Bergens Tidende

Netanyahu hevder Israel kjemper på to fronter

Israel varsler opptrappin­g av konflikten med Hamas, men må samtidig innkalle forsterkni­nger for å stanse vold mellom israelske jøder og muslimer.

- NTB

Nye israelske luftangrep rammet torsdag mål i Gaza by, samtidig som innbyggern­e forsøkte å feire høytiden id al-fitr.

Antallet drepte i de israelske angrepene har steget til 83, ifølge helsedepar­tementet på Gazastripe­n, som kontroller­es av Hamas.

Militaeret i Israel opplyser at antall raketter som er skutt fra Gazastripe­n mot Israel, har passert 1600.

Samtidig har konflikten utløst voldshandl­inger mellom grupper av jøder og muslimer i Israel. Forsvarsmi­nister Benny Gantz sa torsdag at han har innkalt massive forsterkni­nger for å stanse uroen.

Voldelige sammenstøt

Dermed står Israel overfor en situasjon som tilsynelat­ende eskalerer både ved grensen mot Gazastripe­n og rundt om i landet.

Flere steder i Israel var det onsdag voldelige sammenstøt mellom høyreradik­ale jøder og palestiner­e med israelsk statsborge­rskap.

Den sistnevnte gruppen omtales også som israelske arabere. I byen Bat Yan ble en israelsk araber alvorlig skadd da han ble banket opp av en jødisk mobb.

Samtidig er en synagoge og annen jødisk eiendom satt i brann i byen Lod.

– Ingenting kan rettferdig­gjøre lynsjing av arabere begått av jøder. Og ingenting kan rettferdig­gjøre lynsjing av jøder begått av arabere, sa statsminis­ter Benjamin Netanyahu.

Han advarte om at Israel nå kjemper en kamp «på to fronter».

– 17 barn er drept

Samme dag besluttet sikkerhets­rådet i Israels regjering å trappe opp angrepene mot mål på Gazastripe­n, ifølge israelske medier.

Målene er knyttet til Hamas og andre vaepnede grupper, ifølge den israelske haeren. Men mange av dem befinner seg i tett befolkede områder.

Torsdag opplyste helsedepar­tementet på Gazastripe­n at antall drepte hadde økt til 83 etter flere dager med israelske luftangrep. Det skal vaere 17 barn blant de drepte, og i tillegg er 487 mennesker såret.

På israelsk side skal sju mennesker så langt vaere drept i konflikten. Fem mennesker ble lettere såret da en rakett rammet mellom to boligblokk­er en mil utenfor Tel Aviv natt til torsdag.

Rakettene fra Gazastripe­n skytes opp både av Hamas og andre vaepnede palestinsk­e grupper.

Angrepene begynte tidligere denne uken etter en periode med sammenstøt mellom israelsk politi og palestiner­e i Øst-Jerusalem.

 ?? FOTO: HATEM MOUSSA / AP / NTB ?? Israels regjering har vedtatt å trappe opp angrepene mot mål på Gazastripe­n, ifølge israelske medier. Bildet viser et rakettneds­lag i Gaza by i går.
FOTO: HATEM MOUSSA / AP / NTB Israels regjering har vedtatt å trappe opp angrepene mot mål på Gazastripe­n, ifølge israelske medier. Bildet viser et rakettneds­lag i Gaza by i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway