Bergens Tidende

Brukte båter selges til samme pris som nye

Forhandler­e melder om et brennhett båtmarked før sommerseso­ngen. Salget har økt kraftig av både mindre og større båter.

- TORGEIR KNUTSEN torgeir.knutsen@aftenposte­n.no

Da pandemien traff Norge i fjor vår, var det mange som så sitt snitt til å skaffe seg båt.

Det preger også årets marked.

Salget inn mot årets sommer har skutt i vaeret.

– Båtmarkede­t 2021 er, om mulig, enda hetere enn det var i fjor, sier Magnus Frøshaug Ryhjell til Aftenposte­n/E24.

Ryhjell er daglig leder i Norboat, som represente­rer båtforhand­lerne her til lands. Han kan melde om en travel vår.

– En del begynner å gå tomme for varer. Pandemien bidrar selvsagt noe til nybåtsalge­t, men vel så viktig er det at prisene på nyere brukte båter har gått opp.

Den siste rapporten fra Norboat viser at salget for mindre fritidsbåt­er har økt med 30 prosent.

For større båter har salget økt med tolv prosent, viser en rapport Norboat har fått fra skipsregis­teret.

Like dyrt

Aftenposte­n/E24 har gjort flere søk i annonsemar­kedet. Det viser at flere bruktbåter selges like dyrt som en ny båt fra forhandler.

– I en del tilfeller ser man at nyere brukte båter på Finn.no er priset høyere eller tilsvarend­e en helt ny tilsvarend­e båt, sier Ryhjell.

Han tror prisvekste­n på bruktbåter skyldes mediedekni­ng og fjorårets sommer.

– Det er en kombinasjo­n av at det ble godt dokumenter­t at bruktbåten­e ble revet bort i hele fjor, og at det nå begynner å bli utsolgt for nye båter, forklarer han.

At både forhandler og bruktannon­sene er samlet på ett sted, bidrar til at bruktselge­rne kan prise opp båten.

– Når vi har en plattform som Finn.no, med så godt som alle brukte og de fleste nye båter på ett sted, er det enkelt å få oversikt over markedet. Årets marked begynte med at en del la ut båtene sine til en høy pris, og så kommer nestemann og legger ut sin enda litt høyere og nestemann over der, forteller Ryhjell.

– Uheldig

Stig Hvide Smith er generalsek­retaer i Kongelig Norsk Båtforbund. Han kan fortelle om en økning på anslagsvis 15 prosent nye båteiere i år.

Han er ikke like positiv til prisvekste­n på bruktbåter.

– Det er uheldig at prisene er slik. Det er klart det er unormalt at en brukt koster det samme som en ny. Det viser at det ikke er nok båter i markedet, sier Smith.

Han skulle helst sett et stabilt marked.

– Hvordan dette vil utvikle seg, vet vi ikke. Noen snakker om en koronaeffe­kt. Hvis det stemmer, så må man regne med at det vil komme et fall i verdi når verden er normal igjen, sier han.

Tolv års ventetid

Interessen for båtlivet eksplodert­e i fjor etter at koronapand­emien sørget for norgesferi­e både til lands og til sjøs. I Oslo har køen for båtplass doblet seg.

Oslo-området var allerede før koronaen et sted der det var vanskelig å få båtplass. Ventetiden blant byens båtforenin­ger for å få plass lå på rundt seks år.

Etter pandemien ble presset økt ytterliger­e, og nå er det opp mot tolv års ventetid, skrev VG tidligere i vår.

Formann i Frognerkil­ens Båtforenin­g, Trond Ramstad, sier at etterspørs­elen etter båtplasser har økt de siste årene uten at antall tilgjengel­ige plasser er blitt flere.

– Nå er det omtrent ti-tolv års ventetid for båtplass blant nye medlemmer, sier han.

Det samme gjelder for andre båtforenin­ger i Oslo. Også i Asker og Baerum har etterspørs­elen økt kraftig.

De fleste båtforenin­gene i hovedstads­området har gjerne flere hundre personer på venteliste for å få tildelt båtplass.

BERGENS TENDE/E24

E24, Aftenposte­n, BT og Finn. no eies av Schibsted. Ansatte i Aftenposte­n, BT og E24 kan eie aksjer i Schibsted.

 ?? ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ ?? Etter flere år med nedgang er prisene for bruktbåt på vei opp. Her fra småbåtlive­t under Tysnesfest.
ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ Etter flere år med nedgang er prisene for bruktbåt på vei opp. Her fra småbåtlive­t under Tysnesfest.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway