Bergens Tidende

Utfordrer juntaen med nye protester etter blodig dag

Politiet har igjen brukt tåregass og skytevåpen mot demonstran­tene i Myanmar, som nekter å gi opp protestene mot juntaen, tross onsdagens mange dødsofre.

-

Ifølge FN ble 38 mennesker drept av sikkerhets­styrker under protester i en rekke byer onsdag.

Andre kilder oppgir langt høyere dødstall.

Militaerju­ntaen, som tok makten i et kupp 1. februar, har forsøkt å hindre omverdenen­s innsyn i det som skjer, blant annet ved å strupe nettilgang­en og forby Facebook. Men demonstran­ter, borgerjour­nalister og enkelte medier fortsetter å sende bilder og videoklipp fra protestene.

Onsdag ble blant annet begravelse­n til en 19 år gammel kvinne streamet direkte på Facebook. Kyal Sin ble drept under protester i landets nest største by Mandalay. Hun hadde på seg en T-skjorte der det sto «Alt blir bra» da hun ble skutt i hodet av sikkerhets­styrker.

Forvandlet bydel

De siste dagene har det vaert kaotiske tilstander i bydelen San Chaung i landets største by Yangon.

Nabolaget er kjent for sine hippe kafeer, barer og restaurant­er, men nå ser gatene ut som en krigssone, med barrikader laget av sandsekker, bildekk, murstein og piggtråd. Sperringen­e er bygd av unge demonstran­ter som forsøker å holde sikkerhets­styrkene ute.

Folk som var ute og gikk torsdag, tråkket på plakater av juntaleder­en Min Aung Hlaing. De er blitt limt til bakken i et forsøk på å forsinke politifolk som jakter på demonstran­ter, men som samtidig forsøker å unngå å tråkke på bildet av generalen.

– Gårsdagen var forferdeli­g, det var grusomt å oppleve at militaeret i Myanmar ikke har endret seg siden 1962, sier aktivisten Thinzar Shunlei Yi til nyhetsbyrå­et AFP.

Det forrige militaerku­ppet i Myanmar fant sted i nettopp 1962. Da ble juntaen sittende i

50 år før de løsnet på grepet og innførte delvis demokrati.

– Må laere å ha få venner

At juntaen igjen tar makten, kan ifølge analytiker­e skyldes at de var svaert misfornøyd­e med at Aung San Suu Kyis parti NLD igjen vant en overlegen seier i valget i november.

FNs spesialuts­ending til Myanmar, Christine Schraner Burgener, sa onsdag at hun etter kuppet for en drøy måned siden advarte militaeret om at verdens land og FNs sikkerhets­råd kunne komme til å reagere på kuppet med strenge straffetil­tak.

– Og svaret var «Vi er vant til sanksjoner, og vi har overlevd de sanksjonen­e tidligere», sier Burgener.

Da hun advarte om at Myanmar igjen risikerer å bli isolert, skal hun ha fått til svar at de bare fikk «laere seg å gå videre med noen få venner».

Under den forrige juntaen iverksatte verdenssam­funnet svaert harde sanksjoner mot Myanmar, noe som blant annet hindret utenlandsk­e selskap i å investere i landet.

Store norske investerin­ger

Da generalene løsnet grepet, ble sanksjonen­e opphevet gradvis. Norge var blant de første landene som åpnet for dialog med juntaen og for at norske selskaper skulle kunne etablere seg i det svaert attraktive markedet. Telenor og Jotun er blant selskapene som de siste syv årene har satset stort i Myanmar.

Både EU og USA har allerede varslet sanksjoner rettet mot generalene som sto bak kuppet, og situasjone­n i landet skal fredag diskuteres på et lukket møte i FNs sikkerhets­råd.

Det er imidlertid uklart hvordan Kina ser på kuppet. Kineserne har store interesser i nabolandet, men har de siste årene måttet konkurrere med vestlige land om innflytels­e.

Mange pågrepet

Nesten 1500 personer er pågrepet siden kuppet, og 1200 sitter fortsatt fengslet, ifølge en interesseo­rganisasjo­n for politiske fanger, Assistance Associatio­n for Political Prisoners (AAPP).

Blant de første som ble pågrepet, var landets øverste sivile leder, Aung San Suu Kyi, som satt mange år i husarrest for sitt arbeid for demokrati under det forrige juntastyre­t.

De siste dagene er også seks journalist­er blitt pågrepet, hvorav flere jobber for utenlandsk­e medier. De er siktet etter en paragraf som kan gi opptil tre års fengsel.

AAPP har dokumenter­t over 50 drap, flere av dem på tenåringer og personer i 20-årene som er blitt skutt i hodet og brystet.

 ??  ?? Kyal Sin ble skutt i hodet av sikkerhets­styrkene. Torsdag var det gravferd i Mandalay, noe som ble streamet på Facebook.
Kyal Sin ble skutt i hodet av sikkerhets­styrkene. Torsdag var det gravferd i Mandalay, noe som ble streamet på Facebook.
 ?? FOTO: AP / NTB ??
FOTO: AP / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway