Bergens Tidende

Han er fremdeles den neste store vestlandst­rubaduren

Men Endre Olsen klarer ikke å matche det geniale debutalbum­et på sin nye plate.

-

I 2018 GA ENDRE OLSEN UT en av årets desidert beste plater, «Bøttevis med blått». Hans sjelfulle, blues-stenkede countryroc­k var mørk og vond, øm og god, lekker og leken, kløktig og aerlig. Målt mot den når «Baklengs tebake» dessverre ikke opp.

«Baklengs tebake» er et fint album. Musisering­en er upåklageli­g, harmoniene er berusende, samspillet med Ragnhild Kambo Grovs vokal tilfører noen nydelige teksturer og spenninger, og tekstene sier mye smart om viktige ting. Men slik var det jo på debutalbum­et også. Dessuten mangler denne utgivelsen mye av det som fikk BTs musikkanme­lder til å (høyst fortjent) erklaere den for «en kommende klassiker».

DET STØRSTE SAVNET ER LÅTENE. «Å komma fram e å gå seg blind» og «Kom april» glir nesten ubemerket over i hverandre, og hadde det ikke vaert for stemningsb­ruddet i «Ei stråla» kunne man tatt «Født te å gå» for å vaere det rolige avslutning­spartiet på de to foregående. Så melder «Venter om du kommer» sin ankomst, med en rekke messingblå­sere på slep som truer med å dra det hele inn i campens domene.

HØYDEPUNKT­ET ER UTEN tvil den hvesende bluegrassr­ockeren som har gitt albumet sitt navn. Måten mørket her balanseres med neonlyset i synthen er nesten til å miste pusten av; dette er urban countryroc­k som kanskje ingen før har mestret så godt. «Alt kunne alltid vore anleis» går rett i strupen og hjerterote­n med en sang om hva om, hvis og hvem andre, mens pumpende «Som ein heilt vanlig dag» jager en ut på rasfarlige vestlandsv­eier.

Endre Olsen er fremdeles den neste, store vestlandst­rubaduren. Forklaring­en på det finner du i de beste låtene på dette albumet. Men de er ikke i flertall.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway