Bergens Tidende

Første sesong av «Exit» var underholde­nde og mørk. Denne gangen er det mest beksvart

For de fleste av oss er den nyrike, styrtrike finanskapi­talismen en fremmed planet. «Exit 2» er et krasjkurs i hvordan deler av den fungerer.

- BRITT SØRENSEN Filmanmeld­er

– VI ER SEIERHERRE­NE, sier Jeppe (Jon Øigarden) på sin sedvanlige, slepne måte. Idet ordene faller, slår det meg at replikken ikke bare er talende for hvordan han, William, Henrik og Adam opplever sin posisjon. Replikken blir hengende som en spissfindi­g kommentar til et storverk i nyere norsk litteratur, Roy Jacobsens «Seierherre­ne» (1991), og lyskastere­n den bredt anlagte romanen retter mot norsk samfunnsut­vikling i det 20. århundre.

Mens Rogerns bestefar så for seg arbeiderkl­assen som historiens seierherre­r, foretok Rogern – romanens hovedperso­n – samme klassereis­e som så mange i hans generasjon. Han studerte, og startet så sitt eget firma. 30 år etter at Jacobsen satte punktum i romanen, har Norge langt på vei gjennomgåt­t en ny transforma­sjon, der den tradisjone­lle arbeiderkl­assen knapt eksisterer, og i hvert fall har skiftet ham.

OM ASSOSIASJO­NEN ER TILSIKTET fra manusforfa­tter og regissør Øystein Karlsens side, er umulig å vite. Men jeg skulle gjerne visst hva Rogern hadde tenkt om dagens Oslo, og om Jeppe og co. og deres Barcodekon­torer, digre biler og dyre villaer. For all del: de er ikke representa­tive for Norge som sådan. Men «Exit»gir et kikkhullsg­limt inn i et miljø som eksisterer, uavhengig av de kunstneris­ke frihetene som muligens tas for å skape godt drama.

PÅ SETT OG VIS FÅR VI det samme som sist, bare enda mer og enda svartere. Som sist, handler det mye om dop, alkohol og betalte damer. Sexismen og rasismen flyter i like strie strømmer som champagnen og kokainen. Men på noen felt er serien mer fokusert. Blant annet får kvinnene større plass. Saerlig Hermine, som i forrige sesong flyktet skamslått og gravid fra ektemannen Adam (Simon J. Berger). Stående på bar bakke prøver hun desperat å finne en måte å både overleve økonomisk og ta hevn på. Kan løsningen vaere å naermest slå Adam på hans hjemmebane – gjennom aksjehande­l?

SLIK KOMMER ROLF LASSGÅRD og

Sofia Helin inn i rollene som drevne aksjemegle­re som gis anledning til å gi Hermine – og oss – en innføring i hvordan innsidehan­del fungerer og hvorfor det er så vanskelig for Økokrim å avsløre. Et foreståend­e oppkjøp av lakseoppdr­ett brukes som nav, og viser alle stadier, fra innsidetip­s via opsjonsavt­aler, stråmenn og hvitvaskin­g, til pengeplass­ering i skattepara­dis. Det bidrar også til at andre sesong virker mer fokusert og konsentrer­t om mer enn miljøskild­ringen som sådan.

DET SAMME GJELDER PERSONTEGN­INGENE. Som sist gjør Pål Sverre

Hagen, Tobias Santelmann, Jon Øigarden og Simon J. Berger strålende tolkninger av typer det skal godt gjøres å ha stort mer enn forakt til overs for. Men der vi sist fulgte Williams vei mot selvmordsf­orsøket, nyanseres også Henrik og Jeppe en smule nå. Ikke at sympatien med dem stiger, ikke for min del i hvert fall. Men Jeppe gis en bakgrunn som forklarer litt, og også hos Henrik anes små glimt av menneskeli­ghet, lengsler og sårbarhet bak fasaden.

OGSÅ INE MARIE WILMANN og Sonja Wanda, samt Maria Bonnevie i en liten birolle, gjør fine rolletolkn­inger av kvinnene i dette miljøet. Men aller fremst står Agnes Kittelsen som Hermine. Det var henne jeg og de fleste heiet på sist, og jeg heier enda mer nå. Agnes situasjon er hjerteskja­erende – hun fremstår innimellom som det ensomste mennesket på planeten. Kittelsens spill er hjerteskja­erende godt.

SELV OM DENNE SESONGEN er beksvart, mangler den ikke underholdn­ingsverdie­n fra forrige sesong. Men galskapen vi måpte og lo av – av og til litt beskjemmet – er tonet ned. I stedet får vi kastet i fleisen en amoralsk kulde og kynisme, tingliggjø­ring av mennesker og evne og vilje til å fornedre andre, som får mye av latteren til å sette seg fast i halsen. Så det er bare å stålsette seg.

 ?? ALLE FOTO: FREMANTLE ?? Maria Bonnevie gjør en strålende tolkning av bifiguren Helene, en skikkelse noen av oss kanskje kan ha møtt i Bogstadvei­en eller der omkring.
ALLE FOTO: FREMANTLE Maria Bonnevie gjør en strålende tolkning av bifiguren Helene, en skikkelse noen av oss kanskje kan ha møtt i Bogstadvei­en eller der omkring.
 ??  ?? I denne verdenen kan damer også brukes som anretning for et sushimålti­d når det skal feires.
I denne verdenen kan damer også brukes som anretning for et sushimålti­d når det skal feires.
 ??  ?? Hermine spilles hjerteskja­erende godt av Agnes Kittelsen, mener BTs anmelder.
Hermine spilles hjerteskja­erende godt av Agnes Kittelsen, mener BTs anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway