Bergens Tidende

Hvem tar det tredje skiftet?

I mange familier blir det fortsatt tatt for gitt at mor blir hjemme med sykt barn.

- VIVIAN SKATEN NESSE Leder av LO Vestlands familieog likestilli­ngspolitis­ke utvalg

KVINNER BAERER FORTSATT det største ansvaret for det tredje skiftet i norske familier. I anledning FNs internasjo­nale familiedag ønsker vi å utfordre dette – for likestilli­ng kommer ikke av seg selv! FNs internasjo­nale familiedag, 15. mai, ble vedtatt i FNs generalfor­samling i 1993. Vi vil her se den i sammenheng med FNs femte baerekraft­smål om likestilli­ng mellom kjønnene.

NORGE LIGGER HØYT på lister over likestilte land og vi liker å tro at vi er «best i klassen» på likestilli­ng, men er det tilfellet når vi putter familieliv­et under lupen? Vi er kommet langt på arbeidsmar­kedet og husarbeide­t er mer likt fordelt enn tidligere tiår.

Arbeid og karriere utgjør det som omtales som det første skiftet, mens husarbeid i hjemmet utgjør det andre skiftet. Verden går her fremover og i riktig retning – men hvordan står det til med det tredje skiftet?

DET TREDJE SKIFTET er alt det, ofte «usynlige» arbeidet, som skal til for å få A/S heimen og familien sin logistikk til å gå opp. Planleggin­g, administre­ring, skoleavslu­tninger, bursdager, legge frem finklaer og treningstø­y, bake til tilstelnin­ger barna skal delta på osv. Her topper fortsatt mødrene. Mor innehar ofte rollen som den viktige administre­rende direktøren for det tredje skiftet.

Omsorg for barna er en sentral del av mandatet i det tredje skiftet. Forskning viser at mødre tar mest ansvar for barn når de blir syke, at det i hovedvekt er mødre som henter når de små blir akutt syke eller som tar ut sykedager for å vaere hjemme og ta vare på den syke.

DET PASSER ALDRI å bli syk, enten det gjelder oss selv eller barna våre. Jeg vil tro foreldre kjenner seg igjen i diskusjone­n om hvordan en løser det om poden kaster opp eller har feber. Hvem har viktige møter den dagen? Hvordan skal en løse den uforutsett­e utfordring­en? Og hvem blir hjemme og tar vare på det syke barnet?

Men ikke alle tar diskusjone­n eller forhandler. Det viser seg at i mange familier blir det fortsatt tatt for gitt at mor blir hjemme.

Flest mødre arbeider deltid og flest fedre pendler til og fra arbeid. Strukturel­t kan det se ut som det er rigget for at mor skal vaere den som iler til barnehagen eller skolen for å hente det syke barnet. Et viktig strukturel­t spørsmål er hvem barnehager og skoler ringer til først.

NYLIG VAR DET en artikkel i Stavanger Aftenblad som beskrev et forsøk som Gjesdal barnehage hadde prøvd ut: Barnehagen ringte bevisst først til far dersom et barn ble sykt og måtte hentes. Målsetting­en var å utjevne skjevheten de så i at mor som regel er den som henter.

De fikk seg imidlertid en overraskel­se da flere fedre reserverte seg mot å bli oppringt om barna ble syke. De gikk igjennom listen over fedrene som hadde reservert seg. Det var noen pendlere og sjefer, men absolutt ikke alle. Betyr det at majoritete­n av dem som reserverte seg av fedrene bare ikke vil bli forstyrret mens de er på arbeid?

Barnehagen viser til mødre som uttaler at «mannen min sin jobb er viktigere». Hva minner denne type uttalelser om? Jo, den evige diskusjone­n om menn som ikke kan ta ut fedrekvote­n, da far er uunnvaerli­g på sin arbeidspla­ss. Vi ser jo at fars permisjons­lengde er sammenfall­ende med det som til enhver tid er fars del av permisjons­ordningen – få fedre tar ut mer enn de må.

NOE AV FORMÅLET med FNs familiedag er å belyse den viktige rollen familien har i å skape trygge og gode liv. FN viser til staters ansvar for å sikre sunn balanse mellom jobb og familieliv. I Norge har staten langt på vei lagt til rette for likestilli­ng og gitt familiene muligheten til å finne denne balansen.

Eksempelet med foreldrepe­rmisjon viser at det fungerer å sette inn tiltak for å påvirke folks handlinger i ønsket retning. Men det er ikke nok. Det er tydelig at vi som foreldre må vaere bevisste og ta aktive valg, ellers blir det lett «bare sånn», og vi vil ubevisst føre de stereotype kjønnsroll­ene videre til neste generasjon.

VI HEIER PÅ GJESDAL barnehage, som forsøkte å styrke bevissthet­en blant barnas foreldre, og vi vil oppfordre alle barnehager og skoler til å følge dette eksempelet! Vi vil også oppfordre foreldre til å sette seg ned i fredstid og se på hvordan det utspiller seg i egen familie – hvem tar ansvar for det tredje skiftet?

Finn ut om det fungerer som begge parter ønsker eller om det er behov for endringer? Forhandlin­ger må gjerne til, noe vi i fagbevegel­sen ikke er fremmed for. Stillstand gir ikke endring – og vi har dårlig tid.

FNs baerekraft­smål skal nås innen 2030. Barnehagen­s eksperimen­t viser at vi har et stykke vei å gå før vi får full likestilli­ng mellom kjønnene. Så kanskje må dere tenke helt nytt i heimen? Lykke til!

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MARVIN HALLERAKER ?? «Mor innehar ofte rollen som den viktige administre­rende direktøren for det tredje skiftet», skriver Vivian Skaten Nesse.
ILLUSTRASJ­ON: MARVIN HALLERAKER «Mor innehar ofte rollen som den viktige administre­rende direktøren for det tredje skiftet», skriver Vivian Skaten Nesse.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Vivian Skaten Nesse tror foreldre må vaere mer bevisste og ta aktive valg hvis vi skal oppnå likestilli­ng også i det tredje skiftet.
FOTO: PRIVAT Vivian Skaten Nesse tror foreldre må vaere mer bevisste og ta aktive valg hvis vi skal oppnå likestilli­ng også i det tredje skiftet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway