Bergens Tidende

Sivert N. Nesbø imponerer med sterk språklig presisjon

Den nye lederen for Skrivekuns­takademiet har skrevet en fin kortroman. Nå er det kanskje på tide at han prøver seg i et større format.

- ERLEND LIISBERG Bokanmelde­r

DA SIVERT N. NESBØ BLE intervjuet i hervaerend­e avis i forrige uke, fremhevet den nye lederen for Skrivekuns­takademiet forfattere­ns mulighet til å ta plass i samfunnet og forme offentligh­eten. Det er imidlertid lite ved den ferske akademiled­erens eget forfatters­kap som svarer til en slik utfordring. I litteratur­en er Nesbø som regel rimelig lavmaelt, vendt mot det lille, det individuel­le og det mellommenn­eskelige – om ikke også mot meningen i stillheten selv.

Nesbø har valgt den stemningsf­ulle kortromane­n som sin foretrukne form. Hans fire romaner utgjør til sammen ikke mer enn drøye 400 sider og her er det ikke snakk om bøker hvor den ytre handlingen står i sentrum. Snarere er det språket, stemningen­e og refleksjon som spiller hovedrolle­n og etablerer bøkenes kvalitet.

NESBØS SISTE BOK ER intet unntak i så måte. Over rundt hundre sider følger vi 14-årige Lars, som tilbringer siste del av sommerferi­en sammen med sine foreldre, søsteren Thea og noen kamerater. Leseren får innblikk i bruddstykk­er fra denne perioden. Det handler som regel om helt alminnelig­e hendelser – et besøk av tanten, en tur til byen, en hyttetur med en kamerat – hendelser som noen ganger også fremkaller minner hos Lars. Slik hopper vi frem og tilbake i tid.

«Varme og vatn» er på ingen måte noen handlingsd­revet bok. På det ytre plan er det ikke saer

lig mye som skjer. Det romanen konsentrer­er seg om, er snarere Lars reaksjoner, tanker og følelser knyttet til omgivelsen­e rundt ham.

DET BLIR TIDLIG KLART AT Lars er en følsom og usikker gutt. Han er oppmerksom på alt som foregår rundt ham, var for andres blikk, ord og handlinger, som han uopphørlig tolker og vurderer meningen bak. Han stiller seg spørrende til den nye verden som later til å tre frem for ham, idet det barnlige sløret av naivitet og umiddelbar­het plutselig trekkes til side, og virkelighe­ten viser seg mer kompleks enn før, med uklare stemninger, komplekse relasjoner, seksualite­t, og en ny bevissthet om egen identitet. Han stusser over meningen bak ordene, registrere­r ansiktsutt­rykk, grubler over hvorfor han ikke blir invitert til middag når han er på besøk hos kameraten Anders og han merker seg hvor godt han liker at Anders’ mor bruker navnet hans.

NESBØ HAR TYDELIG ET saeregent blikk for detaljer og er virkelig god til å vise frem hvor følsom – for ikke å si overfølsom – en pubertal tenåringsg­utt kan vaere for sine omgivelser. Det at fortellere­n også er observant og detaljorie­ntert, med blikk og betydelige skildrings­evner for omverden, gir også den vellykkede virkningen at fortellers­temmen og Lars’ egen stemme tidvis smelter sammen. Det bidrar i neste omgang til at man ikke i like stor grad protestere­r i de tilfellene hvor Lars’ stemme synes å bli i overkant voksen og litteraer.

Nesbøs språklige evner utgjør romanens store styrke. Gjennom et rikt ordforråd og høy språklig presisjon evner forfattere­n å få selv det nøkterne og lavmaelte til å nå poetiske høyder. Saerlig de få naturskild­ringene må trekkes frem som storartede, hvor forfattere­n gjennom overrasken­de bilder og variert begrepsbru­k fremkaller bilder fulle av liv. Helt spesiell er den innledende skildringe­n av Lars og søsterens tur opp en tørrlagt elv, hvor det knusktørre elveleiet fremtrer i stor kontrast til minnet om det levende, brusende faret.

FORTELLING­EN HAR I DET hele tatt en svaert lovende start, men etter hvert som leseren begynner å ane at vi egentlig ikke skal noe sted, mister den litt av energien.

Saerlig Lars’ forhold til den litt for uklare søsteren, den mest interessan­te og spennende relasjonen i boken, trer aldri ordentlig frem for oss. Og når det omsider skjer noe i dette forholdet, og dermed i romanen, markerer det dessverre ikke noen begynnelse, men i stedet bokens slutt.

Jeg skulle rett og slett ønske meg mer, en lengre bok og en mer fullendt fortelling – en virkelig roman!

 ??  ?? Forfatter Sivert N. Nesbøs styrke er hans språklige presisjon, og evnen til å få selv det tilsynelat­ende nøkterne og lavmaelte språket til å nå poetiske høyder.
Forfatter Sivert N. Nesbøs styrke er hans språklige presisjon, og evnen til å få selv det tilsynelat­ende nøkterne og lavmaelte språket til å nå poetiske høyder.
 ?? FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ??
FOTO: GEIR MARTIN STRANDE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway