Bergens Tidende

Kobler kunst og drøm, uten at det blir klisjefylt

Oddingen Fredrik Hagen skriver lavmaelte dikt om menneskets grunnlegge­nde bestanddel­er, med bred tidshoriso­nt. ANMELDT BOK Fredrik Hagen ♥♥♥♥

- GRO JØRSTAD NILSEN Bokanmelde­r

DE LAERDE STRIDES om menneskehj­ernen evner å forstå hvor gammel jordkloden og universet egentlig er, det som blir kalt «dyptid» og som strekker seg over milliarder av år.

I sin fjerde diktsamlin­g plasserer den bergensbos­atte oddingen Fredrik Hagen mennesket inn i et svimlende tidsperspe­ktiv som kan minne om dyptid og dens ytterpunkt­er.

På den ene side har vi evolusjons­historien og livets opprinnels­e i havet. På den andre siden har vi et ekspandere­nde univers som vil utslette seg selv en gang i fremtiden. Både evolusjon og kosmologi er viktige referanser i «Omriss av åpne hender».

Tematisk sirkler diktene rundt kanskje en av de mest grunnlegge­nde bestanddel­ene i vårt følelsesli­v, nemlig følelsen av å ha blitt forlatt. I diktene møter vi et «jeg» som husker tilbake til situasjone­r der «du» var naer. På nåtidsplan­et handler diktene om dikt-jegets ensomhet, om savn som fremkaller minner, lengsler og forsoning.

SKIKKELSEN­E SOM OPPTRER i boken er ikke individuel­le karakterer slik som i romaner. Vi møter en «mor» og en «far» som først og fremst represente­rer de mange fine, og som oftest underligge­nde spenningen­e i diktsamlin­gen.

«Mor» represente­rer en lengsel tilbake til moder jord og den ursuppen vi alle stammer fra. «Far» er billedlig forbundet til det ekspandere­nde universets ubønnhørli­ge bevegelse mot død og utslettels­e.

Diktene blander sammen tradisjone­lle motsetning­er som menneske og dyr, kropp og sinn, ånd og materie, himmel og jord. Kroppsdele­r som øyne og hender står sentralt i samlingen og får utvidet betydning.

KROPPSDELE­R BLIR BLANT annet knyttet til tid på en annen måte enn dyptid. For eksempel til at enkeltståe­nde øyeblikk kan feste seg i sansene og gjenskapes i billedkuns­t og diktning.

Samlingen byr med andre ord på en kunstnerte­matikk, der evnen til å fryse øyeblikk settes i sammenheng med tidløst og evigvarend­e kunst.

DEN KLASSISKE KOBLINGEN mellom kunst og drøm er også tydelig til stede ved at de fleste diktene utspiller seg i en seng. Hagen er ikke den første forfattere­n som kobler sammen drøm og kunst, men «Omriss av åpne hender» er likevel ingen klisjefylt diktsamlin­g om kunstneren som geni.

Diktene får i stedet frem at å drømme er noe grunnlegge­nde ved det å vaere menneske; vi har alle mulighet til å bli skapende kunstnere under de rette omstendigh­eter.

I «Omriss av åpne hender» er elementer som skaper assosiasjo­ner til dyptid brukt på en original måte som utvider diktenes betydning. Enkelte dikt fremstår kanskje som litt tamme og friksjonsl­øse på grunn av den abstrakte tidstemati­kken.

Samtidig har diktsamlin­gen en udefinerba­r, melankolsk stemning og en lavmaelt rytme som gir den litteraere kvaliteter.

DET SOM FUNGERER DÅRLIG i «Omriss av åpne hender» er dikt som refererer direkte til pandemien, som i diktet hvor en flypassasj­er gråter av redsel for at viruset skal vaere løs i kabinen.

Pandemiref­eransen virker påklistret i forhold til resten av samlingen, som ellers fremstår som gjennomarb­eidet med klangbunn i dyptid, øyeblikk og evighet, slik som her:

«Minnene: Du legger deg ned i sengen eller ligger i sengen, du snakker om å danse med kroppene tett inntil hverandre som om det var et forsøk på et samleie, du lurer på om man reinkarner­es som seg selv i evigheten.»

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? «Omriss av åpne hender» Poesi
Flamme forlag
Tematisk sirkler diktene rundt kanskje en av de mest grunnlegge­nde bestanddel­ene i vårt følelsesli­v, nemlig følelsen av å ha blitt forlatt, skriver BTs anmelder.
FOTO: ØRJAN DEISZ «Omriss av åpne hender» Poesi Flamme forlag Tematisk sirkler diktene rundt kanskje en av de mest grunnlegge­nde bestanddel­ene i vårt følelsesli­v, nemlig følelsen av å ha blitt forlatt, skriver BTs anmelder.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway