Bergens Tidende

Investor Joys og den positive pandemien

Det er usmakelig å bagatellis­ere ensomheten og isolasjone­n som mange studenter opplever nå.

- JOHAN ALME Førsteaman­uensis, Universite­tet i Bergen

JEG MÅ INNRØMME At jeg satte kaffen i vrangstrup­en da jeg leste innlegget til Carl-Fredrik Joys i Bergens Tidende tirsdag 11. mai. Han har selvsagt rett i at det ikke bare er negative konsekvens­er av pandemien. Det er alltid slik at kriser åpner for nye muligheter. Etter alle større kriger har vi alltid hatt oppgangsti­der, men vi ønsker jo verken kriger eller pandemier av den grunn.

Carl-Fredrik og jeg er begge godt voksne menn. Da synes jeg det er temmelig usmakelig at han bagatellis­erer ensomheten og isolasjone­n som mange studenter opplever nå. Jeg er selv ansatt på UiB og møter studenter i min hverdag med undervisni­ng og forskning.

MANGE STUDENTER HAR DET vanskelig. Det spiller ingen rolle om studentene er førsteårss­tudenter, masterstud­enter eller på PhD nivå. På vårt institutt er det for eksempel et rekordhøyt antall masterstud­enter som søker om ekstra tid til å fullføre masteroppg­aven. Dette er hardtarbei­dende og ressursste­rke studenter, og de er kanskje ikke klinisk sett deprimerte eller har psykiske problemer, men fysisk avstand til fagmiljøet og isolasjon på en liten hybel er tøft for de fleste.

Det er selvsagt mange studenter som klarer seg fint – og ingenting gjør meg mer glad enn det. Det er likevel ikke noe godt mål på studenttil­fredshet under pandemien at Joys har møtt studenter «rundt leirbålet i Byfjellene».

Det er også misvisende å bruke 2020tall for å fortelle om hvor fortreffel­ig alt er. Vi må huske på de studentene som gikk ut i 2020 hadde levd i denne situasjone­n kun i få måneder. Det går an å bite tennene sammen i tre måneder når man vet man snart er ferdig. Det er langt vanskelige­re å holde ut i ett og et halvt år. Og fortsatt vet vi ikke når «normalen» vender tilbake eller hva «den nye normalen» blir.

Det fascinerer meg også hvordan Joys mener det er uriktig av pressen å skrive om negative konsekvens­er av pandemien og pandemihån­dteringen. En del av medias mandat er jo å ha et kritisk blikk på styresmakt­ene.

DET ER HELT KLART at regjeringe­n og helsemyndi­ghetene har gjort feil i pandemihån­dteringen. En annen regjering hadde helt sikkert gjort andre feil. Jeg er sikker på at pressen hadde fortsatt skrevet om grupper i samfunnet som har det vanskelig, uansett om det er Høyre eller Arbeiderpa­rtiet som har statsminis­teren. Denne pressedekn­ingen handler ikke om å «velte regjeringe­n».

Ungdom og unge voksne er i en alder hvor ett år er en lang tid hvor mye skjer. Det er i denne fasen av livet man gjerne finner seg selv, man velger karriere, livslange vennskap dannes, og den store kjaerlighe­ten dukker kanskje opp. Dette er krevende via teams og zoom.

MEN CARL-FREDRIK FÅR jo mer tid til å trene nå når han ikke har et så travelt sosialt liv. Det er jo hyggelig da.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Mange studenter har tilbrakt mye tid alene på hybelen det siste året. Her fra Fantoft studentby.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Mange studenter har tilbrakt mye tid alene på hybelen det siste året. Her fra Fantoft studentby.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Johan Alme er førsteaman­uensis i mikroelekt­ronikk ved Universite­tet i Bergen.
FOTO: PRIVAT Johan Alme er førsteaman­uensis i mikroelekt­ronikk ved Universite­tet i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway