Bergens Tidende

Ap reagerer på håndtering­en

Jette Christense­n (Ap) reagerer på beskjeden om at Bergen Enginessal­get ikke omfattes av sikkerhets­loven. Nå svarer Forsvarsde­partemente­t at loven kan bli relevant likevel.

- BENDIK STØREN bendik.storen@bt.no ARNE EDVARSEN

Salget av motorfabri­kken Bergen Engines til russiskeid­e TMH Internatio­nal har skapt reaksjoner på Stortinget.

Fabrikken har produsert motorer til blant annet det norske spionskipe­t Marjata og flere Nato-lands mariner. Flere partier mener nå at salget må stoppes.

Mandag svarte forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen at Bergen Engines ikke er underlagt sikkerhets­loven, og at lovens paragraf 10–1 som kan stanse salget ikke kommer til anvendelse.

Arbeiderpa­rtiets Jette Christense­n er ikke fornøyd med svaret.

– Reelle trusler forsvinner ikke bare fordi statsråden definerer et salg ut av sikkerhets­loven, sier hun.

Hun trekker frem at risikoen for teknologio­verføring er nevnt i trusselvur­deringene fra både E-tjenesten, Nasjonal sikkerhets­myndighet og Politiets sikkerhets­tjeneste. Hun etterlyser en strategi for å møte denne risikoen.

Vil ha høring

I svaret fra forsvarsmi­nisteren, som kom på spørsmål fra flere stortingsr­epresentan­ter, viser han til at Forsvarsma­teriell (FMA) og Forsvarets logistikko­rganisasjo­n (FLO) nå vurderer hvordan kjøpet vil påvirke dem.

Bakke-Jensen skriver at han ikke ønsker å forskutter­e disse vurderinge­ne, men det mener Christense­n ikke er godt nok

– Statsråden viser i sine svar at han ikke har noen mening om hvordan vi skal unngå teknologio­verføring som kan vaere en trussel mot norsk sikkerhet. Det er veldig bekymrings­fullt, sier Christense­n.

Christense­n mener «det

er en spennende tolkning av rollen som forsvarsmi­nister å ikke ha en tolkning av norske forsvarsin­teresser».

– Han er jo ikke russisk handelsmin­ister, sier hun.

Christense­n mener det nå trengs en redegjørel­se om saken i Stortinget, og en høring i utenriks- og forsvarsko­miteen.

– Så fremt det er noe som helst tvil om at informasjo­n om norsk sikkerhet kan komme på avveie, eller at teknologio­verføring kan finne sted, så kan ikke dette salget finne sted, sier hun.

– Vil kunne vaere relevant

I et svar til BT/E24 skriver kommunikas­jonssjef i Forsvarsde­partemente­t, Ingrid Dåsnes, at bergensfab­rikken «ikke har vaert» underlagt sikkerhets­loven, og ikke har en sikkerhets­avtale med Forsvaret.

I forbindels­e med eierskifte­t gjøres det imidlertid nå en grundig gjennomgan­g, «der sikkerhets­loven også vil kunne vaere relevant», skriver Dåsnes.

«Det igangsatte arbeidet vil avdekke om teknologi kan havne der den ikke burde, men her er det ikke bare sikkerhets­loven som potensielt får anvendelse», skriver Dåsnes.

 ??  ?? Jette Christense­n (Ap) er kritisk til håndtering­en av Bergen Engines-salget.
Jette Christense­n (Ap) er kritisk til håndtering­en av Bergen Engines-salget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway