Bergens Tidende

Nakstad: Lokale utbrudd er ikke nok til å få flere vaksiner

FHI sier det ikke er klart hvilke kommuner som vil få ekstra vaksiner, mens Helsedirek­toratet påpeker at lokale utbrudd ikke er nok for å få flere vaksiner.

- NTB

Helsetoppe­ne Camilla Stoltenber­g (FHI) og Espen Nakstad (Helsedirek­toratet) svarte torsdag ordførere som raser mot skjevforde­ling.

En rekke ordførere har reagert på at 24 kommuner i Oslo og

Viken med høyt smittetryk­k over tid vil få 60 prosent flere doser enn ellers ifølge regjeringe­ns nye vaksinestr­ategi.

Assisteren­de helsedirek­tør Espen Nakstad sier i en kommentar til NTB at det er det lokale smittetryk­ket over tid, og ikke kortvarige enkeltutbr­udd, som avgjør hvem som skal få ekstra vaksiner.

– Kan føles urettferdi­g

– Hensikten med fordelinge­n er å få ned smittepres­set i hele landet slik at det blir faerre utbrudd alle steder, og raskere gjenåpning i hele Norge, sier Nakstad.

– Det kan føles urettferdi­g noen steder, saerlig der man står midt i utbruddssi­tuasjoner, men faktum er at alle kommuner vil få flere vaksinedos­er de neste ukene selv om et tjuetalls kommuner med vedvarende høyt smittepres­s trolig får en del mer, sier Nakstad.

Listen er ikke klar

Direktør Camilla Stoltenber­g i

FHI sier det ikke er sikkert at det er de 24 kommunene i Oslo og Viken som vil motta ekstra koronavaks­inedoser.

– Listene over kommunene det kan vaere snakk om å gi tidligere doser til, er ikke endelig fastsatt. Listen er basert på en gjennomgan­g av hvordan smittetryk­ket og innleggels­er har fordelt seg over tid. Den er laget for noen uker siden. Så har vi tatt hensyn til tiltakstry­kket i de ulike kommunene, sier Stoltenber­g til NRK.

Stoltenber­g sier også at dette ikke forandrer på planen om at alle ned til 18 år vil ha fått første dose i slutten av juli.

Også regjeringe­n svarte på kritikken torsdag. Statssekre­taer Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdep­artementet sier at de har forståelse for at omfordelin­g av vaksiner vekker reaksjoner.

– Regjeringe­n ser både fordeler og ulemper ved dette, men vi tror en sterkere omfordelin­g kan bidra til at hele Norge kan åpne opp raskere, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway