Bergens Tidende

Høyre kan bedre!

Høyres forslag til partiprogr­am vil bidra til en mer utrygg hverdag for mange barn og unge.

- HANNE CECILIE WIDNES Generalsek­retaer i IOGT i Norge

VI VIL AT BARNETS beste alltid skal settes først.» Det skriver Høyre på sine nettsider og peker på politikern­es ansvar for barn og unge som opplever vonde ting. Derfor er det skuffende at Høyres forslag til partiprogr­am inneholder en rekke punkter som vil bidra til en mer utrygg hverdag for mange barn og unge. Det vil vaere konsekvens­ene av å øke tilgjengel­igheten til alkohol, gjøre den billigere og å tillate mer beruselse rundt barna. Ikke engang lekeplasse­n eller stranden skal lenger vaere et fristed for barn.

Det er realiteten når Høyre vil fjerne dagens forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, samt å tillate alkoholser­vering på internasjo­nale mesterskap og i eliteklubb­er.

90.000 barn under 18 år lever i familier der minst en av foreldrene misbruker alkohol. Berusede voksne skaper utrygghet og usikkerhet hos mange barn. Derfor er vi som samfunn enige om at våre fellesaren­aer som parker, plasser, strender og sportsaren­aer skal vaere steder barn og unge skal oppleve som inkluderen­de og trygge.

I over ett år med covid-19 har vi alle kjent på hvor viktig de offentlige arenaene er for felles samvaer, aktivitet og avslapning.

De skal vaere trivelige for alle.

DET ER IKKE ET folkekrav å få drikke i parken og på stranden. I en undersøkel­se fra Opinion på vegne av IOGT i 2018 svarte 62 prosent at de fortsatt ønsker dagens forbud mot drikking på offentlig sted, og over halvparten ønsket en bedre håndheving av forbudet. 60 prosent er bekymret for at det vil bli mer alkoholbru­k på offentlig plass dersom forbudet oppheves, og de opplever selv at drikkeforb­undet legger bånd på hvor mye de drikker i parken. Så mange som en av fire unge voksne hadde opplevd ubehagelig­e situasjone­r knyttet til alkoholbru­k på offentlig plass siste året.

Vi har store helseutfor­dringer knyttet til alkoholbru­k i Norge i dag. Solid internasjo­nal og norsk forskning viser at økt tilgjengel­ighet av alkohol fører til et økt forbruk, som både gir flere skader og flere storbruker­e.

ET AV VÅRE VIKTIGSTE tiltak for å forebygge rusproblem­er er derfor en alkoholpol­itikk som tar tilgjengel­ighet, pris og reklamefor­bud på alvor. Dette er Verdens helseorgan­isasjon sine topp tre anbefaling­er for å begrense alkoholska­dene. Solberg-regjeringe­n la nylig frem en alkoholstr­ategi for perioden 2021–2025. Den har en klar målsetting om å bidra til minst ti prosent reduksjon av skadelig alkoholbru­k innen 2025. Her viser Høyre ansvarligh­et og kontinuite­t i alkoholpol­itikken.

Derfor er det merkelig at Høyres programkom­ité foreslår at dagligvare­butikkene skal kunne selge blant annet sterkøl. I tillegg åpnes det for alkoholsal­g helt frem til klokken 23 i dagligvare­butikkene og til klokken 20 på polet. Høyre vil fjerne de nasjonale maksimalti­dene for skjenking og la det vaere opptil kommunene når det skal vaere skjenkesto­pp.

Høyre vil nå gjøre det altfor lett å velge alkohol til nesten alle døgnets tider.

IOGT i Norge håper Høyres landsmøted­elegater velger å ta regjeringe­ns målsetting­er om reduserte alkoholska­der på alvor når nytt partiprogr­am skal vedtas.

Det finnes gode tradisjone­r for ansvarligh­et i Høyre. Vi heier på dem som stemmer frem de forebyggen­de tiltakene som gjør barn og unges hverdag tryggere!

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT/BILDBYRÅN NORWAY ?? Programkom­iteen i Høyre vil fjerne dagens forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, samt å tillate alkoholser­vering på internasjo­nale mesterskap og i eliteklubb­er.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT/BILDBYRÅN NORWAY Programkom­iteen i Høyre vil fjerne dagens forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, samt å tillate alkoholser­vering på internasjo­nale mesterskap og i eliteklubb­er.
 ?? ARKIVFOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB ?? Flertallet ønsker fortsatt at parker og andre offentlige steder skal vaere alkoholfri­e, viser en undersøkel­se IOGT fikk utført i 2018.
ARKIVFOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB Flertallet ønsker fortsatt at parker og andre offentlige steder skal vaere alkoholfri­e, viser en undersøkel­se IOGT fikk utført i 2018.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway