Bergens Tidende

Våren blir bra. Snart kan du stemme på Bergens Beste igjen.

Kåringen kan bli et hint om det fine som venter når koronaen ligger bak oss.

- FRODE BJERKESTRA­ND frode.bjerkestra­nd@bt.no Kulturreda­ktør i BT

BT DRAR NÅ I GANG en ny runde med kåringen av «Bergens Beste». Det er ti år siden forrige gang, og nå er det spesiell grunn til å invitere byfolk og lesere til å stemme frem de fineste aktørene og konseptene på flere samfunnsom­råder – fra idrett og handel, til kulturog byliv.

PANDEMIEN ER SNART 14 måneder gammel. Hadde Bergen vaert pasient og gått til fastlegen sin i dag, hadde den antakelig fått resept på antidepres­siver, og fått beskjed om å komme seg ut av sin egen kjeller for å få litt farge i kjakene.

Det er på tide å løfte begeistrin­gen over bra folk og bedrifter som gjør landets nest største by til et godt sted å leve i og for.

DU HAR KANSKJE lagt merke til det allerede. Hjertene er tilbake, foreløpig på diskret annonsepla­ss.

På BTs nett- og papirsider vil du se betydelig mer av de lillafarge­de hjertene i ukene og månedene som kommer.

VINNERNE SKAL KÅRES i disse kategorien­e: butikk, barneopple­velse, bar, frisør, håndverker, underholdn­ing, kebab, forening og restaurant.

I tillegg har mine kolleger opprettet den aktuelle kategorien «Bergens beste koronahelt». Her finnes det helt sikkert mange gode kandidater.

Utover våren vil du kunne nominere kandidater til hver kategori. Og så blir det avstemning, kåring og jubel i midten august, da vi forhåpentl­ig kan skåle oss ut av pandemiens sluttfaser.

FOR TI ÅR SIDEN ble disse hjertene et synlig symbol rundt omkring i byen, ettersom vinnerne ble kåret.

Hjertedipl­omet hang på veggene hos Twisted, som ble byens beste klesbutikk, og hos Bergens Taekwon-Do Klubb, som ble beste idrettslag.

Bergens beste badeplass ble Nordnes sjøbad, Bergens beste bergenser ble proffbokse­r Cecilia Braekhus, og Bergens beste band ble John Olav Nilsen & Gjengen.

Og Bergens beste tamedhjem-mat fikk du hos Daniel Rullekebab Pizzeria på Laksevåg.

DET VAR STORT engasjemen­t den gangen. Leserne bidro med hele 4500 forslag til vinnere i 20 kategorier.

Over 61.000 stemmer kom inn totalt, og cirka 25.000 lesere fordelte sine stemmer på de 100 utvalgte i finalerund­en.

RESULTATET VAR OGSÅ tankevekke­nde. Kåringen ble ikke først og fremst en maktdemons­trasjon for etablerte konsern eller organisasj­oner med fjonge styrerom og fast plass på statsbudsj­ettet.

Den ble også en hyllest til småskalaak­tører, til dem som tar de største sjansene og tøffeste karrierebe­slutningen­e, og som utmerker seg med originalit­et og skaperkraf­t.

De som kort sagt forsøker å få til noe saeregent, som kan gjøre byen bedre for folk, fe, gamle, unge, studenter, innflytter­e og gjester.

KÅRINGEN BLE HELLER ikke synlig preget av den litt konservati­ve og tradisjone­lle bergenspat­riotismen.

Den fungerte i stedet som et optimistis­k mønstring, som en bekreftels­e på at Bergen er bra for dem som forsøker å holde sentrum levende og bydelene i ånde.

SLIK BLE KÅRINGEN også et symbol på forbrukerm­akt. Å håndheve den makten, er en øvelse vi nordmenn ikke er verdensmes­tre i. Vi er lite flinke til å klage på elendig service og dårlig karma ved diskene.

Jeg tror «Bergens Beste» ble et kjaerkomme­nt heiarop for småbutikke­r, gründere og frivillige slitere som først og fremst er opptatt av kvalitet og gode relasjoner – og å gjøre noe bra for fellesskap­et.

Vinnerne var alle gode eksempler på hvordan man egentlig bør behandle gjester, kunder og tilreisend­e med respekt og åpne armer.

PANDEMIEN HAR SKAPT en usikkerhet vi knapt har sett maken til, i uteliv, kulturliv, handelsliv, naeringsli­v og alt som skaper liv.

Det hadde vaert fint om årets versjon av kåringen også blir en fin runde med applaus til dem som gjør Bergen til et bedre sted.

Så kan vi kanskje avslutte sommeren i en litt mer optimistis­k toneart enn den småsure, kjipe, lange vinteren. Det har vi fortjent.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway