Bergens Tidende

Norges gode rykte sprer seg like raskt som viruset

Andre land har en god del å laere av det norske systemet.

- CHARLOTTA SCHAEFER Stavanger, opprinneli­g fra Stockholm

ET UTTRYKK SOM kanskje sier en del om nordmenns relasjon til oljeog gassvirkso­mheten, er: «Bit aldri hånden som gir deg mat». For hvert år som går kommer nye belegg for å forlate naeringen, men ikke engang den grønneste Greenpeace-aktivist kan se seg selv i speilet uten å innrømme at det er takket vaere oljeeventy­ret landet har nådd en så høy levestanda­rd.

En stor andel av befolkning­en er stolte over å vaere en oljenasjon. En stolthet som er forlokkend­e å tro at andre land deler og beundrer.

DET ER IKKE tilfelle. At Norge er en oljenasjon, er notert av andre land, men ikke noe som anses saerlig beundrings­verdig. Et eksempel på dette er Volvoavtal­en fra 1978, da Sverige ble tilbydd et oljefelt i Nordsjøen i utbytte mot at Norge fikk eierandele­r i Volvo. Uten å gå inn i detaljer gikk denne affaeren i vasken, da svenskene ikke trodde at olje kunne vaere mer verdt enn svensk industri.

Realiteten var det motsatte. Over førti år har gått, og oljemillia­rdene har rullet inn. Men det er fremdeles ikke olje Norge er mest kjent for internasjo­nalt.

DET NORGE DERIMOT er på god vei å gjøre seg internasjo­nalt berømt for, er pandemihån­dteringen. Men den internasjo­nale oppmerksom­heten virker å gå nordmenn hus forbi. Ukentlig, og med alt mer superlativ, omtales Norges lave dødsrate og effektive smittespor­ingssystem i europeiske, og saerlig nordiske, medier.

Det som våren og sommeren 2020 føltes som russisk rulett – det kunne når som helst snu – har begynt å avdekke hvem som egentlig var beredt og godt organisert når krisen kom. Da Sveriges statsepide­miolog, Anders Tegnell, ble konfronter­t med Norges lave smittetall våren 2020, sa han at Norge mest sannsynlig ville få en kraftigere andre bølge, som ikke ville slå like hardt mot Sverige. Så sørgelig feil han tok.

VI STÅR ENNÅ midt i pandemien og ser et svakt lys langt bort i tunnelen. Vi rike vestlandsm­ennesker som hadde sluttet å stole på staten til fordel for kapitalism­e og markedsøko­nomi, har nå begynt å tro på staten igjen.

Ved minste symptom på luftveisin­feksjon kan vi få tid til testing samme dag. Skulle testen vaere positiv, settes et effektivt system inn som finner og isolerer dem som kan baere smitte videre. På den måten har Norge slått ned over femti smitteutbr­udd.

Om vi skulle blir alvorlig syke står sykehusene klare til å ta oss imot. Presset på intensivav­delingene har heldigvis aldri blitt kritisk her, men sykehusene har planlagt for at det kan skje.

DET ER FANTASTISK, og vi tar det allerede for gitt. Men dette er et eksempel på noe ikke alle europeiske land har fått til, eller har trodd var mulig i løpet av pandemiutv­iklingen. Selvfølgel­ig er smittespor­ing i Lillehamme­r en enklere affaere enn smittespor­ing i London, men uansett hvor små eller store forholdene er, forlanger det et fungerende system bak praksisen.

RYKTET, ELLER OMDØMMET om en så vil, sprer seg like raskt som viruset. Omdømmet til Norges pandemihån­dtering forteller oss at vi har gjort mye riktig, og det er mye som indikerer at andre land har en god del å laere av det norske systemet. Dette må vi verken forminske eller forringe.

Når grensene vil gjenåpnes og hotellbran­sjen kan avvikle karanteneh­otellene og gjenoppta konferanse­virksomhet­en, er det pandemihån­dtering, og ikke oljen, som kommer vaere Norges største varemerke.

 ?? ARKIVFOTO: LISE ÅSERUD ?? Charlotta Schaefer har fått tilbake troen på statsappar­atet, her represente­rt ved helseminis­ter Bent Høie og statsminis­ter Erna Solberg.
ARKIVFOTO: LISE ÅSERUD Charlotta Schaefer har fått tilbake troen på statsappar­atet, her represente­rt ved helseminis­ter Bent Høie og statsminis­ter Erna Solberg.
 ?? FOTO CLAUDIO BRESCIANI / TT / NTB ?? Sveriges statsepide­miologi, Anders Tegnell, mente at en andre bølge ville slå hardere inn i Norge. Han tok sørgelig feil, skriver innsendere­n.
FOTO CLAUDIO BRESCIANI / TT / NTB Sveriges statsepide­miologi, Anders Tegnell, mente at en andre bølge ville slå hardere inn i Norge. Han tok sørgelig feil, skriver innsendere­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway