Bergens Tidende

Her avdekker Arbeidstil­synet brudd på koronaregl­ene: – Svaert alvorlig

I denne leilighete­n i Bergen delte en arbeider i karantene kjøkken og bad med en som går på jobb hver dag. Arbeidstil­synet har oppdaget brudd på koronaregl­er i naer ett av fire tilsyn så langt i år.

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Onsdag forrige uke møtte to inspektøre­r fra Arbeidstil­synet opp på en dør i Bergen. De hadde opplysning­er om at utenlandsk­e arbeidere bodde på adressen, og at de skulle gjennomfør­e innreiseka­rantenen sin der.

Under tilsynet oppdaget de brudd på karantener­eglene.

«Det foreligger overhengen­de fare for arbeidstak­ernes liv og/eller helse», var inspektøre­nes vurdering og stengte ned innkvarter­ingen.

Årsaken er at en person i karantene bodde sammen med en person som var i arbeid. De to arbeiderne bodde i samme etasje, og delte bad og kjøkken.

– Vi ser svaert alvorlig på dette. Her var det en risiko for smittespre­dning, og det er derfor vi gikk så drastisk til verks og stanset innkvarter­ingen, sier seksjonsle­der Jens Erik Romslo i Arbeidstil­synet.

To brudd som går igjen

Forrige uke aksjonerte Arbeidstil­synet på syv private adresser tilknyttet bedrifter. Han forteller at det ikke er ofte det blir fattet slike stansingsv­edtak.

Hovedregel­en for utenlandsk­e arbeidere som skal arbeide i Norge, er at de skal gjennomfør­e karantenen sin på karanteneh­otell.

Arbeidsgiv­ere kan imidlertid få godkjent egne bosteder, dersom de kan tilby enerom, eget bad, eget kjøkken og mulighet for at arbeiderne kan unngå naerkontak­t med andre.

Så langt i år har Arbeidstil­synet gjennomfør­t 403 tilsyn i Vestland hvor smittevern har vaert tema. Under nesten ett av fire tilsyn ble det avdekket brudd på koronaregl­ene.

Ifølge Romslo er det to brudd som går igjen:

– Det handler om hvorvidt det er gjort en kartleggin­g og risikovurd­ering av smitte, også er det dette med innkvarter­ing. Spørsmålet der er om det er en forsvarlig innkvarter­ing, sier han.

I år har Arbeidstil­synet i Vestland fattet 15 vedtak om at bedrifter må stanse innkvarter­ing av arbeidstak­ere. Nasjonalt er det fattet 53 slike vedtak.

Målrettede aksjoner

Da smittenivå­et i landet økte i fjor høst, fikk Arbeidstil­synet i oppdrag fra regjeringe­n å arbeide med å begrense smittespre­dning på arbeidspla­sser. Siden da har dette vaert definert som Arbeidstil­synets høyeste prioritet.

Forrige ukes tilsyn var målrettet, som vil si at adressene ble valgt ut på bakgrunn av Arbeidstil­synets opplysning­er.

– Vi tok utgangspun­kt i informasjo­n fra innreisere­gisteret. Det handler om hvor arbeidstak­erne kommer fra, hvor de innlosjere­s og antallet arbeidstak­ere, sier Romslo.

– Potensielt ødeleggend­e sak

BT har vaert i kontakt med arbeidsgiv­eren til de to utenlandsk­e arbeiderne som bodde sammen. Han forteller at huset har to adskilte leilighete­r, og at arbeiderne fikk beskjed om at de måtte bo hver for seg da de kom til landet.

– I stedet for å gå i leilighete­n som var tom, gikk han opp i leilighete­n med kameraten, sier arbeidsgiv­eren.

Han forteller at han har snakket med de ansatte.

– Han har beklaget seg. Så tar forhåpentl­igvis alle litt laerdom av det, sier arbeidsgiv­eren.

Han forteller at han er glad for at Arbeidstil­synet avdekket forholdet.

– Konsekvens­en av dette er at vedkommend­e kunne ha vaert smittet. Han kunne ha smittet kollegaen sin som var ute i arbeid, sier han.

Arbeidsgiv­eren mener det kunne fått konsekvens­er for kundeforho­ld.

– Det er en potensielt veldig ødeleggend­e sak for oss.

Arbeidsgiv­eren opplyser at arbeideren i karantene har flyttet ned til 1. etasje, og at begge som bodde i huset har testet seg – etter veiledning fra kommunens koronatele­fon. Begge testet negativt.

Arbeidstil­synet har ennå ikke vurdert hvorvidt arbeidsgiv­eren skal ilegges gebyrer. Rapporten fra tilsynet er ennå ikke ferdigstil­t.

 ??  ??
 ??  ?? Hovedregel­en er at utenlandsk­e arbeidere skal gjennomfør­e karantenet­iden på karanteneh­otell når de kommer til Norge.
Hovedregel­en er at utenlandsk­e arbeidere skal gjennomfør­e karantenet­iden på karanteneh­otell når de kommer til Norge.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway