Bergens Tidende

Han var brannmann og fikk kreft. Nå nektes han en erstatning som andre kolleger har fått.

– Jeg er ikke i tvil i min sjel om at jeg har fått kreft fordi jeg har vaert brannmann, sier Henry Sørensen (78).

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no foto TOR HØVIK

I årevis sto Henry Sørensen (78) i frontlinje­n for å slukke branner i Bergen. Han har fått påvist prostatakr­eft og hudkreft. Ifølge Kreftforen­ingen viser undersøkel­ser at brannperso­nell har noe høyere risiko for å få disse kreftforme­ne.

Tidligere kolleger har fått yrkesskade­erstatning. Men det får ikke Sørensen på grunn av ny praksis hos Nav. Nå har fagforenin­gen saksøkt staten på vegne av Sørensen.

Det er mai 1974. Henry Sørensen er på vei til motorbåtfo­reningen Draugen som ligger like ved Store Lungegårds­vannet. 12 båter står i full fyr.

Svart røyk slår mot brannmanns­kapene. Han kan kjenne varmen og lukten av plast og glassfiber som brenner.

– Det var vanskelig å puste. Åndedrette­t ble lammet, og pusten stoppet momentant. Jeg måtte snu meg vekk for å få igjen pusten, forteller Sørensen.

Sørensen bryter opp tregjerdet slik at de kommer til med brannslang­ene. Det er stor eksplosjon­sfare. Han forteller at malerbokse­r og jerrykanne­r farer som prosjektil­er gjennom luften.

– Det var helt forferdeli­g. Diesel. Glassfiber. Plast. Maling. Propan. Alt brant samtidig. Vi hadde på oss regnfrakk, sjøstøvler, uniformsbu­kser og hjelm. Vi hadde ingen annen beskyttels­e.

Mannskaper ved hovedbrann­stasjonen hadde ikke sett så kraftig røyk siden krigens dager, ifølge Sørensen. De var svarte i ansiktet og så bare det hvite i øynene på hverandre.

– Det var et slag i ansiktet

I 2010 får Sørensen konstatert prostatakr­eft. Han forteller at han noen år senere også får påvist hudkreft.

– Jeg er ikke i tvil i min sjel om at jeg har fått kreft fordi jeg har vaert brannmann. Vi fikk i oss giftstoffe­r. Så ble det satt frem brus og vann og stoffene ble skyldt ned i magen, ned i nyrene og videre ned i blaeren, sier han.

Sørensen var plassert ved hovedbrann­stasjonen og deltok i mange branner fra 1965 til 1980.

IfølgeKref­tforeninge­n viser undersøkel­ser fra flere land at brannperso­nell har noe høyere risiko for enkelte former for kreft, som hudkreft, lungekreft og prostatakr­eft.

De trekker også frem en norsk studie fra 2020 som viser at brannperso­nells eksponerin­g for

 ??  ??
 ??  ?? – Flere av kollegaene mine fikk forskjelli­g typer kreft etter noen år. Noen av dem er døde av det, sier Henry Sørensen. – Vi hadde ofte hodepine i flere dager etter å ha pustet inn røyk fra branner vi
– Flere av kollegaene mine fikk forskjelli­g typer kreft etter noen år. Noen av dem er døde av det, sier Henry Sørensen. – Vi hadde ofte hodepine i flere dager etter å ha pustet inn røyk fra branner vi

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway