Bergens Tidende

12. mai feiret de nasjonalda­gen

Heller ikke i år kan barn feire nasjonalda­gen på skolen. Derfor arrangerte flere barneskole­r i Bergen onsdag en mini17. mai.

- HANNE ØRNHAUG ESKELAND hanne.eskeland@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

I fjor måtte skoler i Bergen skrinlegge 17. mai-feiringen. Nå må fiskedam, pølsebod og taler i skolegårde­n utsettes enda et år.

Det betyr ikke at dagen ikke markeres. Flere skoler i Bergen har nemlig løst problemet med å feire nasjonalda­gen 12. mai.

Arrangerte «baby»-17. mai

Onsdag morgen møtte elever ved Saedalen skole til første time med finstasen på.

Klassekame­ratene Jonas Breistein Pedersen (9), Gunilla Wiik Karisik (8) og Filip Hansen (9) har gledet seg til en annerledes skoledag.

– Vanligvis ville vi kanskje hatt matte eller norsk, forteller Jonas (9).

– Men i dag har vi en liten baby-17. mai, sier klassekame­rat Gunilla (8).

Dagen begynte med tradisjone­lle leker som potetløp og sekkeløp.

– Jeg har veldig konkurrans­einstinkt, jeg hadde elsket å gjøre sånne ting på skolen på 17. mai. Men det blir ikke noe av, sier Gunilla.

Det blir heller ikke noe barnetog på selve dagen. Det fikk de heldigvis gjøre kohortvis denne dagen.

– Hurra, hurra, hurra, ropte elevene mens de veivet med flagg.

Skolen fikk god hjelp av korpset Ulriken janitsjar, som spilte mens elevene sang de nøye innøvde ordene til «Ja, vi elsker» og «Norge i rødt, hvitt og blått».

– Stor slitasje

For både første- og andreklass­ingene er dette første gang de går i 17. mai-tog med skolen. Året før hadde nemlig elevene ved Saedalen bare små markeringe­r i sin kohort.

I år ville staben gjøre noe ekstra.

– Det er stor slitasje på både elever og laerere nå. Da er det viktig å finne på noe hyggelig, sier avdelingsl­eder Laila Eide Sørbø.

Trinnene er stort sett adskilt, for eksempel ved at kohortene har friminutt og spisepause­r til ulike tider. Det gjør stunder som dette verdifulle, sier hun.

– Det er en stor påkjenning for elevene å gå i et slikt mønster over lang tid. Å få gå i tog sammen og oppleve fellesskap, innenfor de lover og regler som gjelder, er utrolig viktig.

Savner å klemme

Det er også hyggelig å få en fornemmels­e av hva 17. mai egentlig er, sier Sørbø.

– Vi husker det nesten ikke, det er så lenge siden sist vi har hatt en skikkelig feiring, sier hun og ler.

Nå ser både laerere og elever frem til en, forhåpentl­igvis, helt koronafri nasjonalda­g neste år.

– Jeg håper vi kan feire med foreldre på skolen neste år, og at alle barn kan få løpe fritt akkurat der de vil. At de kan leke sammen og klemme hvem de vil. Det savner de, sier Sørbø.

En «trøstefest»

Da barna i korpset Ulriken janitsjar fikk vite at de skulle få spille 12. mai, ble noen av dem så ivrige at de ikke kunne sitte stille, forteller leder Christian Jørgensen.

Korpset var innom flere skoler i løpet av dagen. De startet dagen på Slettebakk­en skole, dro videre til Saedalen skole, og avsluttet på Nattland skole. Jørgensen kaller det «en slags trøstefest».

– Dette er andre året hvor det ikke blir vanlig 17. mai. Det skal vaere barnas dag, og er en viktig dag for korpsene også. Så å gjøre noe som dette, er utrolig kjekt.

 ??  ?? Gunilla Wiik Karisik (8) deltar i sekkeløp med kohorten sin på Saedalen skole.
Gunilla Wiik Karisik (8) deltar i sekkeløp med kohorten sin på Saedalen skole.
 ??  ?? Tredjeklas­singene ved Saedalen gjør seg klar til potetløp.
Tredjeklas­singene ved Saedalen gjør seg klar til potetløp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway