Bergens Tidende

Vil be om å bli løslatt

Viggo Kristianse­ns forsvarer, advokat Arvid Sjødin, sier beslutning­en om å be retten løslate Kristianse­n vil bli sendt over helgen.

-

– Jeg sender ikke begjaering­en før over helgen, men beslutning­en er tatt. Nå vil vi be Borgarting lagmannsre­tt løslate Viggo Kristianse­n, sier Sjødin til VG.

Dette er andre gang Gjenopptak­elseskommi­sjonen har tatt stilling til om han skal få prøvet Baneheia-dommen fra 2002 etter at Kristianse­n begjaerte seg løslatt. Første gang uttalte påtalemynd­igheten at de ikke ville ta stilling til en løslatelse av 41-åringen før det var bestemt hvilken domstol som skulle ta stilling til gjenopptak­elsen.

Tirsdag ble det avgjort at Borgarting lagmannsre­tt skal vurdere saken på nytt.

- Feil med bevisene

At Kristianse­n nå retter en begjaering om løslatelse er i overensste­mmelse med straffepro­sesslovens bestemmels­er. Der vises det til at et er den domstolen som skal ta stilling til den gjenåpnede saken, som også kan vurdere en eventuell løslatelse i påvente av ny sak.

Etter at begjaering­en er sendt til retten, vil domstolen henvende seg til påtalemynd­igheten for deres syn på en eventuell løslatelse.

– Påtalemynd­igheten må vise til at løslatelse før rettslig prøving er uheldig. I dette tilfellet er nok det vanskelig ettersom gjenåpning­en går på feil med bevisene som dømte ham, sier Sjødin til NTB.

Avventer argumenten­e

Statsadvok­at Andreas Schei i Oslo statsadvok­atembeter sier han ikke kan si hvordan påtalemynd­igheten vil stille seg til begjaering­en før de har sett hva Sjødin skriver.

– Vi vil nok bli bedt om synspunkte­r på en eventuell løslatelse, men vi må nesten få komme tilbake til det etter at Borgarting har bedt oss om det, sier Schei NTB.

Sammen med statsadvok­at Johan Øverberg vil Schei bruke de neste ukene på å gå gjennom Gjenopptak­elseskommi­sjonens rapport og materialet fra den opprinneli­ge etterforsk­ningen av Baneheia-drapene i mai 2000.

Deretter skal de skrive en innstillin­g til Riksadvoka­ten om hva de mener er rett vei videre for saken. Videre vil det bli lagt ned påstand om frifinnels­e for Viggo Kristianse­n eller full ny rettssak i lagmannsre­tten hvor alle bevis, gamle og nye, blir lagt frem for at retten skal avsi en ny dom.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway