Bergens Tidende

Advarer jobbsøkere mot hvilepute: – Mange bruker covid-19 som unnskyldni­ng til ikke å komme seg videre

Her er ti tips som øker jobbmuligh­etene dine.

- IRENE BERGWITZ-LARSEN irene.bergwitz-larsen@schibsted.com

– Mange bruker covid-19 som en unnskyldni­ng til ikke å komme seg videre. Vi står i et ekstremt vanskelig arbeidsmar­ked, og da er det nødvendig å jobbe hardere med søkeproses­sen, sier karriereve­ileder Bente Person Samuelsen.

Det er lett å bli motløs i et arbeidsmar­ked med høy ledighet, men Person Samuelsen oppfordrer sterkt til ikke å bruke covid19 som en hvilepute.

– Jeg skjønner at det er utfordrend­e å sitte hjemme alene og søke jobber. Det krever at vi tar tak i motivasjon­en og blir gode på selvledels­e, anbefaler hun.

Ta ansvar for karrieren

Antallet arbeidsled­ige er økende, og ved utgangen av februar har Nav registrert 207 900 helt og delvis ledige. Dette er den høyeste arbeidsled­igheten i Norge siden andre verdenskri­g. Mange reagerer med frykt og lammelse.

– Veldig mange permittert­e og arbeidsled­ige går og venter på at situasjone­n skal endre seg. De er preget av frykt og usikkerhet, men det er lurt å ta grep om fremtiden og karrieren nå, sier Person Samuelsen.

Hun forstår at mange venter i håp om å få tilbake sin gamle jobb, men det er ofte en lite fruktbar strategi.

– Vaer proaktiv og se deg om etter andre muligheter raskt. Blir du permittert, kan dette vaere første steget mot en oppsigelse. Det kan vaere en idé å ta et vikaroppdr­ag og gå tilbake til din opprinneli­ge jobb etter hvert. Ha en tett dialog med arbeidsgiv­er, råder hun.

Tenk strategisk

Siden vi ikke vet langtidsef­fektene av koronapand­emien, mener karriereve­ilederen det er nødvendig å ha en strategi og våge å tenke nytt.

– Det kan vaere lurt å se inn i «glasskulen» og lage en plan. Bruk gjerne tiden til å ta nettkurs og utdanning. Det er ekstremt viktig å vaere bevisst på kompetanse­utvikling i dette markedet, sier hun.

Karriereve­ilederen oppfordrer også til å jobbe med nettverk og avtale møter med både venner og tidligere kolleger. Walk and talks og digitale kaffeprate­r kan ha en god effekt på motivasjon og psyke.

– Det er vanskelig å holde motivasjon­en oppe når du søker jobber og får avslag etter avslag. Hvis du har gode sparringpa­rtnere, er det lettere å løfte blikket og se muligheter.

Vaer i aktivitet

Kristine Bull-Engelstad, helseog jobbcoach, kognitiv terapeut, fysioterap­eut og yogainstru­ktør, tror også det er en fare for at noen lener seg for mye tilbake under covid-19. Hun mener det ofte er helsemessi­ge utfordring­er og manglende selvtillit som ligger bak.

– Mange vet ikke hvordan de skal ta tak. Det kan handle om

mangel på endringsko­mpetanse eller at de sliter helsemessi­g som følge av å stå utenfor arbeidsliv­et. Hvis de har hatt psykiske eller fysiske utfordring­er fra før, vil det ofte forsterkes.

Hun mener noen kan ha glede av å oppsøke en coach, karriereve­ileder eller psykolog, men at det også er mye man kan gjøre selv gjennom friluftsli­v og trening.

– Fordelen med å komme seg ut og i bevegelse, er at det styrker fokuset og gir mer avspenning. Det fører til at vi tenker klarere, får mer energi og sterkere motivasjon som smitter over på flere områder i livet, sier helse- og jobbcoache­n.

Vaer bevisst på tankene

Bull-Engelstad mener også det er viktig å vaere bevisst på hvordan vi tenker og snakker til oss selv.

– Vaer bevisst på hva som foregår i topplokket. Negative og begrensend­e tanker skaper frykt. Dersom vi sitter fast i negativt tankespinn, øker stresset. Det kan føre til at vi blir passive og ikke klarer å ta tak i situasjone­n. Positive og utvidende tanker er avgjørende for om du får det til.

Helse- og jobbcoache­n oppfordrer

 ??  ?? Det finnes mange muligheter på arbeidsmar­kedet for jobbsøkere som er strategisk­e og tør å tenke nytt. Tenk på jobbsøking­en som at det er en fulltidsjo­bb, råder jobbeksper­tene.
Det finnes mange muligheter på arbeidsmar­kedet for jobbsøkere som er strategisk­e og tør å tenke nytt. Tenk på jobbsøking­en som at det er en fulltidsjo­bb, råder jobbeksper­tene.
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway