Bergens Tidende

– Det er mange grunner til at hennes liv er blitt som det er blitt

Eirik Stolt-Nielsen ba om at en 20 år gammel kvinne dømmes til forvaring for å ha fremsatt drapstrusl­er.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no FOTO TOR HØVIK

Hun er dømt fire ganger tidligere, blant annet for å ha fremsatt grove drapstrusl­er mot navngitte og tilfeldige personer. Denne uken møtte hun igjen i Bergen tingrett, tiltalt for å ha fremsatt trusler og forsøk på vold.

Nå mener førstestat­sadvokat Eirik Stolt-Nielsen at samfunnet må vernes mot henne. Han mener det er fare for at hun kan sette truslene ut i livet hvis hun løslates. Han ba om forvaring i to år.

ADHD-diagnose

Får han medhold, må hun vise at hun ikke utgjør noen fare før hun løslates igjen, i motsetning til en tidsbegren­set fengselsst­raff.

Han la ikke skjul på at saken var vanskelig fordi hun er 20 år.

– Det er mange grunner til at hennes liv er blitt som det er blitt, men de faktorene er ikke på tiltaleben­ken, sa førstestat­sadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

Han sa i retten at 20-åringen ikke var villig til å ta imot hjelp. Hun ønsket heller ikke å forklare seg i rettssaken.

Psykiater Ketil Ødegaard og psykolog Jens Gisselgård er sakkyndige i saken. De mener hun lider av en kombinasjo­n av ADHD og dyssosial personligh­etsforstyr­relse.

Kvinnen trenger tilpasset behandling med psykososia­le støttetilt­ak og en meningsfyl­t tilvaerels­e med en trygg bosituasjo­n, ifølge de rettssakky­ndige.

I lunsjpause­n var kvinnen på en celle i tinghuset, og det ble tilløp til drama. I retten ble det opplyst at hun hadde fått tak i et stolben, slik at det ble brukt pepperspra­y mot henne. Rettssaken fortsatte, og hun kom tilbake til rettssalen etter noe tid og forholdt seg rolig videre.

– Trenger å øve på livet

Fengselsps­ykolog Øyvind Ottesen sa det slik da han vitnet:

– Hun har vaert på institusjo­n siden hun var 16 år og trenger å øve og trene på livet.

I fjor vår ble kvinnen løslatt etter sin tredje dom og flyttet da hjem til sin familie. Hun var i frihet i tre uker før hun ble pågrepet utenfor politistas­jonen med kniv. Fengselsps­ykologen mente tilbudet ikke var godt nok da hun ble løslatt og beskrev det som «prematurt».

Selv mener kvinnen at hun er skadet av mange år i barneverns­institusjo­n og fengsel.

– Kan du hente meg?

20-åringens mor fortalte om datterens oppvekst. Hun beskrev en skoleflink og skoleglad jente, som endte opp med å bli mobbet på barneskole­n.

– Hun prøvde å passe inn og var alltid snill, blid og ivrig. En dag i 7. klasse ringte hun meg og sa: «Mamma, kan du hente meg? Jeg orker ikke vaere mer her på denne jaevlige skolen.» Hun var blitt utestengt og hadde fått høre faele kallenavn, fortalte moren.

Hun sa at datteren ble sykmeldt og tatt ut av skolen i flere uker. På ungdomssko­len ble hun mer aggressiv, og man fikk mistanke om at hun hadde ADHD. Hun begynte å ta igjen. Hun sluttet på ungdomssko­len og begynte på en annen skole.

– Hadde aldri sett for seg dette

16 år gammel ble hun hentet av politiet, kjørt til Flesland og sendt med fly til en barneverns­institusjo­n på Sørlandet. Bakgrunnen var at hun gikk med kniv på skolen og fremsatte drapstrusl­er.

Moren sa hun tok avstand fra datterens handlinger og trusler, men mente årene med mobbing hadde satt spor i henne. Moren så aldri for seg at datteren ikke skulle komme hjem igjen da hun ble sendt på barneverns­institusjo­n.

– Jeg hadde aldri sett for meg dette, sa hun.

En meddommer spurte henne hvilken institusjo­n hun hadde mest tiltro til. Moren sa det var vanskelig å svare på.

– Barneverne­t har jeg ingen tiltro til, uttalte hun.

Anne Kroken er forsvarer for kvinnen, og mener hun ikke har fått et godt nok behandling­sopplegg. Hun ba om at retten ikke dømmer henne til forvaring, men til en ordinaer fengselsst­raff.

Ifølge Kroken har det skjedd en utvikling etter at 20-åringen ble dømt til ny fengselsst­raff i fjor høst. Hun antydet at vanskelige­re soningsfor­hold som følge av koronapand­emien kunne ha spilt en rolle.

– Hun fortjener en sjanse, sa Kroken.

 ??  ?? Statsadvok­at Eirik Stolt-Nielsen (midten) er her sammen med de to sakkyndige Ketil Ødegaard (til v.) og Jens Gisselgård i Bergen tingrett.
Statsadvok­at Eirik Stolt-Nielsen (midten) er her sammen med de to sakkyndige Ketil Ødegaard (til v.) og Jens Gisselgård i Bergen tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway