Bergens Tidende

Tiden som nybakt mamma ble alt annet enn fantastisk

15 prosent av nybakte mødre synes barseltide­n er krevende. – Tabu å snakke om, sier forsker.

- KATHRINE HUMBERSET kathrine.humberset@aftenposte­n.no

Anne Ullmann Tørdal (31) husker godt dagene på intensivav­delingen for nyfødte. Den lille babyen som ikke sluttet å gråte. Helseperso­nell i smittevern­drakt. Følelsen av sjokk.

For tre år siden ble hun mamma for første gang. Fødselen var dramatisk, og sykehusopp­holdet ble tilbrakt på isolat. Samtidig rant det inn gratulasjo­ner med spørsmål om alt var bra. Men ingenting føltes bra akkurat da.

Etter hvert kom tiden for å klare seg på egen hånd. Mens babyen gråt like ustoppelig, slet moren fortsatt med å sitte, reise seg og å gå. Tørdal var utslitt allerede før de forlot sykehuset.

– Som ferske foreldre er det vanskelig å vite hva som er normalt og ikke. Vi syntes alt var så overvelden­de, men tenkte at det kanskje skulle vaere sånn, forteller hun i dag.

Tørdal jobber til daglig som lektor og selvstendi­g naeringsdr­ivende.

Kan vaere krevende

15 prosent av nybakte mødre synes barseltide­n er krevende, og mellom 5 og 10 prosent sliter med depresjon, viser en studie. Bak studien står blant andre Signe Karen Dørheim som til daglig jobber som psykiater og overlege ved Stavanger universite­tssykehus.

– En overvelden­de følelse av ansvar, frykt for ikke å vaere god nok, bekymring over ikke å strekke til og et inntrykk av at «alle andre» takler foreldrero­llen bedre enn en selv, er blant temaene som går igjen hos dem som synes barseltide­n er utfordrend­e, forteller Dørheim.

Gjennom forskning og pasientmøt­er i over 20 år erfarer hun at det oppleves tabu å snakke om det som er vanskelig. Ofte handler det om at man ikke ønsker å fremstå som utakknemli­g.

– Det er en forventnin­g om at man skal vaere glad når man har vaert så heldig å få et friskt barn. Det kan føre til en følelse av skyld hos dem som ikke har det så greit etter fødselen, sier Dørheim.

Sa nei til besøk

Hjemme fra sykehuset ventet en lang periode med mye gråt og lite søvn på familien Tørdal. Mye av tiden gikk med til desperat googling for å finne svar på hva som kunne hjelpe et barn som hadde kolikk. De takket pent nei til besøk og hadde mer enn nok med å komme seg gjennom dagene og sove på tur.

En helsesykep­leier ble etter hvert oppmerksom på hvor krevende situasjone­n var for Tørdal og sørget for at hun fikk profesjone­ll hjelp. Da datterens kolikk gikk over, og Tørdal kom tilbake til en normal arbeidshve­rdag med mer søvn, fikk hun det bedre. Da hadde det gått nesten ett år.

Hun tror den komplisert­e fødselen ga henne et dårlig utgangspun­kt for barseltide­n. I fjor ble familien i Skien utvidet med enda et medlem. Denne gangen var fødselen og tiden etter helt annerledes.

– Erfaringen­e står i kontrast til hverandre. Ni dager etter siste fødsel dro vi til Oslo for å spise på restaurant med venner. Det kunne vi aldri gjort første gangen. Da lå vi lavt i mange måneder.

Tørdal har tidligere skrevet en kronikk i VG for å gjøre politikere oppmerksom­me på situasjone­n mange nybakte mødre står i og for å be om ressurser til å øke jordmortet­theten på fødeog barselavde­linger. Denne kampen har mange sluttet seg til, spesielt det siste året, med hashtager som #barseloppr­øret, #jegføderik­kealene og #bekkensjek­ken i sosiale medier.

– Etter at kronikken min ble publisert, tok det mange dager å svare alle som sendte meldinger om hvor tøff denne perioden var for dem, forteller hun.

Unngå stress

Signe Karen Dørheims viktigste tips er å unngå unødvendig stress i permisjons­tiden. Vent med boligkjøp, flytting og oppussing dersom det er mulig. Det trenger ikke vaere strøkent hjemme, og middagen må ikke stå klar til partneren kommer hjem fra jobb.

– Man tenker at man skal få tid til og klare så mye i denne perioden. Senk heller forventnin­gene, og legg lista lavt. Barseltide­n er ikke en betalt ferie, men en fulltidsjo­bb med ubetalt overtid og nattarbeid, påpeker hun.

Som ferske foreldre er det vanskelig å vite hva som er normalt og ikke. Anne Ullmann Tørdal

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Anne Ullmann Tørdal (31) gikk gjennom en tøff barselperi­ode da hun ble mamma for første gang. Hun ønsker mer fokus på det «fjerde trimestere­t».
FOTO: PRIVAT Anne Ullmann Tørdal (31) gikk gjennom en tøff barselperi­ode da hun ble mamma for første gang. Hun ønsker mer fokus på det «fjerde trimestere­t».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway