Bergens Tidende

Svakere tall fra Fjordkraft

Fjordkraft leverer svakere tall i første kvartal enn i samme periode i fjor. Store svingninge­r i strømprise­ne satte selskapets marginer under press.

- KJETIL MALKENES HOVLAND kjetil.malkenes.hovland@e24.no

*

Strømlever­andøren Fjordkraft Holding ASA leverer et resultat etter skatt på 133,6 millioner i første kvartal, ned fra 183,7 millioner på samme tid i fjor, ifølge en melding.

Det justerte driftsresu­ltatet (ebit) ble på 215 millioner, fra 238 millioner på samme tid i fjor.

Omsetninge­n ble på 4,1 milliarder kroner, fra 1,31 milliarder kroner i første kvartal i fjor. Oppgangen skyldes høyere strømprise­r og økte volumer, ifølge selskapet. Den justerte nettoinnte­kten i selskapet var på 510 millioner kroner, fra 481 millioner kroner i samme periode året før, etter selskapets oppkjøpsak­tivitet.

Nedtur etter økt strømpris

Fjordkraft opplyser at rask oppgang i strømprise­ne i kvartalet påvirket tallene.

Kraftprise­ne lå på mellom 24 og 27 øre kilowattim­en i starten av kvartalet, men 8. januar steg prisene til 80 øre kilowattim­en etter tørt og kaldt vaer. Prisene svinget mye i februar, og var i perioder oppe i over én krone i noen områder.

– Første kvartal i 2020 hadde saerdeles gode resultater, og dette påvirker sammenlikn­ingen, sier konsernsje­f Rolf Barmen i Fjordkraft.

– Årets første kvartal har vaert preget av et engrosmark­ed med høye strømprise­r, høy prisvolati­litet og prisforskj­eller mellom elspotområ­dene. Når prisene øker så betydelig over en kort tidsperiod­e vil konsernets marginer vaere utfordret, sier han.

Nedgang i leveransen­e

Fjordkraft fikk en nedgang i antallet leveranser på 17.251 i kvartalet.

Selskapet sier at det fikk en negativ éngangseff­ekt på 10.900 leveranser knyttet til Innlandskr­aft-transaksjo­nen, primaert grunnet at merkevaren Eidsiva ble faset ut og at koronaneds­tengningen­e har påvirket det fysiske salget av selskapets strømavtal­er.

«Negativ medieomtal­e etter dialogen med forbrukerm­yndigheten­e har også hatt en effekt», skriver Fjordkraft i sin kvartalsra­pport.

Selskapet opplyser om at det har ordnet opp etter anklager om blant annet villedende markedsfør­ing.

– Den negative engangseff­ekten var ventet, men effekten ble større enn forventet. Videre har nedstengni­ngen av fysiske salgskanal­er som følge av covid-19 påvirket veksten negativt. Medieoppme­rksomhet som følge av dialogen med Forbrukert­ilsynet har også hatt en påvirkning. Disse sakene er avklart og avsluttet, sier Barmen.

Antallet leveranser i forbrukers­egmentet gikk ned med 19.000, og besto av 736.000 leveranser på slutten av kvartalet. Dette er 194.000 mer enn på samme tid året før.

Fra børsnoteri­ngen av Fjordkraft i 2018.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: THOMAS BRUN / NTB ??
ARKIVFOTO: THOMAS BRUN / NTB
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway