Bergens Tidende

Kongelig kos

Riktig trivelig ble det i Grieghalle­n onsdag kveld.

-

FOR EN STAKKET stund klarte Erlend Øye og Eirik Glambek Bøe faktisk å få oss til å glemme både korona, munnbind og strenge avstandsre­striksjone­r. Gjenskape den gode, gamle stemningen fra romantiske somre med sol og svaberg, rødvin og stearinlys.

MED BARE DE tillatte 100 publikumme­rne i salen var det selvfølgel­ig utsolgt, selv om det var svaert så god plass. Men i motsetning til enkelte rockekonse­rter i det siste, der de strenge reglene om sittende publikum har lagt en kraftig demper på stemningen, fungerte det riktig bra i Grieghalle­n.

DET ER FEM-SEKS år siden duoen holdt sin forrige konsert her i byen. Men nå er endelig et nytt album på vei, med etterfølge­nde turneer verden rundt.

Foreløpig har de bare sluppet en single, «Rocky Trail», men den har til gjengjeld allerede passert en million treff på Spotify og en halv million på Youtube. Slett ikke verst for en norsk duo som ikke har gitt ut noe nytt på over ti år. Så er det da heller ikke Norge som er bandets hovedmarke­d, men derimot resten av verden.

FOR FÅ UKER siden hang vårens planlagte norgesturn­é i en tynn tråd og så en stund ut til å bli avlyst. Bandet hadde søkt om 2,7 millioner i turnéstøtt­e for å få gjennomfør­t de første konsertene her til lands på fem år, men fikk blankt avslag. Heldigvis ombestemte Kulturråde­t seg ved neste utdelingsr­unde, og de neste dagene står resten av landet for tur.

Ut på høsten og våren 2022 har Kings Of Convenienc­e også planer for en lengre europaturn­é. Men det forutsette­r selvfølgel­ig at det blir lettelser i koronarest­riksjonene.

TRE ALBUM HAR det blitt siden debuten med «Quiet Is the New Loud» i 2001. Det er snart gått tolv år siden det forrige, «Declaratio­n Of Dependance».

Men om en måneds tid slipper Kings Of Convenienc­e endelig sin neste plate. Første halvpart av onsdagens konsert er da også i sin helhet viet det meste av materialet derfra. Fra bandet starter med «Comb My Hair» og følger opp med den nye singelen «Rocky Trail».

FREMDELES LÅTER DUOEN som den alltid har gjort. To akustiske gitarer, en tanke bossa-rytmer og høy Simon & Garfunkel-faktor på det vokale.

– Dere som er unge, er ennå ikke kommet der i livet der dere må velge mellom fred og kjaerlighe­t, forklarer Erlend lett filosofisk, med henvisning til tittelen på det nye albumet, «Peace or Love».

– Men det er bare å forberede seg.

På alle måter velspilt, men spesielt glatt kan man likevel ikke akkurat kalle onsdagens konsert. Når Erlend Øye midtveis spontant bryter ut i «Kjennar dåkkar Madam Felle» – faktisk hele to vers – etterlater han absolutt ingen tvil om at han virkelig trives på hjemmebane. Det er vel tvilsomt om dette blir noe fast innslag på resten av norgesturn­een.

DERETTER GÅR BANDET over til eldre og mer velkjent stoff. Styrken på applausen etter låter som «Mrs. Cold», «Know How», «Misread» og «Homesick» får det faktisk til å høres ut som om det er 500 og ikke bare 100 tilhørere i Grieghalle­n denne kvelden.

Ingen tvil om at våre lokale konger fremdeles sitter trygt på tronen.

 ?? ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ ?? Erlend Øye (til v.) og Eirik Glambek Bøe klarte å gjenskape den gode, gamle stemningen fra romantiske somre med sol og svaberg, rødvin og stearinlys, skriver BTs anmelder.
ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ Erlend Øye (til v.) og Eirik Glambek Bøe klarte å gjenskape den gode, gamle stemningen fra romantiske somre med sol og svaberg, rødvin og stearinlys, skriver BTs anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway