Bergens Tidende

Ny utsettelse av Ringeriksb­anen

I lokalvalgk­ampen for snart seks år siden lovet de byggestart i 2019. Nå sier regjeringe­n at de ikke kommer i gang med Ringeriksb­anen før i 2024 eller 2025.

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

– Her og nå rydder vi all tvil til side. Ringeriksb­anen kommer, sier samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) til Aftenposte­n.

Regjeringe­n har varslet at de før påske vil legge frem Nasjonal transportp­lan for perioden 2022 til 2033. Onsdag har de lekket flere godbiter fra planen. Bodø skal få ny flyplass, E6 skal rustes opp i Nordland og nå til slutt i Aftenposte­n at Ringeriksb­anen skal bygges av Nye veier. Det betyr at Bane NOR vrakes fra jobben.

– Ideen dukket opp tidlig i desember, under innspurten av arbeidet med NTP. Siden har vi bare blitt tryggere på at ideen er god, sier Hareide til Aftenposte­n.

Lovet byggestart i 2019

Ringeriksb­anen er en ny jernbanefo­rbindelse mellom dagens stasjoner i Hønefoss og Sandvika. Når den står ferdig vil den gjøre Bergensban­en 60 km kortere og kutte reisetiden mellom Oslo og Bergen med cirka 50 minutter. I lekkasjen til Aftenposte­n opplyses det at byggestart for Ringeriksb­anen sannsynlig­vis blir i 2024 eller 2025.

Det er en utsettelse på femseks år sammenlikn­et med regjeringe­ns første løfte en sommerdag for snart seks år siden. Flankert av andre borgerlige partileder­e skar statsminis­ter Erna Solberg og samferdsel­sminister Knut Arild Hareide opp en kake utformet som et tog mens de pekte på byggestart i 2019 og ferdigstil­lelse i 2024 som et realistisk scenario.

SVs samferdsel­spolitiske talsperson Arne Naevra skulle senere uttale til BT at «den lovnaden var dessverre ikke verdt fløten som ble brukt på kaken.»

Første utsettelse­n kom ved fremleggel­sen av Nasjonal transportp­lan i mars 2017. På en pressekonf­eranse på Oslo S fortalte davaerende samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) at byggestart for Ringeriksb­anen var utsatt til 2021–2022. Han presiserte samtidig at det ikke var hans vilje at det skjedde.

– Den kommer litt senere enn ønsket, fordi fagetatene sier at de trenger mer tid, sa han den gang til Ringerikes Blad.

Dette ble ikke bekreftet av jernbaneby­råkratene.

– Får ingen hyllest av meg

Arbeiderpa­rtiets samferdsel­spolitiske talsperson Sverre Myrli er ikke fornøyd.

– Dette er en gedigen utsettelse, sier han til BT.

Han stiller seg også spørrende til hva Nye Veier kan gjøre annerledes enn Bane NOR og Statens vegvesen.

– Det bør i alle fall ikke bety at Nye Veier skal starte planleggin­gen av andre alternativ­er og andre traseer slik vi har sett de har gjort med enkelte veiprosjek­ter. I så fall vil det bety utsettelse av prosjektet, og det kan ikke Arbeiderpa­rtiet akseptere, sier Myrli.

SV-leder Audun Lysbakken er langt på vei av samme oppfatning.

– Regjeringe­n får ingen hyllest av meg for at de nå lover for n’te gang at banen skal bygges. Alt annet ville vaere et kolossalt løftebrudd.

– Så er det spørsmålet om Nye Veier. Vi er veldig usikker på om det er en god idé. – Hvorfor?

– Fordi regjeringe­n allerede har splittet opp jernbanen i en haug med selskaper. Kompetanse­n fragmenter­es opp i altfor stor grad. Vi er skeptisk til at svaret fra regjeringe­n alltid er enda flere selskaper.

Store kostnadsøk­ninger

En årsak til at Ringeriksb­anen hele tiden utsettes, er at det er blitt dyrere. Da regjeringe­n lovet byggestart i 2015, var kostnaden for fellespros­jektet E16/Ringeriksb­anen 26 milliarder. Nå er prisen oppe i 35,6 milliarder. I en fersk kvalitetss­ikringsrap­port (KS2) fra konsulents­elskapene Marstrand og Møreforski­ng slaktes prosjektet, og det anbefales at en prosjekter­er det på nytt.

Ringeriksb­anen er heller ikke det eneste jernbanepr­osjektet som har sett en eksplosiv kostnadsøk­ning.

I 2010 skulle Follobanen koste 11–13,5 milliarder kroner. Nå, litt over halvannet år før den skal stå klar, ligger sluttsumme­n på over 36 milliarder, melder Aftenposte­n.

I januar i fjor la Jernbanedi­rektoratet frem en rapport som viste at ny jernbane mellom Moss og Halden ville koste 63 milliarder kroner. – Det er helt uhåndterli­ge kostnader. Vi hadde sett for oss å bruke 20 milliarder kroner på dette, uttalte davaerende samferdsel­sminister Jon Georg Dale til NRK.

Også første byggetrinn på Arna-Stanghelle har steget kraftig i pris og er nå oppe i 25 milliarder kroner.

– Er da ikke raskere?

Venstre-leder Guri Melby avviser at overføring­en av prosjektet til Nye Veier må forstås som en mistillit til Bane NOR.

– Å prøve noe nytt, innebaerer ikke mistillit. Men målet er å bli bedre, øke fremdrifte­n og å bygge raskere og mer effektivt, sier Melby til Aftenposte­n.

Arbeiderpa­rtiets førstekand­idat i Hordaland, Marte Mjøs Persen, stusser over uttalelsen.

– En utsettelse til 2024/2025 er da ikke raskere og mer effektivt? Dette er en reell forsinkels­e og jeg forstår det som et forsøk på å ta oppmerksom­heten vekk fra det som er et gedigent løftebrudd.

 ?? FOTO: TORE MEEK ?? Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide gjentar løftet om å bygge Ringeriksb­anen, men trenger mer tid.
FOTO: TORE MEEK Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide gjentar løftet om å bygge Ringeriksb­anen, men trenger mer tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway