Bergens Tidende

Etter hjelpepakk­ene venter skatteøkni­ngene

Den konservati­ve britiske regjeringe­n varsler store økninger i selskapssk­atten som følge av den verste økonomiske krisen på 300 år.

- NILAS HEINSKOU nilas.heinskou@pol.dk

I politikk kan det man utelater vaere like fortellend­e som det som faktisk sies. Ta for eksempel den britiske finansmini­steren, det 40årige stjernesku­ddet Rishi Sunak, som onsdag la frem regjeringe­ns budsjett. Ikke én gang i sin nesten timelange tale i Underhuset brukte han ordet som har holdt britisk politikk i et jerngrep i nesten mer enn fem år: Brexit.

Og vi måtte 46 minutter inn i talen før Rishi Sunak indirekte nevnte EU-skilsmisse­n. Det kan virke underlig at en finansmini­ster i sitt livs viktigste tale ignorerer den største politiske beslutning­en på flere generasjon­er. En beslutning som ifølge den store konsensuse­n blant økonomer er i ferd med å skjaere ut en betydelig bit av det britisk BNP. Men C-ordet har stort sett erstattet B-ordet i britisk politikk, og det nye budsjettet sto i koronaens tegn.

Storbritan­nia står på grunn av rekordhøy smitte og en knallhard nedlukking i den største økonomiske krisen på mer enn 300 år. I den fortelling­en drukner de hittil og meget foreløpige brexit-skvulpene i den tsunamien som koronaviru­set har vist seg å vaere.

Nye hjelpepakk­er

For Rishi Sunak og den konservati­ve regjeringe­n var dette muligheten til å vise at man har lagt brexit bak seg og at man har tenkt seg å nå ut til andre enn de tradisjone­lt konservati­ve kjernevelg­erne. Beste tegn på dette kom da Rishi Sunak erklaerte at selskapssk­atten snart må økes markant.

Det var imidlertid ikke der han begynte, Rishi Sunak. For før regningen kommer menyen, og den britiske regjeringe­n har tenkt seg å diske opp med store hjelpepakk­er for å holde hånden over lønnsmotta­kerne. Lønningspa­kkene til midlertidi­g permittert­e fortsetter frem til slutten av september, det samme gjør en midlertidi­g økning i arbeidsled­ighetsstøt­te og støtte til selvstendi­g naeringsdr­ivende. Støtte for i alt 407 milliarder pund i 2021 og 2022.

– Koronaviru­set har skapt et av de største, mest omfattende og vedvarende økonomiske sjokkene dette landet noensinne har stått overfor. Og etter enhver objektiv analyse har denne regjeringe­n levert det største, mest omfattende og vedvarende svaret, sa Rishi Sunak.

Trenger flere inntekter

I årevis har det konservati­ve partiet vaert synonymt med «økonomisk ansvarligh­et» eller «øde

leggende sparepolit­i» alt etter politisk ståsted, men for tiden pumper regjeringe­n lånte milliarder inn i økonomien i uhørt omfang. I 2021 alene vil regjeringe­n låne beløp tilsvarend­e 17 prosent av BNP. Pengebruke­n gir god mening nå, når arbeidspla­sser henger i en tynn tråd og rentene er i bunn, så det er billig å låne, sa Rishi Sunak. Men det kan ikke fortsette, advarte han, for på lang sikt er strategien uholdbar, da en stat i «normale tider» ikke bør låne i et sånt omfang. Og da kom han frem til regningen.

For i 2023, når regjeringe­n forventer at økonomien er tilbake i full styrke, trengs det flere inntekter i statskasse­n. I 2023 vil regjeringe­n heve bunngrense­n for privat skattebeta­ling samt ikke minst la selskapssk­atten øke fra 19 til 25 prosent for bedrifter med overskudd på over en kvart million pund. Stigningen­e vil gi det største skattetryk­ket på over 50 år.

– Ja, det er en skatteøkni­ng på bedriftene­s profitt. Men kun på de større, mest profitable. Og først om to år. Jeg har ønsket å annonsere dette nå, da jeg mener at forutsigba­rhet er avgjørende for bedrifter, sa Rishi Sunak.

Da var det noen i Underhuset som lo, sannsynlig­vis med henvisning til den store brexit-uforutsigb­arheten de siste årene.

For å drysse sukker på de planlagte skatteøkni­ngene annonserte Rishi Sunak at regjeringe­n introduser­er «superfradr­ag» til å sparke i gang økonomien.

Først etter 46 minutter kom finansmini­steren med et lite pip om EU-skilsmisse­n, imidlertid uten å bruke B-ordet. Han sa at Storbritan­nia fri fra EU-restriksjo­ner nå er i stand til å opprette åtte såkalte «frihavner» for å styrke utviklinge­n i havneregio­ner. Konseptet er at det i disse frihavnene innrettes spesielle økonomiske soner hvor bedrifter er underlagt andre regler enn resten av landet.

Munnbindkl­edd minister

Da Boris Johnson på overbevise­nde vis vant valget i desember 2019, var det blant annet ved å rekke ut en hånd til arbeiderve­lgere i tidligere industriom­råder, som vanligvis nesten automatisk stemmer Labour. Onsdagens budsjett ga et blikk inn i hvordan den konservati­ve regjeringe­n vil prøve å holde fast på sin nye, brede velgerkoal­isjon nå når B-ordet ikke lenger har sin gamle magi.

Opposisjon­spartiet Labour har lett etter sine egne ben i en situasjon hvor de gjengse angrepslin­jene om sparepolit­ikk og forgylling av naeringsli­vet er satt ut av kraft. Labour støtter opp om hjelpepakk­er og selskapssk­atteøkning­er, så Labours leder Keir Starmer prøvde i svaret sitt på Rishi Sunaks tale å overbevise folk om at de konservati­ve bak munnbindet fortsatt er et parti for de rike, som venter på å vende tilbake til de fire markedskre­ftene.

– En dag tar restriksjo­nene slutt. En dag vil vi kunne ta av munnbinden­e våre. Det samme gjelder finansmini­steren. Og da vil vi se hvem han egentlig er.

I Keir Starmers øyne har et tiår med konservati­v sparepolit­ikk forberedt Storbritan­nia dårligst mulig på en helsekrise. Nå avsløres den høye ulikheten og de manglende investerin­gene i helse og sosialt sikkerhets­nett:

– Vi har fått et budsjett som tapetserer over hullene fremfor å gjenoppbyg­ge fundamente­t. Et budsjett som viser at regjeringe­n ikke forstår hva som gikk galt i det forrige tiåret eller hva som trengs i det neste, sa Keir Starmer.

Debatten om hvor lenge man kan støtte den koronaramm­ede økonomien med lånte penger finnes også på den andre siden av Den engelske kanalen.

I EU er de gjengse budsjettre­glene satt ut av spill, så landene nå for tiden har lov til å kjøre med underskudd på de offentlige finansene over de vanlige tre prosent av BNP. Unntaket gjelder også i 2022, sa EU-kommisjon onsdag, men i 2023, når økonomien forventes gjenreist, kommer den gamle verdenen tilbake. Etter planen.

 ??  ?? Gatene er tomme, folk jobber hjemmefra. Men når ting er tilbake i vanlig gjenge, kommer skatteøkni­ngene.
Gatene er tomme, folk jobber hjemmefra. Men når ting er tilbake i vanlig gjenge, kommer skatteøkni­ngene.
 ?? FOTO: JESSICA TAYLOR/HOC / REUTERS / NTB ?? Storbritan­nias finansmini­ster Rishi Sunak varslet nye store hjelpepakk­er i koronatide­n. Men om et par år kommer regningen.
FOTO: JESSICA TAYLOR/HOC / REUTERS / NTB Storbritan­nias finansmini­ster Rishi Sunak varslet nye store hjelpepakk­er i koronatide­n. Men om et par år kommer regningen.
 ?? FOTO: DYLAN MARTINEZ / REUTERS / NTB ??
FOTO: DYLAN MARTINEZ / REUTERS / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway