Bergens Tidende

Israelsk luftangrep jevnet mediebygg med jorden på Gazastripe­n

Et israelsk luftangrep har fullstendi­g ødelagt en bygning på Gazastripe­n som huset nyhetsbyrå­et AP og Al Jazeera. Israel hevder Hamas holdt til i bygningen.

- NTB

Jawwad Mahdi, som eier Jala Tower, sa at det israelske forsvaret hadde gitt ham beskjed om å forsikre seg om at alle innbyggern­e ble evakuert. Han skal ha fått en time på seg til å sikre at alle hadde forlatt bygningen.

Luftangrep­et skjedde en time etter at advarselen fra det israelske forsvaret kom. Ansatte i AP og andre som var i bygningen, skal ha rømt ut i panikk etter at de fikk beskjeden. Hele høyhuset, som hadde tolv etasjer, kollapset i en støvsky etter angrepet.

– Kampfly angrep et høyhus der militaere enheter knyttet til den militaere etterretni­ngstjenest­en til terrororga­nisasjonen Hamas holdt til. Bygningen huset også sivile medier, som Hamas skjuler seg bak og bruker som menneskeli­ge skjold, het det i en uttalelse fra israelske myndighete­r etter angrepet.

Tryglet om ti minutter

Samtalen mellom Jawwad Mahdi og en offiser i det israelske forsvaret ble overhørt av AFPs journalist, som skriver at han tryglet om å få 10 minutter ekstra for å gi journalist­ene anledning til å ta med seg utstyret sitt før de dro.

Offiseren i den andre enden nektet.

– Det er forferdeli­g, veldig trist, å angripe Al Jazeera og andre nyhetsbyrå­er, sier Wael al-Dahdouh, Al Jazeeras byråsjef i Gaza.

Et luftangrep skal også ha truffet et mål naer bygningen der mediene holdt til.

Ti drept i flyktningl­eir

AP var før luftangrep­et i kontakt med talsperson Jonathan Conricus i det israelske forsvaret, som sa han ikke var kjent med opplysning­ene om at et angrep var under oppseiling.

I et annet israelsk angrep tidligere lørdag rettet mot en bygning i den tett befolkede flyktningl­eiren al-Shati nord på Gazastripe­n, ble en utvidet familie på ti drept. Dette er det dødeligste kjente enkeltangr­epet i den siste konflikten mellom Israel og Hamas og andre grupper på Gazastripe­n.

Helsemyndi­ghetene på Gazastripe­n opplyser at 139 personer er drept i angrep siden mandag, blant dem 39 barn. I tillegg er rundt tusen såret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway