Bergens Tidende

– Vi må ikke legge for stor vekt på én dag

Smitte i private besøk, på utesteder og utendørssa­mlinger. – Nå har vi et smittebild­e hvor alle aldersgrup­per er involvert, skriver smittevern­overlegen i sin ukesrappor­t.

- KAROLINE RISNES karoline.risnes@bt.no MARIUS WIIG HOLMEN

Onsdag meldte Bergen kommune om 25 nye smittetilf­eller. Det er 20 faerre enn dagen før.

Det må ikke sees på som en hvilepute, påpeker smittevern­overlege Egil Bovim.

– Jeg har ikke sett testdatoen for de nye tilfellene som er registrert i dag, så jeg kan ikke si noe om når de har testet seg. Dermed er det egentlig ikke så viktig å legge vekt på dagens tall, som er lavere enn i går, sier han.

– Lavere risiko

Samtidig er smittevern­overlegen lettet over at få tilfeller har ukjent smittevei.

– 24 av tilfellene i dag er naerkontak­ter. Det betyr at dette er personer vi allerede har hatt i kikkerten, og kanskje allerede er i karantene. Da er det ikke like stor risiko for videre smitte.

Tallene rapportert fra kommunen viser at over to tredjedele­r av smittetilf­ellene de siste syv dagene er naerkontak­ter.

– Det har faktisk vaert en stor andel som har vaert naerkontak­ter de siste dagene. Det viser at smittespor­erne gjør en god jobb, og at folk er flinke til å oppgi sine naerkontak­ter, sier Bovim.

Inn mot langhelgen er han opptatt av at alle må huske på smittevern­tiltakene som gjelder.

– Jeg holder pusten frem til 17. mai. Det viktigste budskapet er at vi ikke må legge for stor vekt på øyeblikksb­ildet av smittetall­ene for én dag, sier Bovim.

– Lite relatert til skoler

I ukesrappor­ten for forrige uke skriver smittevern­overlegen at smittebild­et saerlig har vaert knyttet til unge voksne mellom 20 og 29 år.

– Det har vaert lite smitte relatert til skoler, men en kraftig økning blant gjester på barer og utesteder. Disse utgjør nå 15 prosent av alle smittetilf­ellene, skriver smittevern­overlegen.

Ser man hele Bergens befolkning under ett er det en smitteøkin­g fra 0,6 pr. 1000 innbyggere i uke 17 til 0,8 pr. 1000 i uke 18.

– Med en grunnsmitt­e i befolkning­en er det imidlertid en fare for at smittetall­ene vil eskalere i sammenheng med mange fridager og økt sosial omgang både ute og inne, skrives det videre i rapporten.

Smitte på utested

I tilknytnin­g til smittetall­ene i forrige uke er det identifise­rt ett utested hvor mange gjester har smittet hverandre. Tirsdag oppfordret kommunen gjester som har vaert på Hectors hybel mellom 30. april og 3. mai om å teste seg.

I rapporten påpeker smittevern­overlegen at private besøk også er blitt en viktig smittearen­a.

– I tillegg har det vaert smitte på studiested­ene, treningsse­ntre, og mange smittetilf­eller som følge av uorganiser­te utearrange­menter, står det i ukesrappor­ten.

Tallene viser at smitten også har spredd seg til eldre aldersgrup­per.

– Nå har vi derfor et smittebild­e hvor alle aldersgrup­per er involvert og med et relativt jevn smittetryk­k i alle bydelene.

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? Smittevern­overlege med ansvar for håndtering av covid-19 i Bergen, Egil Bovim.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG Smittevern­overlege med ansvar for håndtering av covid-19 i Bergen, Egil Bovim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway