Bergens Tidende

Kvinnelig bilpleier vekker oppsikt i konservati­ve Iran

I en vaskehall i Irans hovedstad Teheran polerer en kvinne med caps biler skinnende blanke. Det har gjort henne både hatet og elsket i det prestestyr­te landet.

-

Bilverkste­der og vaskehalle­r ligger tett i Teherans trafikkert­e gater. Disse bilhallene har udiskutabe­lt vaert menns domene. Helt til 34 år gamle Maryam

Roohani dukket opp – i sin flekkede uniform over svarte jeans. Og med håret godt skjult inni en svart caps, en svaert utradisjon­ell erstatning for Irans obligatori­ske hodeplagg, hijaben eller skjerfet.

– Jeg har brutt noen tabuer, konstatere­r Roohani der hun profesjone­lt renser motorer rene for skitt og polerer billakken skinnende blank.

– Men jeg har møtt mye motstand ved å velge denne bransjen, legger hun til.

Bilindustr­ien er fortsatt mannsdomin­ert over hele verden, og det gjelder ikke minst i sterkt konservati­ve Iran. Selv om Irans kvinner de siste årene har gjort kraftig inntog i arbeidsmar­kedet, gjelder det mest i byene – i mer tradisjone­lle yrker og i akademiske kretser.

Langt fra oppveksten

Roohani har beveget seg langt fra oppveksten og levekårene i landsbyen hun kommer fra – Agh Mazar, som ligger i grensestrø­ket mot Turkmenist­an. Der gifter som regel kvinnene seg når de har kommet over puberteten og bruker livet sitt til å oppdra barn.

Som bondedatte­r hadde Roohani lik oppvekst som de fleste andre barna i landsbyen. Men i motsetning til sine fem søsken, hadde hun blikket stort sett rettet mot farens traktor. Og svaert tidlig utviklet hun en forbløffen­de evne til å kjøre den.

Selv da hun begynte å jobbe som frisør, samtidig som hun studerte for å bli sminkør, var hun mer opptatt av lidenskape­n med å få biler skinnende blanke.

Utsatt for både hån og forakt fra folk i landsbyen og flere familiemed­lemmer begynte hun å kjøpe og selge biler for å skaffe ekstrainnt­ekter. Hennes store drøm var å jobbe som bilpleier.

Selv om noen familiemed­lemmer kuttet all kontakt med henne, støttet den mer liberale faren sin datter. Han lot henne utsette ekteskapsp­lanene for å forfølge lidenskape­n for biler.

Reiste til Tyrkia

Det fantes ingen opplaering i bilpleie i den nordlige Kho

rasan-provinsen, så Roohani reiste til Tyrkia. Der måtte hun også kjempe mot mannlige skeptikere for å skaffe seg den nødvendige sertifiser­ingen.

Tilbake i Iran med godkjente papirer, startet hun opp sin forretning i en liten, leid garasje i Teheran.

Kundene strømmet til for å beundre områdets første kvinnelige bilpleier.

De knipset bilder og la dem ut i sosiale medier. På nettet fikk hun stor oppmerksom­het som Irans «Miss Detailer», og hennes instagram-konto vokste.

Skapte misunnelse

Men suksessen skapte både sinne og misunnelse fra mannlige kolleger, og hun opplevde tilfeller av grov sabotasje. Hun forteller at poleringss­kinnene ble satt inn med syre for å skade lakken på kundenes biler. Hun kom på jobb og fant maskiner skadet eller ødelagt.

Det hjalp ingen ting å klage til garasjeeie­ren, og uten konkrete bevis på sabotasjen kunne ikke politiet hjelpe henne.

Roohani var nesten i ferd med å gi opp, da lykken snudde. Fordi hun hadde fått så mye oppmerksom­het, tok et kjent bilpleiefi­rma i Teheran kontakt med henne og tilbød henne jobb i hovedstade­n.

De siste årene har hun dermed kunnet leve ut drømmen som profesjone­ll bilpleier.

Har inspirert andre kvinner

Til tross for at det fortsatt er mange hindringer i veien for kvinner i yrket, har Roohani vaert en inspirasjo­n for andre til å følge i hennes fotspor. Hun har også laert opp andre kvinner i yrket. På nettet legger hun ut videoer som viser hvordan hun jobber med å få bilene blanke og glatte.

– Jeg ble svaert begeistret første gang jeg så Roohani, fordi vi ser vanligvis ikke kvinner utføre slike yrker i Iran, sier Farahnaz Deravi, som er en av laerlingen­e hennes.

Interessen for bilpleie og reparasjon­er eksplodert­e i Iran etter at USAs tidligere president Donald Trump trakk seg fra atomavtale­n og innførte strenge sanksjoner. Som et mottrekk forbød Iran import av asiatiske og europeisk-produserte biler, noe som førte til at prisene på kjøretøyen­e ble firedoblet.

Bransje med stor vekst

Rike iranere pleier derfor sine dyre biler mer enn noen gang, og de er villig til å betale store summer for å oppretthol­de statussymb­olene sine.

Men selv om bilindustr­ien er blomstrend­e, er den økonomiske situasjone­n i Iran generelt svaert vanskelig.

Roohani har derfor på sikt lyst til å starte egen virksomhet et sted i Europa en dag.

– Jeg håper at den iranske «Miss Detailer» skal få skinne et sted utenfor Iran, sier hun og smiler stort.

 ??  ??
 ??  ?? Maryam Roohani (34) har et yrke som er meget uvanlig for kvinner i Iran.
Maryam Roohani (34) har et yrke som er meget uvanlig for kvinner i Iran.
 ?? FOTO: VAHID SALEMI / AP / NTB ??
FOTO: VAHID SALEMI / AP / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway