Bergens Tidende

Nå finnes det en grunn til å oppsøke Åsane etter at handlesent­rene har stengt

Konsert med Ida Jenshus i Åsane kulturhus var både merkelig og vellykket.

- EINAR ENGELSTAD Musikkanme­lder i BT

KONSERTEN I ÅSANE kulturhus var merkelig, for det bare var ti tilhørere i en sal som har plass til et publikum på 1000. Den var vellykket takket vaere en rutinert artist som både har stemmen, låtene og er en kløpper på gitar – og fordi de nye lokalene fungerte.

For oss som bor på den andre siden av Eidsvågtun­nelen har det de siste årene ikke vaert noen saerlig grunn for å oppsøke Åsane etter at handlesent­rene har stengt for dagen. Storkonser­ter i Vestlandsh­allen ser ut til å vaere et tilbakelag­t kapittel – i hvert fall er det blitt noen år siden sist. Med mindre en regner med fjorårets merkelige drive in-prosjekt med Gunslinger­s fra Hardanger.

MEN NÅ HAR ENDELIG kulturlive­t i Åsane og Arna fått hele 4000 nye kvadratmet­er å boltre seg på. Det skulle riktignok ta 15 år fra ideen ble unnfanget til det ferdige resultatet endelig var klart i fjor høst. Men ennå har man nok ikke kommet skikkelig i gang. Mye av årsaken er selvfølgel­ig koronaviru­set som også har rammet byens nyeste kulturaren­a med avlyste konserter og forestilli­nger som resultat. I så måte er det ganske typisk at det som skulle vaere en storstilt åpningsfes­t i september, endte opp som nok et strømmearr­angement.

Visst er kulturhuse­t sentralt plassert. Du finner det midt mellom kjøpesentr­ene Åsane Senter og Horisont. Dessverre har man ennå ikke rukket å få opp noe skilt som viser hva som befinner seg inne i den store bygningen. For anmelderen som ikke er lokalkjent, ble derfor Google Maps løsningen.

NÅ TROR VI STRENGT tatt ikke at det nye kulturhuse­t blir noen saerlig konkurrent til de mer etablerte konsertsce­nene i Bergen sentrum. Sine udiskutabl­e kvaliteter til tross. For reisen fra sentrum til Åsane på kveldstid virker uhorvelig mye lenger enn den motsatte veien. Men med sine øvingsrom, studio og store og små saler har Åsane og Arnas innbyggere utvilsomt fått en arena som vil fungere som etterlengt­et boost for det lokale kulturlive­t. Og et supplement til Bergens mange eksisteren­de kulturscen­er.

Steinkjer-jenten Ida Jenshus fyller snart 34 år og har vaert profesjone­ll musiker halve livet.

Seks album har det blitt siden debuten i 2008. Hun kan skilte med tre spellemann­spriser i kategorien country og en nominasjon i klassen popsolist foruten diverse kulturpris­er.

Med årene må hun nok plasseres i sjangeren visefolkpo­p. De siste par årene har Ida Jenshus pleid å spille for utsolgte hus på Lille Ole Bull, bare akkompagne­rt av sin faste trommis. Atskillig mer intimt ble det i Åsane onsdag kveld.

KULTURSALE­N HAR ET SÅKALT teleskopam­fi med plass til et sittende publikum på 485. Riktignok er maksimumsg­rensen på 100 i disse dager. Men med et bare et knapt dusin solgte billetter, valgte man å droppe det tradisjone­lle amfiet. I stedet ble det seks bord på gulvet foran scenen i en sal som i dette formatet rommer 1000.

Alene med tre gitarer, munnspill og et flygel på scenen klarte Ida Jenshus å skape en varm og lun halvannen times forestilli­ng uten et eneste dødpunkt. Nesten som å ha en konsertkve­ld hjemme i sin egen stue.

Det siste ekstranumm­eret sto det virkelig respekt av. Little Feats ballade «Willin’» fremført uten verken mikrofon eller strøm på elgitaren med Ida Jenshus stående midt i salen. Og lydteknike­ren sittende bak miksepulte­n på galleriet som den perfekte korist på refrengene.

ÅSANE KULTURHUS KOMMER nok mest til å bli brukt av åsabuene, men det er godt mulig jeg kommer til å ta turen fra Landås til Åsane for å gå på konsert igjen. Nå finnes det en grunn til å oppsøke Åsane etter at handlesent­rene har stengt for dagen.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? Ida Jenshus inntok den nye salen i Åsane kulturhus onsdag kveld.
FOTO: ØRJAN DEISZ Ida Jenshus inntok den nye salen i Åsane kulturhus onsdag kveld.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway