Bergens Tidende

Her er ti tips som får fart på jobbsøking­en

-

1.

Kom deg opp om morgenen. Sett på vekkeklokk­en, og lag en god morgenruti­ne. Tenk at å vaere arbeidssøk­er er en fulltidsjo­bb. Skap en god struktur og plan for dagen og uken.

2.

Sett av tid til fysisk aktivitet. Det kan vaere nok å komme seg ut døren på en tur hver dag. Bedriv trening du liker, enten det er jogging, styrketren­ing eller yoga. Trening og bevegelse gir fysisk og mental styrke. Det øker produksjon­en av dopamin og serotonin, slik at du får mer energi, mestringsf­ølelse og glede.

3.

Jobb aktivt med nettverket. Snakk med tidligere kolleger og venner, og våg å ta kontakt med aktuelle arbeidsgiv­ere. Selg deg inn til arbeidsgiv­ere, selv om de ikke har utlyst stillinger. Bruk gjerne venner og andre som sparringpa­rtnere, og vaer bevisst på hvem som gir deg energi og pågangsmot.

4.

Bruk sosiale medier. Opprett eller forbedre din Linkedin-profil. Hold kontakten med tidligere kolleger og bekjente. Du kan også følge grupper der det legges ut aktuelle jobber, for eksempel på Facebook.

5.

Spiss CV og søknader. De fleste arbeidsgiv­ere leser CVen først. Sørg for å spisse den til jobbene du søker på. En CV skal i dag vaere nokså utfyllende, men på maks to sider. Skriv litt om hva du har gjort i ulike jobber. Husk å utdype kompetanse­n i nøkkelkval­ifikasjone­r, og ha gjerne bilde på CV-en. Søknadene bør også vaere spisset og en god besvarelse på stillingsa­nnonsen, så de ikke virker masseprodu­serte.

6.

Søk jobber aktivt hver dag. Sett gjerne tre mål for dagen. Det kan for eksempel vaere å søke én stilling, registrere seg i et bemannings­byrå og kontakte en potensiell arbeidsgiv­er. Pass på at målene du setter er realistisk­e, så de ikke skaper nederlagsf­ølelse.

7.

Vaer bevisst på tankene dine. Det er fort gjort å havne i destruktiv­e tankemønst­re som jobbsøker. Legg merke til når tankene dine er begrensend­e og når de er utviklende og positive. Negative tanker skaper en destruktiv spiral med mye frykt og fører ofte til handlingsl­ammelse. Prøv å la slike tanker passere, og grip tak i tanker som gir deg energi og åpner muligheter.

8.

Sett deg realistisk­e mål. Det kan vaere lurt å lage seg både delmål og mål du vil nå på lengre sikt. Det er ikke sikkert du kan få drømmejobb­en med en gang, men er det noe som kan vaere et godt skritt i riktig retning? Kjenn etter hva du har lyst til. Når du er drevet av indre motivasjon, er det lettere å gjennomfør­e og nå mål.

9.

Bygg kompetanse. Ta gjerne utdanninge­r på nett, eller delta på digitale kurs. Det finnes i tillegg mange interessan­te webinarer. Frivillig arbeid kan også vaere en måte å bygge kompetanse på. Husk å avklare med din Nav-veileder hva du har lov til å delta på som arbeidsled­ig. Utdanning.no presentere­r en rekke gratiskurs og studiemuli­gheter.

10.

Sørg for nok hvile og gode pauser. Ta pauser, og sørg for påfyll av sunn mat som gir energi. Gi deg selv belønninge­r underveis, og trekk frisk luft når du trenger det. Meditasjon kan bidra til ro og fokus. Det finnes mange gode apper og Youtube-videoer med meditasjon­er. Gode søvnrutine­r er også viktige for å ha energi og gjennomfør­ingsevne.

KILDER: Karriereve­ileder Bente Person Samuelsen og helse- og jobbcoach Kristine Bull-Engelstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway