Bergens Tidende

Si nei til koronapass!

- OLAV HANDELAND Vestland Piratparti

ER DET NOEN som husker den kjappe innføringe­n av den første smitteappe­n? Den tilsvarend­e ønskede kjappe innføringe­n av koronapass har mange likheter: lite gjennomten­kt, korte høringsfri­ster, manglende åpenhet rundt arbeidet med løsningen, høye kostnader, uforutsett­e konsekvens­er, teknisk svikt, osv.

Allerede har statsminis­ter Erna Solberg uttalt at koronapass­et vurderes brukt til adgang på lokale arrangemen­ter og butikker, ikke bare ved utenlandsr­eiser.

Konsekvens­en av innføring av koronapass kan bli alvorlige. Det kan føre til diskrimine­ring av personer i vaksinekø og i praksis fungere som et slags «portforbud light». Det kan innskrenke grunnlovfe­stede rettighete­r og normaliser­e inngripend­e kontroll- og overvåking­sløsninger ovenfor befolkning­en. Bare for å nevne noen umiddelbar­e problemer. Juridisk sett står også andre problemer i kø.

Som med den første smitteappe­n kan en stille spørsmål ved om et koronapass faktisk vil fungere etter hensikten dersom det – mot protester – likevel blir innført.

VAKSINER FUNGERER OG beskytter, men gir ikke 100 prosent beskyttels­e. Vil koronapass­et bidra til falsk trygghet og føre til at folk er mindre nøye med andre smittevern­tiltak? Hva blir effekten av dette? Hvor ofte skal koronapass­et oppdateres? Hvordan påvirker ulike mutantvers­joner bruken av koronapass­et?

Hvordan vil sensitive personlige helseopply­sninger bli tatt vare på, dersom koronapass­et skal benyttes med oppslag til Helse-Norge via en app på telefonen?

KORONAPASS GIR IKKE rettighete­r, det tar rettighete­r. Koronapass er feil løsning på et fiktivt problem.

Det norske folk har greid seg meget godt gjennom den største pandemien siden spanskesyk­en. Vi trenger ikke noe koronapass. Vi trenger frihet fra unødvendig kontroll og overvåking – i et samfunn som er ansvarlig, opplyst og solidarisk.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB ?? Innsendere­n er skeptisk til koronapass. Slik kan det bli seende ut.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB Innsendere­n er skeptisk til koronapass. Slik kan det bli seende ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway