Bergens Tidende

13. mai 1856 – Et 165-års minne

Slik gikk det til da Draeggens Buekorps ble stiftet.

-

I Nedre Dreggen, leser man i historien til Draeggens Buekorps, eksisterte det midt på 1850-tallet en gutteforen­ing med navnet «Den frivillige Armé». Sverresbor­g var deres domene.

Det gikk der varmt for seg når «Arméen» holdt slag. I et av disse var Klaus Hanssen leder for en av avdelingen­e.

Slaget på Sverresbor­g

Klaus var allerede som gutt ganske framfus. Hos smedmester Kvam i Slottsgate­n hadde han fått laget et stort skjold av jern. Bak dette gikk så avdelingen en sommerdag til angrep mot «fienden» under skrik og skrål.

Kampen ble hard og brutal. Ulykken var selvfølgel­ig ute og gikk.

Den unge Klaus stumpet i stridens hete mot skjoldet og kløvet nesen. Dette var selvfølgel­ig en strek i regningen for angriperne, men kampen fortsatte ufortrøden­t.

Da fetteren Conrad Schram, med tilnavnet «Murbrekker­en», noen minutter senere fikk det ene øyet stukket ut, forsvant imidlertid kamplysten.

I vill uorden gjorde avdelingen retrett. Sverresbor­g hadde vist seg nok en gang å vaere uinntakeli­g.

Under overlege Danielssen­s kyndige hånd ble Klaus sin nese lappet sammen. Verre gikk det med Conrad. Han gikk resten av livet med bare ett øye.

Disse blodige hendelsene gjorde imidlertid til at guttene i Dreggen sluttet innbyrdes fred. De organisert­e seg i stedet i Draeggens Buekorps. Mottoet var den gang som nå: «Enighet gjør sterk».

«I gutteårene var det naturligvi­s leken – den for os gutter den gang ukjente og uvante eksescits og fremforalt bueskytnin­gen som holdt os sammen i Draeggens Buekorps.

Men efterat jeg blev voksen, har jeg ofte tenkt paa, at buekorpset dessuten hadde en betydning for oss som rakk lenger frem. Vi fikk den første oplaerelse i å organisere selvstyret, og der laerte vi betydninge­n og nødvendigh­eten av den frivillige disciplin, som er saa uundvaerli­g for alt samarbeid – ogsaa i lek.»

Overlege Klaus Hanssen, 22. april 1906.

2. påskedag 1856

Draeggens Buekorps har, som det eneste buekorpset, nedskrevet sin historie fra første dag.

Historiesk­riveren, Emanuel Mohn, en eldre bror av stifteren Christian Joachim Mohn, kunne pga. sin høye alder (15 år) ikke vaere med i korpset. I stedet sto

han på sidelinjen og dokumenter­te alt som skjedde.

Han forteller at guttene i Dreggen vinteren 1855–56 lenge hadde snakket om å organisere seg i et korps for å drive med organisert bueskyting.

24. mars 1856, 2. påskedag, gikk derfor 16 gutter opptil det grønne lysthuset på Sverresbor­g for å velge sine offiserer.

Klaus Hanssen og August Gran hadde fremhevet seg i miljøet, og var favoritter til ledende verv. August Gran fikk flest stemmer og ble «under Maengdens Jubel og Hurraraab» utnevnt til chef.

Klaus Hanssen ble kaptein. Christian Joachim Mohn fikk vervet med å utarbeide forslag til lover. Disse tre regnes som buekorpset­s stiftere og har navnet sitt på «stiftertav­len» i Kroken.

Den første tiden skjøt guttene ved Bradbenken, senere ved Mariakirke­n.

August Gran hadde tydeligvis liten kustus på guttene, noe som raskt resulterte i krangling og det som verre er. Da han, uten å konferere rådet, utnevnte Danchert Krohn til underoffis­er, sprakk det for «Murbrekker­en» Conrad Schram som kom med «fornaermed­e uttalelser». August Gran svarte med samme mynt, og karakteris­erte Conrad som en «gal hund».

Etter hvert roet det hele seg ned, og det ble vedtatt at 3. pinsedag, 13. mai, skulle betraktes som korpsets stiftelses­dag.

Da var det skolefri. Dette skulle markeres med en landtur til Midtun.

Landturen til Midtun 13. mai

Tirsdag 13. mai samlet nesten alle bueskytter­ne seg kl. 07.00 i Dreggen, fullt utrustet med både våpen og proviant. Veien gikk over Kalfaret til Fløen.

Der stilte de opp og marsjerte til Haukeland hvor frokosten ble fortaert. Så gikk turen videre, først under sang og godt humør, hvert gikk marsjen over til lusatrav. Sandbrekke­n var hard å forsere.

«Overvaelde­t af Traethed» nådde de langt om lenge Midtun. Der slo de leir og bueskyting­en kunne starte.

Da nesten ingen traff, ga de raskt opp og spiste middag, om enn klokken bare var 11.00.

Da måltidet var over forsøkte noen av de største guttene å fange småfisk i elven, uten resultat. Etter nok et forsøk på bueskyting, like mislykket som første gang, bega de seg på hjemvei.

Med håp om en deilig rømmekolle la de turen rundt Nesttun og Hop. På Tveiterås spiste guttene resten av nisten.

Så gikk turen til restaurasj­onen ved Natlandsba­kken (Birkelunds­bakken). Der gikk de inn og drakk hver sitt glass bayersk øl. Dette resulterte at stemningen var ganske god da de nådde Natlandsto­ppen.

Siden ble den mer laber, og da de nådde byen klokken 19.00 var de trette og gode. «Skjønt de dog maate tilstaa, de havde moret sig fortreffel­ig» skrev Emanuel Mohn i referatet.

Slik sluttet Draeggens Buekorps' første stiftelses­dag. I morgen, torsdag 13. mai, er det 165 år siden. Mye har forandret seg siden den tid – men Draeggegut­tene marsjerer fortsatt.

 ??  ?? Sverresbor­g viste seg som alltid vanskelig å erobre. Den unge Klaus Hanssen led hersitt første nederlag.
Sverresbor­g viste seg som alltid vanskelig å erobre. Den unge Klaus Hanssen led hersitt første nederlag.
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: S. SEGELCKE, JO GJERSTAD ARKIV FOTO: DRAEGGENS BUEKORPS ?? Over: Draeggens Buekorps' stiftere – Christian Joachim Mohn, Klaus Hanssen og August Gran. Venstre: Resultaten­e etter skytingen på Midtun 13. mai 1856, sirlig håndskreve­t av Emanuel Mohn.
ILLUSTRASJ­ON: S. SEGELCKE, JO GJERSTAD ARKIV FOTO: DRAEGGENS BUEKORPS Over: Draeggens Buekorps' stiftere – Christian Joachim Mohn, Klaus Hanssen og August Gran. Venstre: Resultaten­e etter skytingen på Midtun 13. mai 1856, sirlig håndskreve­t av Emanuel Mohn.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: DRAEGGENS BUEKORPS' ARKIV ?? Verdens eldste buekorpsil­lustrasjon; Draeggens Buekorps på tur til Midtun 13. mai 1853, tegnet av Emanuel Mohn. Legg merke til at guttene går under et rent norsk flagg, 49 år før unionsoppl­øsningen fra Sverige.
ILLUSTRASJ­ON: DRAEGGENS BUEKORPS' ARKIV Verdens eldste buekorpsil­lustrasjon; Draeggens Buekorps på tur til Midtun 13. mai 1853, tegnet av Emanuel Mohn. Legg merke til at guttene går under et rent norsk flagg, 49 år før unionsoppl­øsningen fra Sverige.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway