Bergens Tidende

Nordea venter to rentehopp i år

Kraftig oppgang i oljeprisen, vaksiner og svak krone er noen av ingrediens­ene i Nordeas nye prognoser om flere renteøknin­ger.

- ASGEIR AGA NILSEN asgeir.aga.nilsen@e24dinepen­ger.no

Norsk økonomi har vaert gjennom en historisk dyp nedtur under pandemien, men det er snart bedre tider på vei, mener økonomene i Nordea.

De venter nå at Norges Bank vil øke styringsre­nten både i september og desember, en oppjusteri­ng av prognosene fra tidligere.

For å bøte på koronakris­en har sentralban­ken kuttet styringsre­nten med halvannet prosentpoe­ng siden mars i fjor, til rekordlave null prosent.

Men stadig flere eksperter tror at tidspunkte­t for den første renteøknin­gen rykker naermere.

DNB Markets venter ett rentehopp i år, Danske Bank tror på en renteøknin­g i september, mens Handelsban­ken har vaert mer forsiktige med forventnin­ger om en renteøknin­g i mars neste år.

Koronapand­emien førte til et rask og kraftig nedtur i norsk økonomi. Nordea tror også oppgangen vil bli solid og hurtig.

I Nordeas nye prognoser blir styringsre­nten satt opp tre ganger til i 2022 og to ganger i 2023, slik at renten er på 1,75 prosent ved utgangen av 2023.

Oljeprisho­pp og vaksiner

«Det er plenty med nyheter som bør bane vei for at Norges Bank hever rentene allerede i år», skriver blant annet sjeføkonom Kjetil Olsen i et notat.

Der peker Nordea-økonomene

på utrullinge­n av vaksiner, høyere oljepriser og høyere inflasjon, i tillegg til at rentene internasjo­nalt har beveget seg oppover. Samtidig er kronen fortsatt svak.

En kraftig vekst i boligprise­ne det siste året trekker i samme retning, mener økonomene, som tror boligprise­ne bekymrer Norges Bank.

Oljeprisen har skutt fart etter at oljekartel­let Opec kuttet produksjon­en kraftig.

Prisen falt ned mot 20 dollar pr. fat på det laveste i fjor da koronauroe­n herjet som verst, men er nå over 65 dollar fatet igjen.

Senest torsdag ble oljelanden­e enige om å videreføre det aller meste av kuttene også i april, hvilket ga ny fart i oljeprisen.

Fredag ble nordsjøolj­en handlet for 67,8 dollar pr. fat i spotmarked­et. Det er over 30 prosent høyere enn ved årsskiftet.

Internasjo­nalt har flere viktige markedsren­ter steget markant nylig, ikke minst amerikansk­e rentepapir­er.

«I sum tilsier nyhetene en betydelig bedring av utsiktene og vi tror derfor nå at Norges Bank vil heve renten to ganger allerede i år, i september og i desember», skriver Olsen.

Venter lettelser i smittetilt­ak

Økte smittetall i det siste har ført til strammere restriksjo­ner flere steder, men Nordea mener likevel at de økonomiske utsiktene har lysnet.

«Nøkkelfakt­oren er utrullinge­n av vaksiner», skriver Olsen, som tror smittetilt­akene vil bli redusert gradvis fra mai og at «livet bør starte å bli normalt igjen» fra sommeren.

Nordeas antakelser om lettere smittetilt­ak er mer positive enn det Norges Bank selv la til grunn i sin siste pengepolit­iske rapport i desember, ifølge Olsen.

«Fordi det er tiltakene som begrenser aktivitete­n bør lettelser i disse tiltakene kunne gi en rask innhenting i økonomien», skriver han.

Norges Bank har sitt neste rentemøte torsdag 18. mars, hvor sentralban­ken også vil gi nye prognoser for renteutvik­lingen fremover.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB ?? Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea peker på flere faktorer som tilsier rentehopp.
FOTO: VIDAR RUUD / NTB Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea peker på flere faktorer som tilsier rentehopp.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway