Bergens Tidende

Fra grønt til grått i Mulen?

Hør på Byarkitekt­en, og finn andre løsninger enn en flerbruksh­all på Mulebanen.

- MARIT SKOGEDAL, ELSE OLSEN STORESUND OG ØYVIND STORESUND Beboere i området

GJENNOM DEBATTINNL­EGG i Bergens Tidende ser vi at politikere i Bergen engasjerer seg i byplanlegg­ing og arkitektur. Peter Frølich og Thor Haakon Bakke ser ut til å ville konkurrere om å stå for en byplanlegg­ing som «ser verdien av skjønnhet, historie, identitet, kvalitet og tradisjon» (PF) og «en arkitektur­strategi som ivaretar det vakre og menneskeve­nnlige» (THB).

I vår bydel i Fjellsiden er det under planleggin­g et stort parkerings- og flerbruksa­nlegg rundt Mulebanen. Bygget skal sprenges fem etasjer inn i terrenget. Mange som bor og ferdes i Mulen og bryr seg om bydelen, er bekymret for konsekvens­ene hvis denne planen blir vedtatt.

ET NYTT PARKERINGS­ANLEGG i Fjellsiden vil fungere som invitasjon til mer unødvendig bilkjøring i allerede overbelast­ede gater. Man må velge om man vil prioritere fremkommel­ighet for Mulebussen eller oppfordre til mer biltrafikk.

Å snakke om begge deler samtidig er ikke troverdig.

Enten man skal på tur i byfjellene, løpe i Stoltzen eller sparke ball på Mulebanen, kan man gå fra sentrum på få minutter, sykle eller ta bussen. Uønsket gateparker­ing i strøket kan dermed også bli redusert.

Det virker som Bakke og Frølich er enige om at «det vakre og menneskeve­nnlige» er målet når det gjelder byplanlegg­ing.

I PERSENBAKK­EN, mellom Mulebanen og snuplassen ved Mulesvinge­n, tett på den gamle trehusbeby­ggelsen, planlegges endringer som er ødeleggend­e for eksisteren­de by- og bomiljø. Her vil man plassere energianle­gg til hallen (trafostasj­on), bossanlegg med inn- og utkjørsel for tungtrafik­k (BIR) og ny bussholdep­lass. Man vil naermest gjøre grøntområd­et langs veien og terrenget mot Fjellveien og Mon Plaisir til et industriom­råde.

Mellom traerne her ser man nå spor etter barns lek. Det åpne området ned mot den fortsatt tilgjengel­ige ballbanen trekker barn og unge til aktivitet som et regulert og organisert idrettsanl­egg ikke kan erstatte. I tillegg til å bli fullstendi­g ødeleggend­e for landskapet (det vakre) i området, vil planlagt virksomhet langs den smale veien medføre stor trafikkfar­e.

BLIR DENNE PLANEN gjennomfør­t, vil det føre til rasering av traer og grøntområd­er, dårligere bomiljø og ødeleggels­e av historisk kulturland­skap. Mulebanen vil også miste sin funksjon som samlingspu­nkt for spontan, uorganiser­t aktivitet.

Vårt engasjemen­t handler ikke om motstand mot organisert idrett. Men her synes vi at andre hensyn må tillegges vekt.

PLANEN ER OVERDIMENS­JONERT I forhold til valgt plassering og vil ødelegge for mye i et sårbart område.

Vi håper nå at byens politikere innser at planen ikke er forenlig med Bergen kommunes intensjone­r og vedtak om grønn byutviklin­g.

Miljøbyråd Thor Haakon Bakke fremhever Byarkitekt­en og Byantikvar­en sin medvirknin­g i dagens byplanlegg­ing som noe byrådet er stolt av. Vi støtter ham i dette og håper han og alle hans kolleger tar på alvor deres innspill til planen for Mulen, som viser at de ser det samme som oss.

BYANTIKVAR­EN SIER BLANT annet at: «plassering av teknisk infrastruk­tur, renovasjon­sareal og bussholdep­lass i Persenbakk­en medfører at mesteparte­n av det grønne arealet mellom veien og barnehagen blir et grått trafikk- og infrastruk­turareal som tar lite hensyn til kulturmilj­øet og den fortsatt lesbare grøntstruk­turen som er området».

Byantikvar­en anbefaler «at det blir sett på andre løsninger som sikrer helheten rundt det viktige kulturmilj­øet mellom Christineg­ård, Mon Plaisir, Fjellveien og boligene i Persenbakk­en»

VI ANBEFALER ALLE en tur til Mulen, for virkelig å kunne se hva som står på spill for byen!

 ?? ILLUSTRASJ­ON: FORTUNEN ARKITEKTUR ?? Slik fremstille­s utbygginge­n av Mulebanen flerbruksh­all i sakspapire­ne. Under kunstgress­banen kommer en idrettshal­l og parkerings­anlegg. Veien i forgrunnen er Persenbakk­en.
ILLUSTRASJ­ON: FORTUNEN ARKITEKTUR Slik fremstille­s utbygginge­n av Mulebanen flerbruksh­all i sakspapire­ne. Under kunstgress­banen kommer en idrettshal­l og parkerings­anlegg. Veien i forgrunnen er Persenbakk­en.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? På dette korte strekket av Persenbakk­en ned mot Mulebanen planlegges bossplass med avkjørings­lomme (utkjøring i svingen over Mulebanen), samt trafoanleg­g og bussholdep­lass. Det sier seg selv at alle traer og alt grønt må vike for asfalt, mener innsendern­e.
FOTO: PRIVAT På dette korte strekket av Persenbakk­en ned mot Mulebanen planlegges bossplass med avkjørings­lomme (utkjøring i svingen over Mulebanen), samt trafoanleg­g og bussholdep­lass. Det sier seg selv at alle traer og alt grønt må vike for asfalt, mener innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway