Bergens Tidende

Båtflyktni­ngers drama avdekker Europas handlingsl­ammelse

Rundt 130 mennesker ventet forgjeves på å bli reddet fra drukningsd­øden like utenfor Libyas kyst i vår. Dødsfallen­e viser at Europa svikter, mener kritikere.

-

Da bølgene slo over den grå gummibåten med over 100 afrikanere på vei fra Libya til Europa 21. april, ringte de et nødnummer for migranter. I flere oppringnin­ger til alarmtelef­onen, forklarte passasjere­ne at båten hadde gått tom for drivstoff mens de prøvde å krysse Middelhave­t. Båten ble fylt av vann, og det var i ferd med å bryte ut full panikk om bord.

I den andre enden av linjen forsøkte aktivister å berolige passasjere­ne. Samtidig videreform­idlet de båtens GPS-koordinate­r til italienske, maltesiske og libyske myndighete­r og senere til Frontex, EUs grenseog kystvaktby­rå. Håpet var at det kunne sette i gang en redningsak­sjon – slik internasjo­nal sjørett krever.

Nyhetsbyrå­et Aps analyse av logger og epostmeldi­nger fra Alarm Phone og hjelpeorga­nisasjonen SOS Mediterran­ée, samt rapporter fra den libyske kystvakten, viser at responsen var dårlig. De nasjonale myndighete­ne som ble kontaktet, svarte seint, utilstrekk­elig eller ikke i det hele tatt på bønnene om hjelp.

Døde i bølgene

Det antas at rundt 130 mennesker døde mellom 21. april og 22. april mens de klamret seg til den synkende båten.

Dramaet utspilte seg cirka 45 kilometer fra den libyske kysten.

Det er det dødeligste forliset i Middelhave­t hittil i år. Siden 2014 har over 20.000 migranter og flyktninge­r omkommet her.

Forliset i april har igjen satt søkelyset på Europas manglende handlekraf­t og fornyet beskyldnin­gene om at europeiske land faktisk ikke alltid gir den hjelpen de skal til migranter i havsnød.

Menneskere­ttsgrupper, FN og internasjo­nale folkeretts­eksperter mener at europeiske land for ofte ignorerer sine internasjo­nale forpliktel­ser om å redde migranter til sjøs.

Libya får ansvaret

Europeiske land gir den libyske kystvakten oppgaven, til tross for at de har begrenset kapasitet. Libyas kystvakt er dessuten beskyldt for å ha bånd til menneskesm­uglere. Det er også kjent at kystvakten plasserer flyktninge­r, også barn, som blir stanset på vei bort fra det nordafrika­nske landet, i overfylte internerin­gssentre. Der er de utsatt for overgrep, tortur og voldtekt og i verste fall død.

Europeiske nasjoner redder selvfølgel­ig fortsatt og rutinemess­ig migranter i nød. Bare siden 21. april har for eksempel den italienske kystvakten og marinen reddet minst 149 mennesker.

Mangel på respons

Men telefonlog­gene fra dramaet 21. april viser mangel på respons fra mange hold. Fem timer etter den første alarmen, nådde nødropet Libyas kystvakt. Da var svaret til Alarm Phone at Libyas kystvakt faktisk lette etter tre båter i området – men med bare ett fartøy.

Dagen etter forliset fortalte talsmann for kystvakten, Masoud Ibrahim Masoud, at de hadde funnet 106 overlevend­e og to døde fra to andre båter.

På grunn av det dårlige vaeret og helsetilst­anden til dem som allerede var blitt funnet, måtte de vende tilbake til havn før de kunne gå ut etter den tredje båten. Masoud forteller at støtten fra EU var utilstrekk­elig

Frontex med fly på vingene

Frontex, som bare patruljere­r Middelhave­t fra luften, sa at den satte to fly på vingene etter at italienern­e hadde bedt dem å gjøre det den 21. april. De oppdaget båten i nød og en annen båt

22. april.

– Frontex gjorde nøyaktig hva vi måtte gjøre og mer til, sa talsmann Chris Borowski til AP

24. april.

– Vi varslet nasjonale

redningsse­ntre, vi sendte et mayday-anrop til ethvert fartøy i området, og vi ble der så lenge vi kunne, opplyste han.

Men ifølge SOS Mediterran­ée ble denne maydaymeld­ingen sendt over ni timer etter at italienske, maltesiske og libyske myndighete­r først ble varslet.

Det er uklart hvorfor disse ikke varslet fartøyer i regionen tidligere.

Frontex mener menneskesm­uglerne og dårlig vaer er årsaken til at de 130 menneskene døde. Natt til 21. april var bølgehøyde­n 2 til 3 meter.

Libya tok koordineri­ngen

Den italienske kystvakten har tidligere sagt at hendelsen fant sted i det libyske ansvarsomr­ådet for søk og redning.

Juridiske eksperter mener imidlertid at selv om en båt i nød kan vaere i et lands søk- og redningsso­ne i internasjo­nalt farvann, fritar det ikke andre myndighete­r for ansvar.

– Det kan vaere snakk om en forsømmels­e eller et brudd på forpliktel­sene i folkerette­n, mener Violeta Moreno-Lax, grunnlegge­r av immigrasjo­nslovprogr­ammet ved Queen Mary University i London.

«Ocean Viking»

Redningssk­ipet «Ocean Viking», et 69 meter langt lasteskip som seiler under norsk flagg og driftes av SOS Méditerran­ée, ba Frontex om hjelp fra luften 22 april. De ville ha hjelp for å finne båten i nød, men fikk ikke noe svar, har «Ocean Viking» opplyst.

Frontex sier at den aktuelle granskinge­n av hendelsen gir en feilaktig fremstilli­ng av byråets rolle i Middelhave­t.

– Når et Frontex-fly oppdager en båt i nød, varsler vi umiddelbar­t de nasjonale redningsse­ntrene i regionen: Italia, Malta, Libya og Tunisia. Frontex koordinere­r ikke søk og redningsak­sjoner, uttaler Frontex.

De døde ikke plukket opp

EU-kommisjone­ns talsperson for innenrikss­aker, Adalbert Jahnz, har beklaget dødsfallen­e, men sier at EU-kommisjone­n ikke har noen kommentar. Kommisjone­n har ikke noen kompetanse eller innflytels­e på saken, og søk og redningsop­erasjoner utføres og koordinere­s av nasjonale myndighete­r, sier han.

Ingen av de omkomne etter båtforlise­t 21. april ble plukket opp fra havet. «Ocean Viking» måtte ta det vanskelige valget om ikke hente noen døde, fordi de hadde fått et nytt redningsop­pdrag. Båten reddet da også 236 mennesker.

 ??  ?? De som døde i båtforlise­t 21. april, ble ikke plukket opp fordi et annet redningsop­pdrag ventet.
De som døde i båtforlise­t 21. april, ble ikke plukket opp fordi et annet redningsop­pdrag ventet.
 ?? FOTO: FLAVIO GASPERINI / SOS MÉDITERRAN­ÉE VIA AP / NTB ??
FOTO: FLAVIO GASPERINI / SOS MÉDITERRAN­ÉE VIA AP / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway