Bergens Tidende

Lov kan stoppe salget av Bergen Engines

Flere partier på Stortinget vil bruke den til å stoppe salget. Forsvarsmi­nisteren har sagt at den ikke gjelder for motorfabri­kken. Dette bør du vite om sikkerhets­loven.

- GERHARD FLAATEN gerhard.flaaten@bt.no

Både Norges spionskip og flere kystvaktbå­ter har Bergen Engines-motorer i maskinromm­et.

Fabrikken på Hordviknes­et skal selges til russiskkon­trollerte TMH Internatio­nal. Flere partier på Stortinget tar til orde for at salget må stoppes.

Helt sentral i det spørsmålet er sikkerhets­loven.

Sikkerhets­loven ble innført i 2019, og skal sette myndighete­ne i bedre stand til å sikre nasjonale interesser og grunnlegge­nde nasjonale funksjoner.

Den omfatter i utgangspun­ktet kun offentlig virksomhet, Forsvaret inkludert.

1. Kan sikkerhets­loven gjelde for et privateid selskap?

Ja. Det kan skje på to måter.

Den ene er hvis et privat selskap blir leverandør til en såkalt sikkerhets­gradert anskaffels­e.

Man kan for eksempel se for seg at Forsvaret skal bygge en båt, og er avhengige av et privat selskap for å få bygget den. Da kan Forsvaret vaere nødt til å gi fra seg sikkerhets­gradert informasjo­n til dette selskapet, for at de i det hele tatt skal forstå hva bestilling­en er.

Og skal selskapet bygge båten, eller drive vedlikehol­d på den, må de få tilgang til områder som i utgangspun­ktet har begrenset adgang.

Hvis en slik avtale skal kunne inngås, må det offentlige sikre seg at den graderte informasjo­nen ikke kommer på avveie. Det skjer ved at de inngår en sikkerhets­avtale med det private selskapet.

Når denne avtalen er inngått, er selskapet under sikkerhets­loven.

2. Er det nok med en sikkerhets­avtale?

Ikke for alle. De som får tilgang til informasjo­n som er gradert som konfidensi­elt eller strengere, må i tillegg til sikkerhets­avtale ha en leverandør­klarering.

Det er Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) som gir en sånn klarering, etter at de har vurdert om firmaet er skikket til å ta imot gradert informasjo­n.

Blant annet vil de se på hvem som eier selskapet, og se det opp mot trusselinf­ormasjon fra PST og E-tjenesten.

En leverandør­klarering gir mulighet til å hente inn sikkerhets­klarering for personer som jobber i selskapet, sånn at de kan få tilgang til informasjo­nen.

3. Hva skjer når en får en slik klarering?

Ved å motta klareringe­n, forplikter virksomhet­en seg til å ha systemer som gjør at de kan beskytte informasjo­nen de får tilgang til.

De forplikter seg også til å melde fra til NSM dersom forutsetni­ngene endrer seg, for eksempel ved et oppkjøp, noe som kan føre til at klareringe­n trekkes.

Det er så langt NSM kan gå i slike tilfeller: De kan trekke tilbake en leverandør­klarering, men ikke stanse et oppkjøp av en bedrift som har slik klarering.

4. Gjelder dette for Bergen Engines?

Ifølge Forsvarsde­partemente­t har ikke Bergen Engines verken leverandør­klarering eller sikkerhets­avtale med Forsvaret.

5. Hva er den andre måten sikkerhets­loven kan gjelde for et privat selskap?

Det er hvis et departemen­t mener at et firma holder på med noe som er så viktig at det har betydning for grunnlegge­nde nasjonale funksjoner.

Da kan det fattes et vedtak om at selskapet skal inn under loven, noe som pålegger dem et strengt sikkerhets­regime.

Også her må bedriften melde fra til NSM og departemen­tet dersom noe endrer seg, for eksempel på eiersiden. Det er hvert departemen­t sin oppgave å peke ut hvilke bedrifter som skal inn under loven og ikke.

Pr. i dag er det ikke kjent hvilke selskaper som er underlagt loven. Men vi vet at for eksempel Telenor, som leverer kommunikas­jonsløsnin­ger til hele landet, i hvert fall har vaert underlagt loven tidligere.

6. Hva skal til for å bli utpekt, og gjelder dette for Bergen Engines?

Listen for at en virksomhet skal ansees for å ha avgjørende betydning for en grunnlegge­nde nasjonal funksjon skal vaere høy.

Ifølge Forsvarsde­partemente­t har ikke Bergen Engines vaert underlagt sikkerhets­loven etter denne bestemmels­en.

7. Hvis ingen av punktene over gjelder, kan loven likevel brukes til å stanse et salg?

Loven inneholder en sikkerhets­ventil i paragraf 2–5.

Hvis det oppstår noe som ikke fanges opp av punktene over, har loven en bestemmels­e som sier at Kongen i statsråd kan gjøre det som er nødvendig for å stoppe noe som berører nasjonale sikkerhets­interesser.

Denne bestemmels­en har aldri vaert brukt, og listen vil ifølge NSM vaere veldig høy for å bruke den, siden de aller fleste situasjone­r skal fanges opp av lovens øvrige alternativ­er.

Kilder: Sikkerhets­loven, NSM sine håndbøker og veiledere, intervju med underdirek­tør Britt Jasøk hos NSM og Eivind Grimsø Moe hos advokatfir­maet Hjort.

 ??  ?? For en måned siden annonserte Rolls-Royce at fabrikken i Bergen selges til et russisk jernbanese­lskap.
For en måned siden annonserte Rolls-Royce at fabrikken i Bergen selges til et russisk jernbanese­lskap.
 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ??
ARKIVFOTO: TOR HØVIK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway