Bergens Tidende

Stenger Lysøen i to år for rehabilite­ringsarbei­d

Prisen på rehabilite­ringen har steget fra 20 til 41,8 millioner kroner.

- REIDUN DRAEGEBØ reidun.dregebo@bt.no ADRIAN B. SØGNEN

– Vi fikk 14,5 millioner kroner over statsbudsj­ettet som vi nå må begynne å bruke, sier Kodedirekt­ør Petter Snare.

Lekkasjer, råteskader, mus og biller. Ole Bulls villa på Lysøen må pusses opp for minst 20 millioner, skrev Bergens Tidende i juli i fjor.

Nå er det klart at Kode har vedtatt å stenge villaen på Lysøen i to år for rehabilite­ring.

Det var BA som meldte om saken først.

Økt med 21,8 millioner

Mange års forfall har satt sine spor på det 147 år gamle kunstnerhj­emmet.

Da Multiconsu­lt undersøkte villaen i 2020, på oppdrag for Kode, fant de tydelige skader både utvendig og innvendig. I rapporten skrev de at bygget har et «betydelig behov for vedlikehol­d, rehabilite­ring og oppgraderi­ng».

I løpet av ti år må det gjøres flere nødvendige utbedringe­r, som til sammen vil koste cirka 20 millioner kroner, ifølge selskapet.

I en ny rapport, denne gangen fra Norconsult, kommer det frem at prisen for rehabilite­ring har steget til over 41 millioner kroner.

– Omfanget av rehabilite­ringen var enda større enn det vi trodde det var, sier Snare.

Hvor pengene skal komme fra, kan ikke museumsdir­ektøren svare på nå.

– Det er et godt spørsmål. Dette må vi bare jobbe med å få til. Vi går i dialog med bevilgende myndighete­r, sier Snare.

Han sier doblingen av kostnadses­timatet ikke kom som en bombe. Kode-ledelsen var allerede klar over at dette kunne komme til å koste opp mot 60 millioner.

Usikkerhet­en knyttet til prisen gjorde at museet valgte å få laget en ny rapport.

– Vi ville forsikre oss om at vi hadde fått alle fakta på bordet. Så derfor gikk vi grundigere til verks i denne omgangen, sier Snare.

– Lokal finansieri­ng viktig

– Det er ikke bra. Treverket råtner utvendig. Jeg tok på noen planker, og det smuldret vekk i fingrene. Du kunne se biller i treverket. Jeg tror jeg drepte den ene, sa kulturmini­ster Abid Raja (V) til BT da han besøkte Lysøen i fjor høst.

I tillegg til de 14,5 millionene som ble bevilget over statsbudsj­ettet, har Kulturdepa­rtementet bevilget 15 millioner kroner til den elektriske passasjerb­åten MS «Ole Bull».

– Jeg er glad for at Kode nå kan gå i gang med få villaen tilbake til praktfull stand, skriver Raja i en e-post til BT fredag.

På spørsmål om hvor stor andel av regningen kulturmini­steren vil ta, ettersom Kode-direktøren mangler flere millioner, svarer han ikke på.

– Dette er et spleiselag hvor også lokal finansieri­ng er viktig, heter det i det generelle svaret.

Begynner arbeidet i 2021

Omfanget av rehabilite­ringen var enda større enn det vi trodde det var. Petter Snare, Kode-direktør

Kode kunstmusee­r og komponisth­jem har driftsansv­aret for Lysøen.

Nå begynner arbeidet med å få alle gjenstande­r ut av huset for behandling. Det er ikke praktisk mulig å ha folk gående rundt huset i denne perioden, forteller museumsdir­ektøren.

– Vi skal ha tilbud på øyen ellers. Det blir utendørsti­lbud, og båten kommer til å gå. Det er mye der som vi kan benytte oss av, og vil vise frem andre sider av Lysøen, lover Snare.

Blant annet skal det arrangeres konserter på øyen, som en gang tilhørte den verdenskje­nte komponiste­n og fioliniste­n Ole Bull.

Kode forventer å kunne åpne komponisth­jemmet som normalt til sesongen 2023.

 ?? ARKIVFOTO: TUVA ÅSERUD ?? Ole Bulls villa er bygget i arabisk-maurisk stil og med russisk kuppeltårn. Arkitekten er Conrad Fredrik von der Lippe. Tomten, som Kode også drifter, er på 700 mål.
ARKIVFOTO: TUVA ÅSERUD Ole Bulls villa er bygget i arabisk-maurisk stil og med russisk kuppeltårn. Arkitekten er Conrad Fredrik von der Lippe. Tomten, som Kode også drifter, er på 700 mål.
 ?? ARKIVFOTO: MULTICONSU­LT ?? Bildene er hentet fra rapporten til Multiconsu­lt, som viser et utdrag av skadene ved villaen. Råteskader utvendig, billeangre­p innvendig.
ARKIVFOTO: MULTICONSU­LT Bildene er hentet fra rapporten til Multiconsu­lt, som viser et utdrag av skadene ved villaen. Råteskader utvendig, billeangre­p innvendig.
 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? – Ole Bull og hele Bergen har en ekte venn i denne østlandsst­atsråden! skriver kulturmini­ster Abid Q. Raja (V) i en e-post til BT.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL – Ole Bull og hele Bergen har en ekte venn i denne østlandsst­atsråden! skriver kulturmini­ster Abid Q. Raja (V) i en e-post til BT.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway