Bergens Tidende

Høyres landsmøte stemte ned forslag om mer penger til Bybanen

Bergen Høyre gikk sammen med de andre storbyene for å presse ut mer penger fra staten til byggingen av de store kollektivp­rosjektene. Flertallet avviste forslaget.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Blant sakene som sto på spill i helgens Høyre-landsmøte var milliardbe­løp til de store kollektivp­rosjektene i storbyene.

I det opprinneli­ge forslaget til partiprogr­ammet sto det at Høyre ønsker å «oppretthol­de statens andel av kostnadene for kollektivu­tbygginger i og rundt de største byene».

Dette ønsket Vestland Høyre å endre til «å øke statens andel av kostnadene». Å bytte ut ordet «oppretthol­de» med «øke» vil koste staten enorme milliardbe­løp, penger som bilistene i så fall vil slippe å bidra med.

– Trenger mer

Selv om bidraget fra staten har vaert rekordhøyt de senere årene, mener Charlotte Spurkeland det ikke er nok.

– Bompengeto­ppen er nådd, og jeg mener den statlige andelen må enda lenger opp.

Storbynett­verket til Høyre samlet seg om forslaget. Delegater fra Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen og andre kjempet for å overtale resten av fylkeslage­ne sine for å støtte milliardkr­avet.

– Dette er et av de, om ikke det, viktigste forslaget vi håper på gjennomsla­g for, sier Nicolai Øyen Langfeldt (H) i Oslo bystyre.

Ingen tok ordet

Da samferdsel­spolitikke­n var oppe til debatt lørdag morgen, var det imidlertid ingen som tegnet seg på talerliste­n for å kjempe gjennom dette forslaget.

Flertallet vedtok også å avvise kravet fra storbyene. Dermed er Høyres offisielle politikk nå at statens andel ikke vil økes om de får bestemme. Det synes Langfeldt er synd.

– I en tid der naermest alle partier konkurrere­r om å vende blikket bort fra storbyene, burde Høyre vist at vi virkelig prioritere­r kollektivu­tbygging i byområdene.

– Men hvorfor tok ingen ordet for dette hvis det var så viktig?

– Vi har mange saker som er viktige for oss på landsmøtet, men delegasjon­en har dessverre begrenset taletid, sier Langfeldt.

Heller ikke Spurkeland eller noen andre fra Vestland Høyre, som fremmet forslaget, tok ordet.

– Vi har så begrenset taletid.

Jeg hadde bare ett innlegg, så det var ikke fordi det ikke var viktig for oss. Jeg håpet noen skulle ta ordet om forslaget så jeg kunne tegne meg til replikk, sier Spurkeland.

Få prosent er mye penger

At en slik økning i statens andel ville kostet er det ikke tvil om. Det fikk vi et godt eksempel på i vår, da flere medlemmer fra regjeringe­n var på lekkasjetu­r til Bergen for å lekke gladnyhete­r fra Nasjonal transportp­lan. Her kunne de fortelle at Bybanen til Åsane skulle få 50 prosent statlig finansieri­ng.

Etter at BT minnet statsminis­ter Erna Solberg (H) på hennes løfte om at Åsane-banen skulle få 66 prosent statlig finansieri­ng, ble den statlige andelen økt i det endelige forslaget. For bergensern­es del betydde økningen på 16 prosent hele 1,6 milliarder mer i statlig andel, og ditto mindre i bompenger.

Spurkeland påpeker at de store byene må gjøre store investerin­ger i kollektivs­ystemene de kommende årene. Hun viser også til den økende elbilandel­en som fører til mindre inntekter i bompengeri­ngene.

– Det blir hull i finansieri­ngsplanen og storbyene kan ikke å dekke mellomlegg­et alene.

 ?? RUNE SAEVIG ARKIVFOTO: ?? Charlotte Spurkeland i Høyre mener partiet må slå fast at staten skal bidra mer til bybanebygg­ingen.
RUNE SAEVIG ARKIVFOTO: Charlotte Spurkeland i Høyre mener partiet må slå fast at staten skal bidra mer til bybanebygg­ingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway