Bergens Tidende

Brann-spillere om VM-boikott: – Vanskelig

Styret i Brann vil boikotte VM i Qatar. BT har spurt sentrale spillere om saken.

- MADS BØYUM mads.boyum@bt.no

Styret i Brann vil at årsmøtet i klubben skal gå inn for boikott av VM i Qatar, et land som bryter menneskere­ttigheter og der tusenvis av arbeidere har mistet livet i VM-forberedel­sene, ifølge en kartleggin­g fra britiske The Guardian.

Brann er en av mange klubber i Norge som har inntatt standpunkt om boikott, samtidig som styret i Rosenborg ikke ønsker å bruke boikott som virkemidde­l.

Også flere Brann-spillere er i tvil om det er riktig.

Håkon Opdal

– Jeg har ikke satt meg veldig godt inn i problemsti­llingen, men jeg ser overskrift­ene og tallene. Det er brudd på menneskere­ttighetene og arbeidsfor­hold som er helt fryktelig. Det ønsker man selvfølgel­ig ikke noen plass, sier keepervete­ran Opdal.

– Er boikott et virkemidde­l å bruke?

– Det kan det vaere. Problemet da blir hvor man skal sette grensen. Hvem skal man boikotte og hvem skal man ikke boikotte? Det må tenkes gjennom om det er det beste i dette tilfellet.

– Synes du det er på sin plass at Brann tar stilling i slike spørsmål?

– Absolutt, menneskere­ttigheter er noe alle bør blande seg inn i. Så kan vi diskutere virkemidle­ne og hva som er mest effektivt, men å ta et standpunkt mot det som foregår i Qatar, er på sin plass.

Robert Taylor

– Å gå inn for boikott er virkelig modig og hederlig. Jeg respektere­r Brann og klubbene som gjør det, sier Robert Taylor, som spiller på det finske landslaget og slik sett er en av få i Brann med reell mulighet til å spille i neste VM. – Støtter du boikott selv? – Det er veldig vanskelig å si om jeg personlig vil boikotte. Det er over ett år til VM, sier Taylor.

– Hvis Finland kvalifiser­er seg, ikke boikotter og jeg blir tatt ut, vil jeg boikotte da? Det ville vaert en virkelig tøff beslutning å ta, fortsetter han.

Taylors landslag har for første gang kvalifiser­t seg til et mesterskap, EM, som ble utsatt på grunn av korona i fjor. Etter planen skal det spilles til sommeren.

– Jeg kan si nå, for øyeblikket, at jeg sannsynlig­vis ville dratt. Det er VM, og hvor mange sjanser får du – som finsk spiller – til å spille VM?

– Er det snakk om boikott også i Finland?

– Jeg vet ikke. Vi dro på en treningsle­ir dit i starten av 2019, men etter det har vi ikke vaert der på grunn av situasjone­n. For meg personlig er ikke dette en sak nå, jeg har andre ting å fokusere på.

– Kan fotballen ta ansvar ved å sende ut en beskjed?

– Det tror jeg. Det er en enorm sport full av forbilder som kan sette et eksempel om hva som er rett og hva som er galt.

Daniel Pedersen

– Jeg synes det er fint at det som

foregår i Qatar blir belyst, at det er noe vi må unngå at skjer igjen, sier fjorårets Brann-kaptein.

Pedersen mener en reaksjon mot Qatar-VM må komme fra et samlet Fotball-Norge.

– Det er viktig, om det gjøres noe, at det ikke blir en splittelse og debatt frem og tilbake. Klubbene må finne en felles fremgangsm­åte og stå samlet, mener Pedersen.

Foreløpig har Strømsgods­et, Tromsø, Odd, Viking og Brann tatt standpunkt mot Qatar-VM.

– Er du usikker på om boikott er det riktig?

– Jeg har lest i danske medier hvor slemt det etter sigende er der nede. Boikott kan godt vaere fremgangsm­åten, men det kan vaere noe annet som kan vaere bedre. Jeg mener helt klart at noe må gjøres.

Thomas Grøgaard

– Et mesterskap skal ikke gå på bekostning av liv. Hvilke tiltak som kan gjøres er vanskelig for meg å si noe om, men en boikott er i alle fall et tydelig signal om at det ikke er greit, sier Grøgaard.

Årsmøtet i Brann er kommende tirsdag.

Påtroppend­e styreleder Birger Grevstad jr. kommentert­e årsmøtefor­slaget om Qatar-boikott i en tekstmeldi­ng tirsdag.

– Positivt med engasjemen­t rundt menneskere­ttigheter. Qatar er vel ikke noe forbilde der akkurat, skrev Grevstad.

Det er VM, og hvor mange sjanser får du – som finsk spiller – til å spille VM?

Robert Taylor

 ??  ?? Robert Taylor er en av få landslagss­pillere i Brann. Finland-kanten kjenner på dilemmaet rundt en mulig boikott av VM i Qatar.
Robert Taylor er en av få landslagss­pillere i Brann. Finland-kanten kjenner på dilemmaet rundt en mulig boikott av VM i Qatar.
 ?? FOTO: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN ??
FOTO: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
 ??  ?? – Hvilke tiltak som kan gjøres er vanskelig for meg å si noe om, men en boikott er i alle fall et tydelig signal om at det ikke er greit, sier Thomas Grøgaard.
– Hvilke tiltak som kan gjøres er vanskelig for meg å si noe om, men en boikott er i alle fall et tydelig signal om at det ikke er greit, sier Thomas Grøgaard.
 ??  ?? – Klubbene må finne en felles fremgangsm­åte og stå samlet, sier Daniel Pedersen.
– Klubbene må finne en felles fremgangsm­åte og stå samlet, sier Daniel Pedersen.
 ??  ?? – Problemet blir hvor man skal sette grensen. Hvem skal man boikotte og hvem skal man ikke boikotte? sier Håkon Opdal.
– Problemet blir hvor man skal sette grensen. Hvem skal man boikotte og hvem skal man ikke boikotte? sier Håkon Opdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway