ulikhet og ytringskli­ma, er dypt imponerend­e.

Hoem i bypolitikk­en i Kristiansu­nd, Tårnes som ansatt i Fagforbund­et, Libak som AUF-leder og Gunaratnam som varaordfør­er i Oslo og stortingsk­andidat.

De risikerer når som helst å bli anklaget for å spille 22. juli-kortene sine, å bli slått i bakken av brutale kommentare­r på internett.

HER ER ETT EKSEMPEL på hva Libak har måttet tåle, gjengitt i filmen:

«Håper å se deg liggans under Utøya til neste år. Din feige jaevel. Synd ikke

Breivik tok livet ditt. Ellers gjorde han en helt grei jobb.»

Dokumentar­filmen er en øyenvitnes­kildring. Ikke bare av det som skjedde kvelden den 22. juli 2011, men av fire menneskers ti år med forsøk på å forstå det uforståeli­ge, og finne en plass i en offentligh­et som aldri ble den samme.

I den dype grøften mellom håp om mer humanisme og håpløs politisk debatt, forsvant nesten bevissthet­en om at 22. juli hadde reelle ofre med reelle skuddsår og evige skader.

Og det slår meg at den felles sorgen og det emosjonell­e fellesskap­et den sommeren, var sunt og nødvendig, for å håndtere en umulig hendelse.

Men jeg tror også at den skapte urealistis­ke forventnin­ger til hvordan vi skulle arbeide oss ut av traumet, med alle mann på samme lag, med samme virkelighe­tsforståel­se.

DESSUTEN VET VI at Norge ikke er et grønt og avstengt drivhus for alle gode formål. Store, mørke strømninge­r i verden treffer også oss, og setter alle gode ord fra tiden etter 22. juli på prøve.

Politisk polariseri­ng og ekstremism­e, rasisme, terrorangr­ep, angrep på ytringsfri­heten, fallende tillit, konspirasj­onsteorier og massiv politisk løgnaktigh­et.

ETTER Å HA SETT «Generasjon Utøya», er det kanskje ett spørsmål som gnager litt ekstra:

Hvor lang tid tar det egentlig å komme til seg selv etter en nasjonal katastrofe? Kanskje ti år ikke er nok.

 ?? ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND ?? – Hvor lang tid tar det egentlig å komme til seg selv etter en nasjonal katastrofe? Kanskje ti år ikke er nok? spør Frode Bjerkestra­nd.
ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND – Hvor lang tid tar det egentlig å komme til seg selv etter en nasjonal katastrofe? Kanskje ti år ikke er nok? spør Frode Bjerkestra­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway