Bergens Tidende

Er Finn.no en markedspla­ss for nakenbilde­r?

Som kvinne kan man ikke lenger selge klaer på Finn.no uten å bli seksuelt trakassert, og nettstedet gjør ikke noe med det.

- GEIR PETTER GJEFSEN leder for forbrukert­rygghet

SOM MANGE ANDRE gjorde jeg en vårrengjør­ing, ryddet og la ut annonser for klaer og annet på Finn.no. Raskt tikket det inn meldinger. Ekle meldinger. I løpet av tre dager hadde jeg fått fire forespørsl­er fra menn med brukernavn som blant annet inneholdt ord som «stiv» og «naken».

De ville betale for bilder av kroppen min. En lurte på om jeg solgte brukt undertøy. Det finnes markedspla­sser for nakenbilde­r som gir inntrykk av at alle kvinner er til salgs til rett pris, og der det alltid er lov å legge inn bud. Nå virker det som om Finn.no brukes til det samme.

Jeg lette etter en rapporteri­ngsknapp, slik som den på Facebook og andre plattforme­r, så andre brukere skulle slippe slike meldinger. En slik knapp finnes ikke på Finn.no. Etter en lang prosess kom jeg i kontakt med sikkerhets­avdelingen deres. De noterte seg brukernavn­et på han som ville kjøpe bilder, men ønsket ikke å foreta seg noe før han eventuelt hadde gjort mer skade. Klagen min på en annen svarte de ikke på.

Dermed er Finn delvis ansvarlig neste gang disse brukerne seksuelt trakassere­r eller prøver å kjøpe bilder av kroppene til andre brukere. Finn.no har 16 års aldersgren­se. Men unge jenter under 18 år kan altså få meldinger fra han som ville kjøpe bilder av kroppen min når de selger helt vanlige klaer.

RESPONSEN FRA SIKKERHETS­AVDELINGEN til Finn er konfliktsk­y og standardis­ert. Hvorfor er rettighete­ne til disse mennene verdt mer enn mine? Flere kvinner har brukt sosiale medier til å fortelle om liknende hendelser på Finn.no. Dette har foregått en stund, men er tydeligvis blitt verre den siste tiden. Har nettgrisen­e vokst seg større under pandemien?

Jeg har kjøpt og solgt på Finn.no siden 2008, men nå føles det utrygt og ekkelt å legge ut annonser. Ikke rart jeg og andre kvinner går over til andre alternativ­er for bruktsalg på nett, som har rapporteri­ngsfunksjo­n.

TEKNOLOGI FORMER KULTUR, derfor er Finn ansvarlige for hva de lar folk bruke plattforme­n sin til. Hvis Finn ikke ønsker å vaere med på en utvikling som gjør kvinners kropp til salgsobjek­t og offer for seksuell trakasseri­ng, finnes det enkle grep som andre nettplattf­ormer har tatt i bruk. For eksempel:

En rapporteri­ngsknapp, godt synlig i innboksen.

En mulighet for å huke av for at man bare kan kontaktes av verifisert­e brukere med bekreftet navn eller de med lengre ansiennite­t og positive anmeldelse­r på plattforme­n.

At Finn har nulltolera­nse og kaster ut brukere som seksuelt trakassere­r andre.

Bruk av maskinlaer­ing til å luke ut ekle og insinueren­de brukernavn. Ord som «naken» er lett å filtrere ut.

FINN.NO ER EN nettside som snakker om koselige katter, baerekraft­ig forbruk og barnefamil­iers behov for ski og brukte klaer. Hvis de ikke er villige til å gjøre noe med den ekle ukulturen, vil nettplattf­ormen bli en lekeplass for folk som disse mennene og de som trives i deres selskap. Resten av oss kommer raskt til å få nok.

Finn.no svarer: Vi utestenger daglig brukeret

FØRST VIL VI TAKKE Hedda for gode innspill og for at hun setter lys på hvordan man skal oppføre seg på Finn.no. Som en markedspla­ss for hele Norge er vi helt enige i at det er viktig med retningsli­njer for brukerne og brukervenn­lighet som gjør det enkelt å rapportere til oss.

Finn tolererer absolutt ikke trakasseri­ng, rasisme eller uønsket seksuell oppmerksom­het i tjenesten, og vi ønsker at alle våre brukere rapportere­r om dette – slik Hedda også har gjort.

I dag eksisterer det en rapporteri­ngsknapp på alle annonser, og i selve meldingstj­enesten er det en blokkering­smulighet. Vi jobber daglig med å utvikle og forbedre teknologie­n, og vi ser på flere tiltak for å kunne bedre brukeroppl­evelsen på Finn. Vi håper også å kunne bruke verifiseri­ngen på flere måter, der det å la brukere velge hvem de vil ha kontakt med, er et godt innspill.

Hvis noen rapportere­r en bruker til oss, har vi mulighet til å sjekke denne og eventuelt sette i gang tiltak, som for eksempel en advarsel eller utestengel­se. Daglig utestenger og advarer vi brukere som har brutt med våre regler.

Finn jobber hver dag for å forbedre tjenesten vår. Tilbakemel­dinger fra brukerne på hva som ikke fungerer eller savnes, er noe vi tar på alvor og tar med oss videre.

Bergens Tidende er eid av konsernet Schibsted, som også eier Finn.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP, PRIVATE MELDINGER PÅ FINN.NO ?? Dette er noe av responsen Hedda Susanne Molland har fått fra menn når hun har lagt ut egne klaer for salg på Finn.no.
FOTO: SKJERMDUMP, PRIVATE MELDINGER PÅ FINN.NO Dette er noe av responsen Hedda Susanne Molland har fått fra menn når hun har lagt ut egne klaer for salg på Finn.no.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway