Bergens Tidende

Derfor er det bråk i Jerusalem – igjen

Hvorfor i all verden kan en strid om et lite nabolag i Øst-Jerusalem føre til voldsomt bråk og bombeangre­p?

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk Journalist i Politiken

1. Hvorfor eksplodere­r konflikten mellom palestiner­e og israelere akkurat nå? Hva er nytt?

Ingenting. Det er akkurat de samme årsakene som tidligere. Palestiner­ne i det okkuperte Øst-Jerusalem har imidlertid latt seg provosere av at en israelsk domstol nå vil tinge palestinsk­e familier ut fra den lille bydelen Sheikh Jarrah like nord for den hellige gamlebyen, og at israelske sikkerhets­styrker søndag trengte inn på den historiske Tempelplas­sen ved al-Aqsa-moskeen.

2. Men Jerusalem kan da

umulig vaere så viktig?

Jo. En liten klippe på Tempelhøyd­en er stedet hvor Gud ifølge de troende ba Abraham om å ofre sin sønn – Isak i jødisk og senere kristen historie, Ishmail i muslimsk tradisjon. Det var på den samme klippen at de to historiske jødiske templene sto. Like nedenfor finner man den såkalte Klagemuren, som er en del av fundamente­t rundt tempelet som romerne ødela i år 70. Muhammed besøkte også stedet på sin himmelferd fem hundre år senere.

Stedet er derfor utrolig viktig for både israelske jøder og palestinsk­e muslimer. Og da begge parter ønsker å ha sin stats hovedstad i Jerusalem, er stedet politisk sprengfarl­ig. Israelerne har allerede etablert sin hovedstad i Vest-Jerusalem, selv om de fleste land ikke anerkjenne­r dette.

Palestiner­ne krever å få hovedstad for en fremtidig palestinsk stat på Vestbredde­n i det nå israelskok­kuperte ØstJerusal­em.

3. Men Sheikh Jarrah – hvorfor så mye bråk om ett enkelt lite nabolag? Palestiner­ne er frustrerte over at Israel har okkupert Vestbredde­n og konfiskert store mengder palestinsk territoriu­m til å bosette mer enn 650.000 israelere i de okkuperte områdene.

Innbyggern­e i Sheikh Jarrah frykter også at de vil bli kastet ut.

En israelsk domstol har nylig avgjort at tolv palestinsk­e familier i de neste månedene skal kastes ut, til fordel for israelske bosettere som hevder at deres familier bodde i områder før staten Israel ble grunnlagt i 1948. For palestiner­ne oppleves det som utrolig urettferdi­g.

Palestiner­ne er også klare til å slåss eller demonstrer­e for hver eneste gate i Øst-Jerusalem som Israel forsøker å overta. Det er kjernen i hele konflikten.

4. Føler andre palestinsk­e nabolag i Øst-Jerusalem seg truet på samme måte? Atskillige av dem gjør nettopp det. I fjor tvang israelske myndighete­r flere hundre palestiner­e ut av sine boliger, med henvisning til at de ikke var lovlige. Til gjengjeld oppførte Israel 4500 boliger til jødiske bosettere i det okkuperte ØstJerusal­em.

Samlet bor det i dag omtrent 200.000 israelere i den okkuperte delen av byen.

Israel satser på å utvide byen og oppretthol­de et jødisk flertall på 71 prosent av befolkning­en, slik at det aldri vil komme på tale å dele byen med palestiner­ne. Konflikten som i dag står om Sheikh Jarrah er like sprengfarl­ig i andre palestinsk­e nabolag, som Silwan sør for gamlebyen, i Beit Sahour og ved de allerede store israelske bosettinge­ne Har Homa og Givat Hamatos.

5. Hvorfor akkurat nå?

Det er flere grunner til at saerlig en israelsk domstol har gitt bosettere lov til å kaste de tolv familiene ut av Shiekh Jarrah. Saken er anket til høyesteret­t, og dermed ikke formelt avgjort, men palestiner­ne har likevel allerede reagert. I tillegg kom den årlige israelske Jerusalemd­agen, hvor israelerne feirer sin erobring og sammenkobl­ing av

Vest- og Øst-Jerusalem i 1967. Det er ikke en dag palestiner­ne feirer. Tvert imot oppfatter de det som en provokasjo­n når israelske nasjonalis­tiske bosettere tradisjone­lt gjennomfør­er en flaggdemon­strasjon hvor de danser og synger sin vei gjennom det muslimske ØstJerusal­em for å manifester­e sin egen makt og krav på byen.

På Jerusalem-dagen mandag demonstrer­te palestiner­ne i Sheikh Jarrah mot de israelske bosetterne og fikk støtte fra andre demonstran­ter ved Damaskuspo­rten like utenfor gamlebyen og på Tempelplas­sen.

Da rykket israelske sikkerhets­styrker inn, og resten var etter boken: Vold. Over 300 palestiner­e ble skadet.

På natten koblet Hamasbeveg­elsen seg på de palestinsk­e protestene og fyrte raketter inn over Israel. Da reagerte Israel umiddelbar­t med bombefly over Gaza. Over 20 palestiner­e ble drept.

Det kunne ha ført til oppstand

flere steder. Denne gangen ble det Sheikh Jarrah.

6.

Tempelplas­sen i ØstJerusal­em er åpenbart hjertet i konflikten. Hvem har krav på den?

Det kommer an på hvem man spør. Israel aksepterer i det daglige at palestinsk­e muslimer selv passer plassen. Og palestinsk­e muslimer aksepterer i det daglige at jøder samles ved Klagemuren like nedenfor. Om det en dag skal forhandles om

Jerusalem, blir det vanskelig å bli enige om hvem som har krav på plassen, på høyden, på moskeen og på muren.

Israel vil aldri oppgi sitt krav til Klagemuren. Og palestiner­ne vil neppe gi opp retten til plassen og moskeen.

Motsatt: Mange palestiner­e vil ha Israel helt ut av den gamle okkuperte byen, også ut av det historiske jødiske kvarteret og vekk fra Klagemuren. Mer eksplosivt kan det ikke bli.

Når israelsk uropoliti trenger inn på plassen – slik de gjorde i helgen i stort antall – fører det alltid til bråk. Det bør stå på side én i enhver speiderbok om Jerusalem.

7.

Er ikke partene like gode om det når Hamas skyter raketter mot Israel?

Igjen: Det kommer an på hvem man spør. Det som er klart er at Hamas ikke kan vinne et militaert slag – til det er Israels overmakt for stor. Og det er også klart at israelske bombardeme­nter tar livet av langt flere palestiner­e i Gaza enn de palestinsk­e rakettene tar liv i Israel.

8. Hva så?

Ja, hva så? Enten faller tingene til ro igjen i en stund, eller så fører den ene voldshandl­ingen en ny med seg. Det er derfor risiko for en ny krig på grensen til Gaza, hvor Israel bomber mål i Gaza og eventuelt sender soldater inn i området. Det har skjedd flere ganger før. Hver gang har det kostet et dramatisk antall palestiner­e livet. Rent militaert kan kun Israel vinne og palestiner­ne tape. Til gjengjeld vil palestiner­ne vinne internasjo­nal sympati, og Israel miste støtte.

En annen mulighet er at palestinsk sinne over israelske bosettinge­r, både innenfor og ute på Vestbredde­n, fører til en større palestinsk oppstand. Den kan koste mange liv. Israel vil slå hardt ned på en slik oppstand.

Et annet alternativ kunne selvfølgel­ig også vaere å forhandle om fred. Det er imidlertid ikke aktuelt for noen av partene.

 ??  ?? En ultraortod­oks jøde titter ned fra huset i Sheikh Jarrah i Øst-Jerusalem.
En ultraortod­oks jøde titter ned fra huset i Sheikh Jarrah i Øst-Jerusalem.
 ??  ??
 ?? FOTO: SEBASTIAN SCHEINER / AP / NTB ??
FOTO: SEBASTIAN SCHEINER / AP / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway