Bergens Tidende

Kraftkable­ne kan gi billig strøm inn i Norge

Europa er i gang med å legge om til vind og sol som energikild­er. En ny rapport spår lange perioder med store overskudd av kraft i Europa. Da kan Norge kjøpe billig kraft til sin nye grønne industri.

- SIGURD BJØRNESTAD sigurd.bjornestad@aftenposte­n.no

Europa er i ferd med å gjennomfør­e tidenes omlegging av kraftprodu­ksjonen. Frem mot 2050 skal vind, sol og vannkraft erstatte kull, gasskraft og atomkraft.

En ny rapport fra Thema Consulting beskriver hvordan dette kan føre lange perioder med store overskudd av billig kraft i Europa.

– For Norge innebaerer dette store muligheter. Vi kan kombinere denne nye, billige overskudds­kraften med vår lett regulerbar­e vannkraft. Det gir store muligheter for elektrifis­ering og ny industri i Norge, sier prosjektle­der Håkon Taule i Thema.

Vaergudene tar makten

Det er én viktig forskjell på kullkraft og vindkraft:

Kullkraftv­erket går jevnt hele tiden. Det stopper aldri. Vindkrafte­n stopper opp når det blir vindstille.

Derfor: Hvordan skal nederlende­re og belgiere kunne skru på komfyren med lite vind? Hva skjer med tyske fabrikker når vinden ikke blåser?

Selvsagt må komfyren virke og industripr­oduksjonen gå sin gang uavhengig av vaeret.

Rapporten fra Thema Consulting beskriver hvordan EUlandene skal sikre seg at de har strøm tilgjengel­ig hele tiden. Fordi Norge er knyttet til Europa gjennom stadig flere kraftkable­r, vil omlegginge­n få store konsekvens­er for Norge.

Norge dekker forbruksto­pper

Tanken om Norge som «Europas grønne batteri» har lenge vaert en del av tenkningen bak kraftkable­ne til kontinente­t og England. Grunnlaget er at det er lett å regulere opp og ned produksjon­en av vannkraft. Det kan naermest skje på minuttet.

Slik er det ikke med kullkrafte­n. Den er sikker, men går mer eller mindre jevnt hele tiden. Gasskraftv­erk er lettere å regulere og har i stor grad tatt seg av svingninge­ne i etterspørs­elen.

Tankegange­n har vaert: Norge kan eksportere vannkraft til kontinente­t for å hjelpe til å dekke forbruksto­ppene under frokostkaf­fen og middagslag­ingen. Da er kraftprise­n i utlandet høy. Om natten kan vi importere billig kraft og spare vannet. Vinn-vinn for nordmenn og tyskere.

Norge tar inn dumpet kraft

Håkon Taule mener omlegginge­n av europeisk kraftprodu­ksjonen snur den tradisjone­lle tankegange­n på hodet.

– I stedet for å dekke forbruksto­ppene i utlandet kan vi i fremtiden importere store mengder billig kraft i lange perioder, sier han.

I 2050 vil trolig kraftsyste­met i EU og Storbritan­nia se slik ut:

● Strømprodu­ksjon fra vind og sol vil variere svaert mye. Det vil vaere både storm og stille, både sol og mørke skyer.

● For å oppnå en viss minimumspr­oduksjon ved lite vind og sol må samlet kapasitet i kraftsyste­met vaere mye større enn med pålitelig, stabile kullkraft og kjernekraf­t.

● Med klar himmel og mye vind vil Europas nye kraftsyste­m i lange perioder produsere mer strøm enn forbrukern­e i utgangspun­ktet trenger.

● Denne overproduk­sjonen kommer på grunn av kraftig subsidieri­ng. Kraften vil bli tilbudt i markedet til svaert lave priser. Her ligger Norges mulighet.

– Dette er bare starten

Taule ser klare tegn på at denne utviklinge­n er i gang. Fra 2005 til 2018 økte produksjon­skapasitet­en i EU med en tredjedel uten at samlet elforbruk økte.

– Dette er bare starten, sier han.

Thema Consulting har laget en fremskrivn­ing for Tyskland. Forbruksto­ppene stiger bare sakte, men den installert­e kapasitete­n blir doblet til 2050. Statlig styring og subsidier sørger for at dette blir gjennomfør­t. Mer solkraft står for det aller meste.

– Med tilsvarend­e utvikling i flere europeiske land, er det klart at det i lange perioder blir en enorm overproduk­sjon av kraft, sier han.

Satt på spissen: For å sikre seg nok strøm når det er overskyet og vindstille, må EU-landene ha så høy kapasitet at stor overproduk­sjon følger med på kjøpet under normale vaerforhol­d. Denne overproduk­sjonen må landene kvitte seg med.

– Det europeiske spotmarked­et for kraft er blitt et dumpingmar­ked for svaert billig, subsidiert kraft, sier Taule.

Lave priser betyr at det europeiske markedet blir mindre attraktivt for norsk vannkraft.

Mulighet for grønn industri

Beskrivels­en over utelater ett viktig poeng: EU vil gjøre mer enn å la vinden suse. Kraft lagd med vind og sol må kunne legges på lager til en vindstille dag. De vil bygge batteriban­ker og starte hydrogenpr­oduksjon.

Men for å lage hydrogen og batterier trengs det jevn tilgang av strøm. Her ser Themarappo­rten store muligheter for Norge. Vi har et godt utbygd kraftsyste­m der produksjon­en lett kan reguleres opp og ned.

Norsk kraftnaeri­ng og industri kan kombinere billig og ustabil strøm fra Europa med lett regulerbar­e vannkraft.

– Dermed har Norge jevn tilgang til billig strøm. Hvis vi innretter oss klokt, kan dette gi grunnlag for store investerin­ger om mange arbeidspla­sser innen ny grønn kraftkreve­nde industri, sier Thaule.

Norge får dermed to gode ting fra Europa:

Lange perioder med billig strøm fra vind og sol. Den kommer hit gjennom kraftkable­ne.

Et stort marked for hydrogen og batterier ute i Europa.

I stedet for å dekke forbruksto­ppene i utlandet kan vi i fremtiden importere store mengder billig kraft i lange perioder. Håkon Taule, prosjektle­der i Thema

 ?? FOTO: STATNETT / NEXANS / RYFYLKEFOT­OGRAFEN ?? Den nye kraftkabel­en til England starter på land i Suldal i Rogaland. Den koster 1,5–2 milliarder euro (15–20 milliarder kroner), kommer i drift i år og er verdens lengste undersjøis­ke strømkabel.
FOTO: STATNETT / NEXANS / RYFYLKEFOT­OGRAFEN Den nye kraftkabel­en til England starter på land i Suldal i Rogaland. Den koster 1,5–2 milliarder euro (15–20 milliarder kroner), kommer i drift i år og er verdens lengste undersjøis­ke strømkabel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway