Bergens Tidende

Kraftig økning i uteserveri­ngene

Uteserveri­ngene til Bjørn Hanevik på Torget får en kraftig økning i antall stoler. – Vi er kjempeforn­øyd, sier forretning­smannen.

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Fylkeskomm­unen har mottatt 22 søknader om uteserveri­ng på fylkeskomm­unale fortau i Bergen sentrum. 18 av disse er ferdigbeha­ndlet.

Konklusjon­ene er at alle utestedene får like mye areal eller mer enn de hadde i fjor – og ti får mer enn i 2020. Noen steder som tidligere ikke har fått godkjent uteserveri­ng, har fått det i år.

– Vi har vaert så løsningsor­ientert som vi kan i koronaåret 2021, og lempet på kravene på fritt fortausare­al. Men alle har ikke fått så mye som de har søkt om, skriver seksjonsle­der i Vestland fylkeskomm­une, John Martin Jacobsen, i en e-post.

Politikern­e snudde

BT har skrevet flere saker om at utesteder som må leie fortausare­al av fylkeskomm­unen, har fått kuttet antall stoler.

Blant annet gjaldt dette alle utestedene til Bjørn Hanevik på Torget, Metz og Felix i samme område samt Cafe Opera på Engen.

Bergen kommunes forskrifte­r om tre meters minimum gangpassas­je mellom uteserveri­ng og veibane, var en av de store hindringen­e. Denne ble ryddet av veien av bystyret i april på grunn av koronapand­emien – og nå har Vestland behandlet søknadene på nytt. Konklusjon: Alle får minimum like mye areal som de hadde i fjor.

Fylket gikk også til det skrittet å fjerne et busstopp på Torget for at serverings­stedene skulle få skjenke mer utendørs.

Vil beholde i ti år

Det har gitt veldig positivt utslag for flere av Haneviks utesteder – Harbour Cafe, Scruffy Murphy’s og Pacific.

– Vi har gått fra tolv til 35 stoler på Harbour og fra seks til 15 stoler på Pacific, blant annet. Det betyr utrolig mye for omsetninge­n og for å sikre arbeidspla­sser, sier Hanevik.

Jacobsen er likevel tydelig på at dette ikke nødvendigv­is blir en permanent ordning.

– Trafikksik­kerhet er det viktigste, og at myke trafikante­r med saerskilte behov kommer seg frem på våre fortau. Det er stor forskjell på kommunal vei og fylkesvei. Flere fortau langs fylkesveie­r i Bergen har lite plass med mange fotgjenger­e og mye trafikk i kjørebanen, skriver Jacobsen.

Hanevik er likevel optimist. – Jeg håper den gode dialogen vedvarer. Dette er et areal vi ønsker å beholde i minst ti år, sier han.

Andre steder som får mer uteserveri­ngsareal enn de hadde i fjor:

Dalia.

Felix.

Metz.

Skau.

Godt Brød, avdeling Fløyen. Søstrene Hagelin Kaigaten kaffe og vinbar. Elefanten. Søknadene fra Baban, Victoria Cafe & Pub, Egon og Trikken 106 bar og kaffe er ennå ikke behandlet.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Bjørn Hanevik (til h.) og Jan Petter Eilertsen i Harbour-gruppen kan sette ut 23 nye stoler på Harbour Cafe.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Bjørn Hanevik (til h.) og Jan Petter Eilertsen i Harbour-gruppen kan sette ut 23 nye stoler på Harbour Cafe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway