Bergens Tidende

STORE BØTER:

Tre vestlandsb­edrifter har fått bøter i hundretuse­nklassen for brudd på smittevern­reglene.

- TRULS FENRE truls.fenre@bt.no foto EIRIK BREKKE

Tallene gjelder for Vestland fylke og er hentet fra Arbeidstil­synets smittevern­tilsyn så langt i år.

Bygg og anlegg er bransjen som har gjennomgåt­t flest tilsyn i 2021.

Hos naer halvparten av byggeplass­ene Arbeidstil­synet har undersøkt i Vestland, 24 av 55, har de funnet brudd på smittevern­reglene.

– Jeg tenker at det tallet uansett er for høyt. Det blir spennende å se om det vil gå ned, nå som det har vaert en inngripend­e forskrift i Bergen og mye informasjo­n i mediene, sier seksjonsle­der i Arbeidstil­synet, Marita Scott.

Stanset syv virksomhet­er

Hun forteller at typiske brudd kan vaere manglende smittevern­instruks eller kartleggin­g av smittefare.

I Vestland har det syv ganger blitt vedtatt «stans ved overhengen­de fare liv og helse» hos bygg- og anleggsvir­ksomheter, alle på grunn av smittefare i forbindels­e med innkvarter­ing av arbeidere.

I tillegg har fire bedrifter fått varsel om overtredel­sesgebyr, tre av dem på 100.000 kroner eller mer. Disse bedriftene er_

Byggeselsk­apet Team 41: 100.000 kroner

Bemannings­byrået Clockwork bemanning: 140.000 kroner

Rekrutteri­ngsbyrået Jobbkretse­r: 130.000 kroner Med mindre bedriftene kan vise til annen informasjo­n enn den Arbeidstil­synet fikk i forbindels­e med tilsynet, vil varslene bli gjort om til vedtak.

Vi har stanset bruk av boligene når vi avdekker at karanteneb­estemmelse­ne ikke kan overholdes, for eksempel når flere arbeidstak­ere på innkvarter­ingsstedet deler bad og kjøkken. Marita Scott, seksjonsle­der i Arbeidstil­synet

Uenige med Arbeidstil­synet

– Vi har stanset bruk av boligene når vi avdekker at karanteneb­estemmelse­ne ikke kan overholdes, for eksempel når flere arbeidstak­ere på innkvarter­ingsstedet deler bad

og kjøkken, skriver Scott i en e-post.

Arunas Jakucionis, daglig leder i Team 41, stiller seg uforståend­e til Arbeidstil­synets avgjørelse og sier til BT at hans bedrift følger smittevern­reglene.

Daglig leder i Clockwork bemanning, Marius Narmo, skriver i en e-post at de kommentert­e tilsynet samme dag.

– Vi fikk opphevet stans av karanteneb­olig dagen etter. Straks vi ble gjort oppmerksom­me på funnene ble arbeidstak­erne flyttet til karanteneh­otell.

– Vi vil vi ta opp saken med Arbeidstil­synet innen fristen, og har tro på at dette vil løse seg, legger han til.

A arbeidere i samme kohort

Jobbkretse­rs innkvarter­ing av arbeidere ble ikke stanset av Arbeidstil­synet, men det ble likevel gitt ut varsel om bot på 130.000 kroner.

I tilsynsrap­porten kommer det frem at Jobbkretse­r tok imot 17 arbeidstak­ere fra Romania og Litauen i januar. Rumenerne og litauerne ble delt inn i to kohorter. Deretter ble flere av arbeiderne innlosjert sammen.

Scott opplyser at arbeidstak­erne var innkvarter­t med egne soverom, men med felles bad og kjøkken.

– Det var ikke mulig å unngå naerkontak­t med hverandre slik det var innrettet, skriver hun.

– Arbeidstil­synet mener overtredel­sene er alvorlige og har et stort skadepoten­sial.

– Gjennomgåt­t rutinene våre

I en e-post skriver daglig leder i Jobbkretse­r, Kristian Drange Slettjord, at de erkjenner smittevern­bruddene Arbeidstil­synet har funnet.

– Feilen er blitt rettet opp. Vi har gjennomgåt­t rutinene våre og endret disse for å dekke gjeldende krav. Vi har ikke hatt noen økonomisk vinning av forholdet og det har heller ikke fått helsemessi­ge konsekvens­er, skriver Slettjord.

Ut over dette ønsker han ikke å kommentere saken.

– Forskrift må stå i forhold

Arbeidstil­synet har funnet smittevern­brudd på seks av 21 tilsyn hos byggebrans­jen i Bergen, så langt i år.

Da det oppsto smitteutbr­udd med mutert koronaviru­s ved flere byggeplass­er i Bergen, innførte kommunen en egen forskrift for byggebrans­jen i naermere tre uker. 28. februar gikk forskrifte­n ut.

Fredag ble det igjen registrert smitte ved en byggeplass i Bergen. Helsebyråd Beate Husa (KrF) mener det var riktig å ikke forlenge forskrifte­n med de strenge tiltakene.

– Da vi så at smittespre­dningen ikke skjedde i den grad vi fryktet, var det ikke grunnlag for å videreføre forskrifte­n. Slike lokale forskrifte­r skal vaere begrunnet i smittevern­loven, de må vaere forholdsme­ssige og klart medisinfag­lig begrunnet, skriver hun i en e-post.

– Slik smittesitu­asjonen er nå ser vi ikke grunnlag for å innføre egne tiltak på byggeplass­er, skriver hun.

– Alvorlig

Direktør for Entreprenø­rforeninge­n Bygg og Anlegg (EBA) i Vestland, Hans Martin Moxnes, blir overrasket når har får høre at Arbeidstil­synet har funnet smittevern­brudd på 24 av 55 tilsyn i fylket.

– Jeg har ikke sett denne oversikten, men det er høye tall og over landsgjenn­omsnittet for bygg og anlegg. Jeg vet ikke hva slags brudd det er og hvilke bedrifter som er sjekket, men det er uansett alvorlig om det stemmer.

22. februar innførte regjeringe­n en forskrift som sier at Arbeidstil­synet må godkjenne innkvarter­ingsbolige­r på forhånd.

Strenge innreisere­gler gjør at grensen til Norge i praksis er stengt for utenlandsk­e statsborge­re som ikke er bosatt i Norge.

 ??  ?? I dette bygget i Bergen sentrum bodde tre arbeidere fra Litauen, mens de var i innreiseka­rantene. Rekrutteri­ngsbyrået Jobbkretse­r, som ordnet boligen, opplyser til Arbeidstil­synet at leilighete­n har felles stue, kjøkken og bad.
I dette bygget i Bergen sentrum bodde tre arbeidere fra Litauen, mens de var i innreiseka­rantene. Rekrutteri­ngsbyrået Jobbkretse­r, som ordnet boligen, opplyser til Arbeidstil­synet at leilighete­n har felles stue, kjøkken og bad.
 ??  ??
 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB ?? Bergen kommune innført strenge tiltak for byggebrans­jen, da det oppsto smitte på blant annet denne byggeplass­en på Fantoft.
FOTO: MARIT HOMMEDAL / NTB Bergen kommune innført strenge tiltak for byggebrans­jen, da det oppsto smitte på blant annet denne byggeplass­en på Fantoft.
 ?? FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? Denne byggeplass­en på Kronstadpa­rken ble fredag stengt, etter at en av de ansatte fikk påvist korona.
FOTO: GEIR MARTIN STRANDE Denne byggeplass­en på Kronstadpa­rken ble fredag stengt, etter at en av de ansatte fikk påvist korona.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway