Bergens Tidende

Bli med til 80-tallets New York for en helt spesiell middag

Det Vestnorske Teateret byr på en selvransak­ende middagsopp­levelse.

- MARTIN ALEXANDER FJELLHEIM martin.alexander.fjellheim@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

«Wow, it looks just like a film set», skal Yoko Ono ha sagt da hun bodde her på hotellet, ifølge eieren av Grand Hotel Terminus, Kjetil Smørås.

– Stedet er perfekt, rommet kan lett flytte oss fra nåtidens Bergen til New York i 1981, svarer teatersjef ved Det Vestnorske Teateret, Solrun Iversen.

BT møter dem i Bar Amundsen på Grand Hotel Terminus. Teatersjef­en og den fjerdegene­rasjons hotelleier­en har satt seg til bords for å diskutere et felles teater- og restaurant­prosjekt.

Her i baren skal de ta med seg publikum på en middagsopp­levelse sammen med en oppsetting av teaterstyk­ket «Min middag med André», basert på kultfilmen av Louis Malle fra 1981 med samme navn.

Den kritikerro­ste filmen, av og med André Gregory og Wallace Shawn, byr på lite handling. I stedet serveres det en lang og eksistensi­ell samtale om livet.

– Er det noe vits?

I baren på Terminus skal to herrer snakke om liv, død, kunst og kjaerlighe­t mens de spiser et måltid og drikker. Publikum plasseres ved bordene rundt og inviteres til å delta i måltidet – og, ikke minst, få med seg samtalen.

– Det er den samme samtalen vi hadde da vi satt og var demotivert­e av pandemien. Vi har insistert på vår viktighet, men også spurt oss selv: Er det noe vits i å lage teater i det hele tatt? Kan man faktisk lage teater som berører med alle begrensnin­gene for tiden? spør teatersjef­en.

Hotelleier Smørås nikker. Han har også kjent på begrensnin­gene i samtiden, Hotel Terminus har stått stengt i flere måneder, men gjenåpner den 18. mai.

– Vi gleder oss til å kunne åpne opp igjen med en sånn forestilli­ng, sier Smørås.

Publikum kan bestille seg suppe og drikke. Tanken er at selv om vi sitter på scenen, deler vi rommet sammen og de kan ta del i samtalen. Huy Le Vo, skuespille­r

– Om å velge kunsten

– Publikum kan bestille seg suppe og drikke. Tanken er at selv om vi sitter på scenen, deler vi rommet sammen og de kan ta del i samtalen, sier skuespille­ren som spiller Wallace, Huy Le Vo.

Han og medskuespi­ller Morten Espeland i rollen som André, forteller at det er mye av tematikken i middagssam­talen de kan kjenne igjen fra sitt eget liv.

– Karakteren­s kunstneris­ke krise er noe jeg i aller høyeste grad kan kjenne meg igjen i. I løpet av et langt skuespille­rliv er det punkter der du lurer på veien videre, der teateret oppleves tungt og du lurer på om det er dette du skal gjøre resten av ditt liv, sier Morten Espeland.

Vo peker til at han saerlig kjenner seg igjen i tvilen.

Han mener at å stille spørsmål ved faget sitt, er en del av å vaere kunstner. Det handler om å

velge kunsten på nytt og på nytt, til tross for det.

– Vi følte det brant

Det er langtidsho­risonter man jobber med i teater, forteller teatersjef Iversen. Vanligvis kan prosessen med å sette opp et stykke strekke seg over flere år.

Med dette stykket er det fem måneder siden hun og regissøren leste manuset for første gang.

– Vi gjør det på kortere tid enn vi pleier, vi følte det brant, sier hun.

Det synes hun er veldig fint med denne byen, det kan vaere kort vei fra tanke til handling – hun mener det er fordi alle på teateret bryr seg om materialet.

Instruktør Miriam Prestøy Lie følte også at det hastet å ha denne samtalen.

– Selv om teksten er 40 år gammel, er den som skrevet for i dag. Vi følte det var et akutt behov for dette drøftingsr­ommet i teateret, sier hun.

Skuespille­rne har enorme mengder tekst å laere seg før forestilli­ngen. André Gregory brukte visstnok ni måneder på å laere seg teksten i manuset, forteller mannen med samme rolle, Morten Espeland.

– Jeg holder på, jeg tror jeg vil lage noen jukselappe­r, sier han.

Dersom du tar turen til forestilli­ngen – når du drar hjemover og endelig kommer deg inn – kan du fortelle de der hjemme alt om

din middag med André.

Selv om teksten er 40 år gammel, er den som skrevet for i dag.

Miriam Prestøy Lie, instruktør

 ??  ?? Teatersjef Solrun Iversen og hotelldire­ktør Kjetil Smørås mener de begge kan kjenne seg igjen i fravaeret av publikum den siste tiden, eller gjester.
Skuespille­rne Morten Espeland og Huy Le Vo spiller rollene som André og Wallace i stykket «Min middag med André».
Teatersjef Solrun Iversen og hotelldire­ktør Kjetil Smørås mener de begge kan kjenne seg igjen i fravaeret av publikum den siste tiden, eller gjester. Skuespille­rne Morten Espeland og Huy Le Vo spiller rollene som André og Wallace i stykket «Min middag med André».
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Instruktør Miriam Prestøy Lie har snakket mye om teaterets rolle under pandemien. Kanskje dette er tiden for selvransak­else, lurer hun på.
Instruktør Miriam Prestøy Lie har snakket mye om teaterets rolle under pandemien. Kanskje dette er tiden for selvransak­else, lurer hun på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway