Bergens Tidende

NFF-leder mener Marikollen bryter spilleregl­er for barnefotba­llen

– Foreldrene kom til oss med et ønske om å la barna trene mer, svarer styreleder Atle Mikal Heitmann Hitland og avviser kritikken.

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

– Å samle 9–10-åringer fra store deler av regionen, slik Marikollen tilsynelat­ende gjør, er ikke i tråd med våre anbefaling­er og vi fraråder det, sier Knut Berge, daglig leder i NFF Hordaland.

Han uttaler seg om til Marikollen­s gutter 10-lag, som ble til ved at en gjeng fotballspi­llere fra talentakad­emiet i Huseklepp Arena dannet lag. Fra før av spilte barna blant annet for Arna-Bjørnar, Gneist og Sotra SK.

Berge svarer på BTs spørsmål om hvorfor han mener dette bryter med NFFs retningsli­njer i en e-post:

– Et viktig element i retningsli­njene er at barn opplever trygghet, trivsel, utfordring­er og mestring. Vi vet at dette oppnås best i naermiljøe­t. Å samle barn fra store deler av regionen, når det finnes et godt fotballtil­bud i alle relevante naermiljøe­r, bryter med intensjone­n.

Avviser påstandene

I forrige uke valgte Tertnes IL å trekke tiåringer fra å spille kamp mot Marikollen­s G10-lag, fordi de mener det er et «satsingsla­g».

Og sportslig leder Ingolf Stenevik

i Gneist IL sa til BT på fredag at han mente laget «ikke burde få spille fotball under fanen til NFF».

Styreleder i Marikollen FK, Atle Mikal Heitmann Hitland, er uenig med kritikken klubben har fått den siste tiden.

– Påstandene om at vi spisser og satser forstår jeg ingenting av. Vi tar imot alle spillere som ønsker å spille hos oss.

Han er heller ikke enig i at klubben bryter med NFFs retningsli­njer.

Hovedskill­et mellom Marikollen og andre barneklubb­er, er ifølge Hitland at de har mange flere treninger. Hos dem trener barna fem-seks ganger ukentlig.

– Hvem er det som skal vurdere om det er et godt tilbud der barna bor? Foreldrene kom til oss med et ønske om å la barna trene mer. Da er det naerliggen­de å tolke det som at de vil få et bedre tilbud om de kjører noen mil.

– Kan du forstå at folk reagerer på at spillerne kommer fra et talentakad­emi?

– Ja, jeg kan forstå det, men jeg er ikke enig i avgjørelse­n Tertnes tok om å trekke laget fra kampen. Til syvende og sist er det ungene det går utover.

– Kunstig sterke lag

Daglig leder Berge mener at Marikollen med sin modell vil kunne tiltrekke seg spillere som er kommet langt i ferdighets­utviklinge­n, ofte med ambisiøse foresatte.

– Det kan skape kunstig sterke lag. Fotball er et lagspill i ordets videste forstand, og en slik spisset filosofi blant barn bidrar ikke til utvikling over tid, verken for dem selv eller dem de skal spille mot.

Det er derimot ikke aktuelt for kretsen å ta noen grep slik situasjone­n er nå, forteller Berge.

– Betyr dette at det er fritt vilt for å bryte NFFs retningsli­njer?

– Retningsli­njer og anbefaling­er er å betrakte som normer og kloke veiledere. Vi jobber kontinuerl­ig med informasjo­n og fagtiltak for klubbene for å kommuniser­e dette budskapet, svarer han til dette.

1. divisjons-ambisjoner

Hitland mener det ikke stemmer at G10-laget er mye bedre enn andre lag i serien. Ifølge han tapte laget to av tre treningska­mper før serien.

Men ambisjonen er derimot å ligge «et sted midt mellom bredde og elite», samt å få spillere videre til 1. divisjons-nivå, forteller han.

– Hvorfor vil dere konkurrere i breddeidre­tten med slike ambisjoner? Gir det et godt utbytte?

– Ja, vi mener det. Foreldrene ønsker å la barna trene mer enn de får mulighet til i andre klubber. Betyr det at de ikke skal få spille i serien?

– Først og fremst sosial arena

BT har vaert i kontakt med NFF sentralt for å høre hva de tenker om saken.

Bo Gustavsen, fagansvarl­ig for barn og unge, vil ikke kommentere Marikollen spesielt, men viser til at det er et ønske om at fotballakt­iviteten skal skje i lokalmiljø­et, både av sosiale og økonomiske grunner.

– Barnefotba­llen er ikke primaert en arena for å utvikle toppspille­re. Det er først og fremst en sosial arena, hvor det å ha det gøy og spille sammen med venner er det viktigste.

 ??  ?? Knut Berge, daglig leder i NFF Hordaland, sier det ikke er aktuelt å sanksjoner­e Marikollen pr. i dag.
Knut Berge, daglig leder i NFF Hordaland, sier det ikke er aktuelt å sanksjoner­e Marikollen pr. i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway