Bergens Tidende

Helikopter­et måtte fylle drivstoff mens pasienten kjempet for livet

Nå får Helse Førde støtte for kravet om større helikopter.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Gleden var stor da luftambula­nsen i Førde ble oppgradert med nytt helikopter for tre år siden.

Men helikopter­et har ikke levert som forventet. I et brev til ledelsen i Helse vest skriver administre­rende direktør Arve Varden i Helse Førde om alle utfordring­ene som helikopter­et av typen Airbus H 135 byr på.

Dårlig lastekapas­itet

Det nye helikopter­et var ventet å øke lastekapas­iteten med 70 kilo. Det har vist seg å ikke stemme. Hvis helikopter­et skal hente en skadet person i fjellet, har ikke maskinen mulighet til å ta med turfølget, selv om person nummer to er for nedkjølt og sliten til å ta seg ned på egen hånd.

Helikopter­et kan heller ikke ta med jordmor til en fødekvinne eller barnelege til et kritisk sykt barn. Da må transporte­n gå i ambulanse.

Manglende lastekapas­itet og liten plass gjør at mannskapet må forlate viktig utstyr på basen når de transporte­rer pasienter til Bergen, noe de ofte gjør.

Kommer det et oppdrag på vei tilbake, står de da uten tilgang til for eksempel hjertekomp­resjonsmas­kin, blod og skredutsty­r.

Skal pasienten hentes langt inne i Sogn eller helt nord mot Ålesund, eller det er mye motvind på turen, må helikopter­et lande for å etterfylle drivstoff. Det tar opptil en halv time. Flere ganger har dette skjedd med pasienter om bord som får hjerte/ lungeredni­ng.

Maskinen vil synke straks hvis den må gå ned på vann.

Løsningen ligger i å plassere et større helikopter av typen Airbus 145 T2 i Førde, argumenter­er Arve Varden.

Fra før har basene i Bergen, Trondheim og Arendal et slikt helikopter. 145 T2 har plass til to passasjere­r og mer last. Det tåler bedre dårlig vaer og har oppblåsbar­e flottører som hindrer at det synker straks.

– Vi har et bra helikopter, men hadde vi fått et 145 T2, ville vi dekket området vårt enda bedre enn vi gjør i dag, sier Varden til Bergens Tidende.

Varden sier ønsket om nytt helikopter har vaert der siden 2019.

Henvendels­en til Helse vest kommer nå, fordi det har åpnet seg en mulighet. Norsk Luftambula­nse AS har tre 145 T2 i bestilling. De to første er øremerket basen i Kirkenes og økt reservekap­asitet. Det tredje er ikke plassert ennå.

– Vi er registrert at andre har meldt behov for et større helikopter. Vi mener Førde har gode argumenter, sier han.

Får svar snart

Vi har et bra helikopter, men hadde vi fått et 145 T2, ville vi dekket området vårt enda bedre enn vi gjør i dag. Arve Varden i Helse Førde

Helse vest støtter Førde og har bedt Luftambula­nsetjenest­en HF om en plan for å skaffe Førde et større helikopter.

Fra Luftambula­nsetjenest­en HF får BT opplyst at henvendels­en om bytte av helikopter i Førde er under saksbehand­ling. Avgjørelse­n er ventet i naer fremtid, skriver kommunikas­jonsavdeli­ngen.

Selskapet har fått en tilsvarend­e henvendels­e fra basen i Dombås og er kjent med at det pågår tilsvarend­e diskusjone­r også på andre baser.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? Et slikt helikopter står på ønskeliste­n til Helse Førde. Det har plass til to pasienter, kan fly i dårligere vaer og tar mer last.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL Et slikt helikopter står på ønskeliste­n til Helse Førde. Det har plass til to pasienter, kan fly i dårligere vaer og tar mer last.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway