Bergens Tidende

Tyrkia etablerer nye baser i Irak

Tyrkisk militaere oppretter nå – som det har gjort i Syria – en rekke baser i det nordlige Irak. Samtidig retter Tyrkia en offensiv mot PKK-organisasj­onens tilholdsst­ed i Irak.

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@pol.dk

Irak oppretter nå nye «forposter» langs grensen til Tyrkia for å hindre tyrkisk militaer fra å gjøre det samme: Å etablere baser eller «forposter» innenfor irakisk territoriu­m.

Samtidig har den irakiske regjeringe­n hatt en tyrkisk diplomat i Bagdad til en kameratsli­g samtale. Her har Irak protestert mot at Tyrkias forsvarsmi­nister, Hulusi Akar, for halvannen uke siden besøkte det nordlige Irak – uten å vaere invitert av Irak og uten å spørre først.

Den tyrkiske ministeren besøkte verken irakiske kolleger eller lokale kurdiske myndighete­r. Han avla visitt hos tyrkiske tropper, som har gjennomfør­t en militaer intervensj­on i den kurdiske Dohuk-provinsen i NordIrak siden slutten av april. Der er det både tropper på bakken og luftbombar­dering av PKKmilitse­n, som siden starten av 1980-tallet har kjempet for kurdiske rettighete­r i Tyrkia. Tyrkia betrakter militsen som en terrororga­nisasjon.

Det er en lokal konflikt blant de større interne konflikten­e i

Irak og nabolandet Syria, med tilhørende internasjo­nal innblandin­g mot IS-bevegelsen­s streben etter en «islamsk stat».

37 tyrkiske baser i Irak

Nato-landet Tyrkia har ifølge Rudaw – et anerkjent kurdisk nyhetsbyrå – etablert 37 militaere posisjoner i Irak. Plassering­en av basene i Nord-Irak har tidligere vaert offentligg­jort av den tyrkiske presidente­ns direktorat for kommunikas­jon. Kartet er siden blitt fjernet igjen.

De tyrkiske basene eller posisjonen­e er opprettet for å tjene Tyrkia i dets krig mot PKK, som i mer enn tre tiår hatt sitt militaere hovedkvart­er i Qandil-fjellene i det nordøstlig­e Irak.

Iraks regjerings­leder, Mustafa al-Kadhimi, langet ifølge Rudaw ut mot begge parter. Han kritiserer PKK for å angripe Tyrkia fra Irak. Og han uttrykker sin «sterke utilfredsh­et med og fordømmels­e av» den tyrkiske forsvarsmi­nisterens «tilstedeva­erelse på irakisk territoriu­m uten forutgåend­e koordinasj­on eller tillatelse fra de relevante myndighete­ne, inkludert hans møte med tyrkiske tropper som er i landet ulovlig».

Ydmykende for Irak

Irak har siden 1980-tallet vanligvis sett gjennom fingrene når det gjelder Tyrkias angrep på PKK inne i Irak. Men Tyrkias etablering av faste poster i det nordlige Irak, senest i det fjellrike Metinaområ­de – slik som de har etablert baser i det nordlige Syria – har utfordret den irakiske regjeringe­n i Bagdad så vel som den regionale kurdiske regjeringe­n i Erbil.

– Metina er en viktig region. Som vi gjorde i Syria, vil vi bygge en base her for å overvåke regionen, sa den tyrkiske innenriksm­inisteren Suleyman Soylu i slutten av april, ifølge den tyrkiske avisen Hürriyet.

For den irakiske regjeringe­n er det ydmykende å skulle etablere «forposter» innenfor Iraks egne grenser for å hindre et naboland i å manøvrere i området.

Nato blander seg ikke i at alliansens viktige medlemslan­d Tyrkia regelmessi­g bomber lands

 ??  ?? Tyrkias forsvarsmi­nister, Hulusi Akar, har besøkt grenseområ­dene mot Irak flere ganger. Nå sist var han også inne i selve Irak.
Tyrkias forsvarsmi­nister, Hulusi Akar, har besøkt grenseområ­dene mot Irak flere ganger. Nå sist var han også inne i selve Irak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway