Bergens Tidende

Italias fødselsrat­e i fritt fall

Da Daniela Vicino ble laerer på Sicilia for 30 år siden, hadde hun 30 elever i hver klasse. Med en italiensk fødselsrat­e i fritt fall er tallet nå halvert.

- NTB

Det er nå på det meste 18 til 20 elever i hver klasse, ofte bare 15-16, sier Vicino som er barneskole­laerer i byen Caltagiron­e på Sicilia.

Italia har lenge hatt en av de laveste fødselsrat­ene i Europa, men situasjone­n er ytterliger­e forverret på grunn av koronapand­emien.

I fjor sank Italias folketall med nesten 400.000 til 59,3 millioner innbyggere. Det er et fall som er like stort som hele Firenzes befolkning.

En ekspert peker på at italienske par i diverse meningsmål­inger sier at de gjerne vil ha to barn, selv om fødselsrat­en i 2020 falt til 1,24 fødsler per kvinne.

Bakgrunnen for det kraftige fallet er en kombinasjo­n av høye dødstall, lave fødselstal­l og lavere innvandrin­g.

– Fremtiden i fare

På en konferanse i Roma fredag, der også pave Frans var til stede, sa statsminis­ter Mario Draghi at gjennomsni­ttsalderen i Italia er på 47 år – ifølge ham den høyeste i Europa.

– Et Italia uten barn er et Italia som ikke har noen plass i fremtiden, det er et Italia som langsomt opphører å eksistere, sa Draghi.

Ekspertene sier at faerre barn i dag betyr faerre skattebeta­lere i fremtiden. Det fører til lavere produktivi­tet i landet og dårligere evne til å ta seg av landets aldrende befolkning.

Dette har lenge vaert til bekymring i de fleste vestlige land, men trusselen er spesielt stor i Italia, som allerede har den tregeste veksten av de sju i landene i G7.

Draghi har lovet flere barnehager, bedre støtte til kvinner i arbeid og hjelp til boliglån for unge par som ledd i Italias EU-finansiert­e plan for gjenoppbyg­ging etter pandemien.

I dag favorisere­r Italias trygdesyst­em de eldre. Helsebudsj­ettene og pensjoner står for brorparten av sosialbuds­jettet.

Caltagiron­e er berømt for keramikk og UNESCO-beskyttet barokk arkitektur. Men som i mye av Italia er økonomien dårlig, og byen er et eksempel på den demografis­ke krisen.

Antall årlige fødsler i byen er halvert mellom 1999 og 2019, fra 532 til bare 265. Det plasserer byen blant de ti byene i Italia med raskest fallende fødselsrat­e.

– Disse tallene er ikke overrasken­de, sier borgermest­er Gino Ioppolo, men han viser også til ytre faktorer, som at en migrantlei­r i naerheten stengte. Dens kvinner brukte kvinneklin­ikken i Caltagiron­e.

Likevel er den demografis­ke nedgangen tydelig på Vicinos barneskole, der fem femteklass­er går ut i år og erstattes av bare to neste år.

Forlater byen i skarer

På en annen skole sier rektor Franco Pignataro at antall elever har falt med en tredel de siste 15–20 årene. Han sier at unge forlater byen i skarer på grunn av mangelen på fremtidsut­sikter.

27 år gamle Luca Giarmana er et unntak. Han sier at 90 prosent av medelevene i hans klasse på videregåen­de har reist fra byen, og at bare en av de 30 har barn.

– Det har å gjøre med den generelle nedgangen i økonomien de siste 20-årene. Vanskene med å finne arbeid, skaffe seg en stabil situasjon, alt som kreves for å ville stifte familie, sier han.

Laveste på 150 år

I 2012 falt fødselsrat­en til det laveste nivået siden Italia ble en stat i 1861. Da ble 534.000 barn født, men siden har tallet falt hvert eneste år. I fjor da koronapand­emien herjet, var det nede på 404.000.

For 2021 spår ekspertene et ytterliger­e fall til mellom 384.000 og 393.000 nye barn i tråd med en global trend som følge av pandemien.

I desember og januar, ni måneder etter at pandemien rammet Italia, var fødselsrat­en på årsbasis ned med henholdsvi­s 10 og 14 prosent. Familieini­tiativ

Som ledd i å snu nedgangen planlegger regjeringe­n et såkalt familieini­tiativ, som skal innebaere bedre barnetrygd, lengre pappapermi­sjon og andre insentiver.

Planen blir tatt godt imot av ekspertene, selv om det kan gå flere år før den begynner å gi resultater.

 ?? FOTO: ANDREW MEDICHINI / AP / NTB ?? Pave Frans med italienske barn på en konferanse fredag om Italias demografis­ke krise.
FOTO: ANDREW MEDICHINI / AP / NTB Pave Frans med italienske barn på en konferanse fredag om Italias demografis­ke krise.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway